Пандемията заплашва свободата на печата в Източна Европа

2384
Пандемията заплашва свободата на печата в Източна Европа
Снимка: iStock/Guliver

В много страни по света, включително в Източна Европа, правителствата използват коронавирусната пандемия, за да ограничат свободата на печата. Те не искат тяхното управление на кризи да бъде критикувано от медии. Но журналистите не винаги се оставят да бъдат заглушени.

Унгария: Пет години затвор за изкривени факти

В Унгария министър-председателят Виктор Орбан си осигури широки правомощия във времето на коронакризата. Законът за овластяване, който унгарският парламент одобри в края на март, маркира ново криминално престъпление: разпространението на фалшиви новини. Всеки, който публикува неверни новини или изкривени факти, които влияят на успеха на защитните мерки, може да бъде наказан с до пет години затвор.

Борбата с фалшивите новини е добре дошла, но в Унгария има опасения, че законът трябва да гарантира само приятелски към правителството новини.

Унгарските медии постепенно бяха поставени под контрол

Базираната в Берлин журналистическа организация „Репортери без граници“ също е загрижена от най-новото развитие на нещата. Години наред тя наблюдава, че Виктор Орбан и неговата партия Фидес „поставят стъпка по стъпка медийния пейзаж на Унгария под контрол“, казва управляващият директор Кристиан Мир в интервю за MDR AKTUELL.

Още през 2010 г. правителството в Будапеща обедини обществените радио- и телевизионни оператори с единствената информационна агенция в страната, за да сформира държавния медиен холдинг MTVA. Създадена е централна редакция и в същото време бяха уволнени много журналисти, критикуващи правителството. Следващата стъпка дойде през ноември 2018 г.: Над 500 свързани с правителството медийни компании бяха групирани за една нощ в „Централноевропейска фондация за преса и медии“ - накратко: KESMA. Правителството предотврати антитръстовота проверка на този нов медиен гигант, като се аргументира, че той има „стратегическо икономическо значение“.

Критични за правителството медии поставят под въпрос опасностите

Все още никой не е затворен по силата на новия закон. Въпреки това, малкото независими медии, които все още съществуват в страната, усещат нарастващия натиск, особено в кризата на пандемията. Те бяха първите, които реалистично съобщават за опасностите от пандемията, когато тя беше омаловажена от близки до правителството медии. И все още задават критични въпроси - относно капацитета за тестване или липсата на защитно облекло.

Проф. Иво Христов: Участваме в една от най-големите манипулации на века

Когато пушилката се слегне, ще разберем, че сме участвали в една от най-големите манипулации на XXI век. Коронавирусът не е причината з...

Но правителството не обича да отговаря на това. Когато например репортер от критичния за правителството онлайн портал 444.hu попита на пресконференция в средата на март защо вътрешният министър беше тестван различно от здравните работници след контакт със заразено лице, той не получи отговор. Вместо това говорителят на правителството Золтан Ковач каза, че не трябва да бъде по-умен от експертите и да не търси сензации.

Критичните за правителството медии отправят призиви за дарения

В същото време малкото независими медии в страната се борят с намаляващите ресурси. Защото в Унгария приходите от реклама се разпадат. Това особено удря критичните към правителството медии, тъй като медиите, лоялни към правителството, често са много щедро снабдени с реклама от държавни корпорации. Платформите 444.hu и Index започнаха призиви за дарения, за да им помогнат да преминат през кризата.

Румъния: Указ срещу фалшивите новини

И в Румъния управляващите искат да запазят суверенитет над своето управление на кризи - особено сега по време на пандемията. От средата на март това включва и засилената борба с невярна информация - независимо дали в средствата за масова информация или на уебсайтове. Според президентския указ МВР в Букурещ в момента решава какво не е наред и каква е правилната информация. Ведомството може да инициира изтриването или блокирането на онлайн статии и уебсайтове, без авторите да могат да се защитят по закон.

ООН: Пандемията бързо се превръща в криза на човешките права (ВИДЕО)

Генералният секретар на ООН Антинио Гутериш заяви, че пандемията от коронавируса се превръща "бързо в криза на човешките права". Инфо...

В действителност, много фалшиви новини и конспиративни теории циркулират в румънски уебсайтове, опитвайки се да създадат впечатлението, че пандемията е геополитическо изобретение на големи държави, които се борят за надмощие по този начин. Най-новото изобретение в мрежата: паспорт Covid 19 за всички, които не са заразени и поради това е вероятно да пътуват в бъдеще. Борбата срещу такава невярна информация изглежда почти без шанс: правителството на Букурещ блокира няколко уебсайта или статии през последните няколко дни, но малко по-късно отново се появиха нови фалшиви новини под друга област.

Допълнителен кризисен екип за официални съобщения

Румънските журналистически организации - като ActiveWatch - сега са загрижени колко строго властите управляват информационната си политика. Вместо да изтриват уебсайтове, те по-скоро трябва да „се окажат надежден източник на информация, който комуникира редовно и прозрачно“, казва ръководителят на ActiveWatch Мирча Тома в отговор на запитване от MDR AKTUELL.

Правителството създаде кризисен екип, който публикува ежедневно данни за инфекции и смъртни случаи, както и официални изявления за спешни наредби. Впоследствие числата бяха преразгледани и коригирани нагоре, правейки журналисти и граждани подозрителни към управлението на кризата.

Пандемията разкрива добре известни оплаквания наново

Възможност за диктатура ли е новият коронавирус?

Някои лидери в Европа бяха обвинени, че използват здравната криза, породена от COVID-19, за да ограничат несъгласията на хората с тях и...

Съществува обаче значително по-голяма нужда от информация за настоящата ситуация, тъй като пандемията отново разкрива недостатъците в румънската държавна здравна система : от остър недостиг на персонал в отделения за интензивно лечение до недостатъчно можещи да управляват болници директори, които излагат собствените си лекари и пациенти на риск. Разследващите проучвания на румънските медии показаха, че на съмнителни компании е разрешено да доставят жизненоважно защитно оборудване за държавата – без търг, цените бяха сериозно завишени. Много редакции казват, че времената са добри за забогатяване.

Получаването на навременни изявления от държавните органи за това е безнадеждно. Според законовото задължение за предоставяне на информация властите трябва да отговорят на запитвания в пресата след десет до 30 дни. Дори и в нормални моменти това е вечност, но тъй като в сила е извънредно положение, според постановление, на властите може да им отнеме два пъти повече време, за да отговорят. „Има огромно разочарование сред журналистите, че по този начин съвсем официално на тях им се пречи да информират “, казва Йоана Авадани, управляващ директор на Букурещкия център за независима журналистика (CJI), когато е попитана за MDR.

Приходите от медии паднаха

Броят на зрителите и онлайн достъпът в Румъния не бяха толкова високи, колкото сега. Румънската медийна изследователска група BRAT казва, че има необичайно голям стремеж от публиката за достоверна информация. Добри начални условия за пресата и телевизията, но заради пандемията основният й източник на финанси - рекламният пазар - до голяма степен изчезна. Много редактори на вестници временно преустановиха печатното си издание по причини, свързани с разходите и присъстват само онлайн.

Преди няколко дни правителството в Букурещ предложи на редакциите да се включат за кратко като рекламни партньори. За държавна информационна кампания за пандемията до края на август се предвижда да бъдат похарчени 40 милиона евро. Примамлива оферта за румънски редактори, които са запознати с подобни кампании. Румънската държава управлява реклами от години, като възнаграждава медии, чието отразяване на новините се оказва подходящо за правителството. Това не трябва да бъде договорено по договор, смятат от Центъра за независима журналистика (CPJ) в Букурещ. С оглед благословията на парите, редакторите практикуват „доброволна самоцензура“.

Цензурира ли нарочно YouTube пресконференция на двама лекари за коронавируса?

Огромен скандал с етикет "Цензура заради коронавируса" почва да се оформя в САЩ. Причината – пресконференция отпреди седмица на д...

„Репортери без граници“ виждат риск за свободата на печата

Организацията "Репортери без граници" също заяви през април, че пандемията ще представлява нова заплаха за свободата на печата - и то не само в Източна Европа, но и в целия свят. Пандемията обединява „съществуващи авторитарни рефлекси в много страни“, заяви управляващият директор Кристиан Мир в MDR AKTUELL.

В Източна Европа хората изглеждат "особено притеснени" в Сърбия , където президентът Александър Вучич лично атакува журналистите и се оплаква от тях. Предизвикващ тревога в една сръбска болница. Сръбската репортерка Ана Лалич беше арестувана в началото на април с мотива, че не е спазила правителствено постановление, че само на държавния кризисен екип е разрешено да публикува информация за пандемията. Случаят с Лалич предизвика масирана критика в Сърбия и в чужбина - с успех: премиерът Ана Бърнабич оттегли декрета пред публичния натиск.

…………………….

Източник: Тира Вейдер-Малберг и Анет Мюлер-Хайнце, MDR AKTUELL

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com