Отровата като метод за отстраняване на политически противници

4443
Отровата като метод за отстраняване на политически противници
Снимка: Pixabay

От древни времена отравянето е предпочитан метод за отстраняване на политически противници, като историците все още обсъждат дали Клеопатра, Наполеон и Александър Велики са били убити по този начин.

Списъкът на хората, които са станали жертва на отрова, сега може да би се увеличава с прибавянето към него на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, хоспитализиран във Великобритания по подозрение, че е бил в контакт с "неизвестно вещество".

Методите, избраният токсин и крайният резултат варират значително, ето защо Агенция France  Presse, цитирана от БГНЕС, обобщи петте големи случая на отравяния или опити чрез този похват да се наложи саморазправа над политически противници.

Българският чадър

През 1978 г. в разгара на Студената война българският дисидент Георги Марков чака автобус, за да се прибере у дома си след смяна в Световната служба на BBC.

Усеща пробождане в бедрото си и се обръща, за да види мъж, вдигащ чадъра си. Три дни по-късно Марков е мъртъв, убит от това, което мнозина смятат, че e отровна стреличка, пълна с рицин и изстреляна от чадъра. Проучване след смъртта установява, че е бил убит от малка съчма, съдържаща доза от 0.2 милиграма рицин.

Рицинът е 6000 пъти по-мощен от цианида и зрънце, не по-голямо от житено зърно, е достатъчно, за да се стигне до фатален резултат. Случаят така и не беше решен.

VX в Куала Лумпур

Едно по-скорошно отравяне, но не по-малко безсрамно извършено или достойно за трилър от Студената война, беше убийството посред бял ден с нервен агент на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Ким Чен Нам беше атакуван на международното летище Куала Лумпур от две жени, които бяха заловени с помощта на видеонаблюдение, от което е видно, че те натикват нещо в лицето му.

Той претърпя припадък и беше мъртъв, преди да стигне до болницата. Аутопсията разкрива следи от VX - бързодействащ токсин, който предизвиква дихателен колапс и сърдечна недостатъчност. Малки количества от отровата са достатъчни, за да убият възрастен, независимо дали се вдишват или абсорбират през кожата.

Токсичен чай за трима

На 1 ноември 2006 г. бившият руски таен агент Александър Литвиненко се срещна с двама души от Русия, за да пият чай, в един от най-добрите лондонски хотели, за да обсъди евентуални бъдещи бизнес възможности.

43-годишният Литвиненко се разболя непосредствено след това и е установено, че е пил чай, съдържащ Polonium-210 - рядък и скъп радиоактивен изотоп, произведен в Русия. Той умря след три мъчителни седмици и в крайна сметка беше погребан в северен Лондон в ковчег с олово, за да предотврати изтичането на радиация.

Британското разследване установи, че руският президент Владимир Путин "вероятно е одобрил" убийството на бившия шпионин - констатация, отхвърлена от Москва като "шега".

Почина генералът, който изпи отрова, след като чу присъдата си от Трибунала в Хага

Хърватския генерал Слободан Праляк е починал, след като прие отрова, по време на огласяването на присъдата на Мeждународния трибунал за...

Убийството на Литвиненко предизвика широко обществено възмущение във Великобритания, след като радиоактивни следи бяха открити на различни места около Лондон, като медиите го нарекоха първият акт на "ядрен тероризъм" в света.

Обезобразяващ диоксин

Виктор Юшченко ще продължи да бъде президент на Украйна, но през септември 2004 г. той е бил замесен в напрегната предизборна кампания с Виктор Янукович, когато се разболява сериозно.

Месеци тестове в австрийска клиника определиха, че е погълнал огромно количество диоксин, а лекарят, който го е лекувал, казва, че нивата в тялото му са били 1000 пъти по-високи от нормалното.

Макар да оцеля, лицето на Юшченко остана подуто и помръкнало и той трябваше да се подлага на редовно лечение в Швейцария, за да бъде изхвърлен токсинът от тялото му.

Нов случай "Литвиненко" във Великобритания?

Бившият полковник от разузнаването на Русия Сергей Скрипал е пострадал тежко при досег с неизвестно вещество в търговски център в англи...

По-късно той твърди, че вярва, че диоксинът е дошъл от руска фабрика.

Отрова за палестинец

Представящи се за канадски туристи, агенти от израелската тайна служба Мосад, взимат на мушка Халед Мешаал, тогава началник на политическото бюро на Хамас, и му инжектират загадъчна отрова в ухото на улица в столицата на Йордания Аман.

Мешаал изпада в кома, а йорданската полиция залови двама от нападателите и разяреният крал Хюсеин поиска Израел да предаде противоотрова, ако иска агентите му да се върнат.

Притеснен и засрамен, премиерът Бенямин Нетаняху изпрати антидота и също така освободи от затвора духовния лидер на "Хамас" шейх Ахмад Ясин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари