Пандемично увеличаване на държавния дълг в страните от ЕС

2160
Пандемично увеличаване на държавния дълг в страните от ЕС
Снимка: iStock

Полша увеличи публичния си дълг през първата половина на годината с 36,2 милиарда евро, Чехия с 16,2 милиарда, Румъния с 11,1 милиарда, Словакия с 9,6 милиарда и Хърватия с 4,2 милиарда евро, пише хърватският вестник "Слободна Далмация".

Въпреки изгледите, че става дума за безмилостно харчене и ръстът на публичния дълг на Хърватия от 33 милиарда куни за седем месеца тази година е висок, съседните държави харчат повече, за да помогнат на икономиките си, посочва изданието.

Вестникът добавя, че нарастването на публичния дълг от 4,2 милиарда евро през първата половина на годината до 43,5 милиарда евро, в неудобна комбинация с 15 процента спад в икономиката през второто тримесечие, поставя Хърватия в горещата зона в европейското съюз. С дела на публичния дълг в БВП, който тази година се е увеличил с цели 12,1 процента, от 73,2 на 85,3%, Хърватия, както и миналата година, държи осмо място в ЕС, отбелязва „Слободна Далмация“.

Готвим се да управляваме държавния дълг за 3 години напред при изчисления, подобни на тези на Горанов

В следващите три години процентът на държавния дълг на България ще расте. Това показва пуснат за обществено обсъждане проект за Стратег...

Има седем държави пред Хърватия по отношение на дела на публичния дълг в брутния вътрешен продукт. Лидер е Гърция, чийто публичен дълг е 187 процента от БВП, следван от Италия със 149 процента и Португалия със 126 процента, следват Белгия, Франция, Кипър и Испания.

Има и други „отличници“ в негативен план – начело в Евросъюза е Франция с 2,6 трилиона евро публичен дълг, Италия с 2,5 трилиона и Германия с 2,2 трилиона евро, което е 67 процента от БВП на Германия.

Също така се посочва, че само за половин година шестгодишното усилие на Хърватия да намали дела на публичния дълг в БВП е заличено.

Посочва се също така, че според данните на Евростат публичният дълг на Словения през споменатия период е достигнал 78 процента от БВП, Унгария 70 процента, докато най-малко задлъжняла е България с едва 21 процента дял от публичния дълг в БВП и Чехия с 39, 9 процента.

Дългът на България преди кризата с коронавируса - малко над 20% от БВП

Дългът на България за 2019 г. е в размер на 24,205 млрд. лв. или 20.4% от БВП, сочи статистиката на НСИ. Самият БВП бележи отчетлив ръ...

По-голям публичен дълг в номинален размер от хърватските 43,5 милиарда евро, през първата половина на годината има Полша 281,8 милиарда евро, Унгария 93 милиарда, Румъния 89 милиарда, Чехия 84,6 милиарда и Словакия 55 милиарда евро.

"Да добавим към това, че страните, с които можем да се сравним, са нараснали през последните 17 години със средни нива далеч над хърватските," пише още „Слободна Далмация“, цитирано от БГНЕС.

Като пример се посочва, че в Полша и Румъния средните темпове на растеж на БВП са били по четири процента, което е с 135 процента по-високо от средния темп на растеж на хърватската икономика от 1,7 процента.

А как се готвим да управляваме държавния дълг в България, прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари