Украйна изглежда готви нова изненада за руснаците при Авдеевка (ВИДЕО)

14217
Украйна изглежда готви нова изненада за руснаците при Авдеевка (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Украинската армия се опитва активно да създаде допълнителна опасност за руските войски, които неспирно атакуват Авдеевка – чрез тактическа маневра. За това предупреждава руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов в сутрешния си обзор, който публикува регулярно в канала си в Телеграм Wargonzo.

Тактическа опасност за руснаците при Авдеевка

За какво става въпрос – от около седмица насам стана видимо, че украинците атакуват в посока Горловка, на 24-25 километра югозападно от Бахмут: И Германия се мотае с военната помощ за Украйна. Нови военни уроци за Русия (ВИДЕО). Боевете се водят при пепелището (сметище, терикон) на мината "Гагарин", като целта там е същата, каквато е на руснаците при пепелището (сметище, терикон) на коксовия завод от север на Авдеевка – да бъде овладян високият терен. При Авдеевка атакуващи са руснаците, а в направлението към Горловка – украинците: Нито един руски военен кораб в Черно и Азовско море: Малка пауза на фронта в Украйна (ВИДЕО). Ако украинската армия успее при мината "Гагарин", това ще създаде флангова опасност за руската армия, атакуваща Авдеевка от север, предупреждава Пегов в обзора си.

(КАРТА) Същевременно, за трети пореден ден Пегов твърди, че имало руски тактически успех при Степово (3 километра северозападно от Авдеевка), за което визуални геолокализирани доказателства няма. Линията Красногоровка – Степово е решаваща за отбраната на Авдеевка от север, заедно с коксохимическия завод, който се намира между двете населени места. За сметка на това, на южния фланг на Авдеевка има руски успех – по украински данни, руснаците са пресекли магистрала М-30 източно от Опитно, което се намира на 4-5 километра южно от Авдеевка. Според политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке руснаците са успели да превземат няколко укрепени украински позиции в индустриалната и вилната зона на юг от Авдеевка – става въпрос за жп възела "Ясиноватска" (СНИМКИ). Създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски военен телеграм канал "Рибар" коментира снощи, че там украинците държат втора линия от позиции, в западната част на зоната, а днес сутринта каналът писа, че руснаците превзели 5 сгради, в които преди това имало украински военни части.

По думите на говорителя на украинската армия за Таврийското направление полковник Олександър Щупун, при Авдеевка са концентрирани 40 000 руски войници. Според сутрешната сводка на украинския генщаб именно Авдеевка е била най-горещото направление на фронта за второ поредно денонощие – там са отбити 20 руски пехотни атаки. По данни на един от най-активно следящите войната украински профили в Twitter NOELReports, руснаците леко са напреднали към Новокалиново, но специално за там украинският генщаб е категоричен, че е спрян руският натиск за денонощието. Същевременно, в The Wall Street Journal има материал с данни от 47-ма механизирана украинска бригада – че руснаците вървят напред като зомбита и хвърлят толкова много хора, че украинската артилерия се задъхва да ги избие всичките: Нови данни за чудовищните руски жертви при Авдеевка (ВИДЕО)

Останалите направления на фронта в Украйна

"Рибар" изрично каза снощи, че украинците са разширили плацдарма си при Кринки, на източния бряг на Днепър. Селото се намира на 30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър. Специалната украинска част "Катран" се укрепи на юг от селото, в гористия масив, пише каналът, а в сутрешния си обзор вече използва по-неглижиращ език - "успяха леко да разширят зоната на контрол на юг и да прехвърлят подкрепления през Днепър". Семьон Пегов обаче дава друга информация – нямало големи промени, но украинците упорствали и атакували не само при Кринки, но и по линията Пойма – Песчановка – Подстепно (10-17 километра изток-югоизток от град Херсон и 3-4 километра източно от Днепър). Геолокализирани видеокадри показват успешен украински обстрел по руски военни камиони, доставящи оръжие и припаси, именно на югоизток от Кринки.

(КАРТА) Вече е видимо, че боевете в направлението Орехов – Токмак – Мелитопол, в западната част на Запорожието, се водят в покрайнините на Новопокроповка – има видеокадри. Украински напредък има към Копани, на изток от Работино тоест разширява се самия фронт. Руските източници обаче не признават да има големи промени.

(КАРТА) На южния фланг на Бахмут се разширява сивата зона, източно от Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут) и Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут). "Ситуацията в района е обвита в "мъглата на войната", коментира "Рибар", с уточнение, че има укрепване на руски сили на нови позиции. От украинска страна информацията е, че положението е динамично заради активни боеве – 11 отбити руски пехотни атаки по линията Клещеевка – Андреевка за последните 24 часа според украинския генщаб.

ОЩЕ: Втора поредна нощ проблеми с тока: Подстанция в Подмосковието гори (ВИДЕО)

Танковете "Ейбрамс" не влизат в бой

В материал на Business Insider има оценка, че американските танкове няма да влязат в бой и ще останат в резерв поне до пролетта на 2024 година – защото времето е лошо, а фронът като цяло е стабилен, без да има условия за голям и бърз напредък. До момента няма видеокадри, които да показват "Ейбрамс" в бой – САЩ предаде 31 такива танка на Украйна. Освен това, тежко укрепените руски линии по цялото протежение на фронта ще са сериозен проблем и пред тези танкове: Защо и досега Украйна не е използвала десетките предадени ѝ танкове Abrams?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа