Опитът за създаване на бази на НАТО в Украйна ще доведе до началото на хибридна война

12412
Опитът за създаване на бази на НАТО в Украйна ще доведе до началото на хибридна война
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинският посланик в Германия Андрий Мелник наскоро заяви, че „Украйна няма избор. Или ние ставаме част от алианс като НАТО и помагаме на Европа да стане по-силна и по-уверена в себе си, или имаме само една възможност: ... отново да помислим за ядрения си статус. Как иначе можем да гарантираме своята защита?" – припомня Александър Владимиров в сайта russtrat.ru. ФРГ веднага реагира на провокативното изявление на посланик Мелник: Германското правителство обяви, че въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО в момента не е на дневен ред.

Въпреки това е възможно значително укрепване на Украйна за сметка на НАТО, ако бази на НАТО бъдат разположени на нейна територия. Информация за това се появи в редица медии. Става дума за планове относно създаване на две сухопътни бази и една военноморска база на Алианса на украинска територия. По този начин Западът планира да неутрализира евентуална руска военна операция за принуждаване на Украйна към мир в случай на въоръжена агресия на Киев срещу Д/ЛНР.

Този подход създава доста сериозна ситуация за Русия. По аналогия това може да се сравни с разполагането на съветски ракети в непосредствена близост до Съединените щати, в Куба, и последвалата кубинска ракетна криза през октомври 1962 г., която почти доведе до мащабен военен конфликт между САЩ и Съветския съюз.

В този случай Русия ще трябва да действа много твърдо, по аналогия именно с действията на САЩ по време на кубинската ракетна криза. Москва ще трябва да постави ясен, недвусмислен ултиматум на Вашингтон и неговите съюзници. Ако не чуят Русия, тогава ще е необходимо незабавно да бъдат взети съответни мерки.

Русия отговаря на американските санкции - колко силно може да реагира Москва?

САЩ получиха остър отговор на наложените нови санкции срещу Руската федерация. Американският посланик в Москва Джон Съливан беше помоле...

Най-очевидната от тези мерки е началото на хибридна военна операция от територията на Д/ЛНР, чиято цел ще бъде разширяване на контролираната територия поне до Днепър. В резултат на това ще бъде създадена буферната държава Новорусия. Тогава Русия ще признае нейният суверенитет.

Противниците на този подход ще посочат като аргумент, че Русия в този случай ще бъде подложена на строги санкции от Запада. И сега обаче санкциите непрекъснато се въвеждат по някаква измислена причина, така че нека бъдат въведени в резултат на значителни геополитически придобивки, а не поради триковете на Навални.

Отлагането от страна на Русия на отговора на разполагането на бази на НАТО на украинска територия за по-късно ще отложи потенциалния военен конфликт за Д/ЛНР само за известно време, а също така рязко ще увеличи мащаба му до военен сблъсък с НАТО. Или просто трябва да се измиете ръцете и да предадете Донбас.

Естествено, това противопоставяне няма да завърши в Донбас, а Крим ще бъде следващ по ред. В резултат на нерешителна позиция по този въпрос военните операции ще бъдат прехвърлени на руска територия. Което в никакъв случай не е приемливо за Русия.

Има и друг вариант за стратегически отговор на потенциалното разполагане на базите на НАТО в Украйна. Става дума за разполагането на няколко руски военни бази в Латинска Америка. Този ход на Русия ще бъде изключително болезнен за САЩ.

Русия закри за полети някои райони в Черно море около Крим

Русия обяви въвеждането на забранена зона за гражданската авиация в района над Черно море и Крим, следва от оперативната информация за ...

Ако говорим за държави, които биха могли да се съгласят на такова военно сътрудничество с Русия, те няма да са много. И всички те са в списъка на държавите, признали Крим за руски. В региона на Латинска Америка те са Куба, Венецуела и Никарагуа.

От Манагуа, столицата на Никарагуа, до Вашингтон по права линия - 3117 км; от Каракас, столицата на Венецуела, до Вашингтон по права линия - 3316 км; от Хавана, столицата на Куба, до Вашингтон по права линия - 2198 км, а от Москва до Вашингтон по права линия - 8354 км. Така спестяването от времето за полет за руските ракети е значително.

Тази опция обаче не е бърза, изисква продължителна и старателна подготовка. Но във всеки случай нейното разработване трябва да започне сега, за да се приложи в случай на спешност.

По този начин, ако Вашингтон и неговите съюзници приложат план за разполагане на бази на НАТО на територията на Украйна, целият свят ще се изправи пред Кубинска ракетна криза-2, за което експертите на Института РУССТРАТ вече писаха.

Превод със съкращения: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com