Печалба от имотни сделки може да изяде главата на Тръмп

3591
Печалба от имотни сделки може да изяде главата на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Има ли причина американският президент Доналд Тръмп да е разтревожен от действията и напредъка на Робърт Мълър, специалния прокурор по разследването за евентуална руска намеса в подкрепа на Тръмп на американските президентски избори? Този въпрос задава американското издание за журналистически разследвания WhoWhatWhy.

Според различни информации и слухове в американските медии Мълър вече се е захванал с финансите на приближени до Тръмп хора, особено от кампанията му – бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин, зетят на Тръмп Джаред Къшнър, ръководителят на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, съветника по външната политика Картър Пейдж и Роджър Стоун. А възможността на банки и финансови институции да подават към властите в САЩ т.нар. Доклад за подозрителна дейност (SAR) по отношение на доходите на когото и да е в САЩ предполага и провала на бляскави политически кариери.

Тръмп обвини Обама за бездействие срещу Русия на изборите

Президентът Доналд Тръмп повдигна въпроса защо администрацията на бившия президент Барак Обама не направи нищо срещу Москва в отговор...

На мушката сега е Майкъл Флин, който има доходи от чуждестранни източници през 2015 и 2016 година, включително от Русия и Иран. Не е ясно публично дали Флин е представил всички необходими документи за произхода на парите и за наличие на банкови сметки зад граница, което може да е достатъчна причина да бъде разследван за укриване на данъци.

Данъчни престъпления и пране на пари?

За какво може да се притеснява Тръмп – ако евентуално следователите успеят да намерят съмнителни приходи от продажба на недвижими имоти. Като бизнесмен американският президент участва в много такива сделки, в които участват и ООД-та. Точно в това направление следователите от дирекцията „Финансови престъпления“ на американското правосъдно министерство ще трябва да проучат всички документи за имоти и ООД-тата, които са извършвали търговска дейност с тях, които присъстват в данъчната декларация на Тръмп. Там има около 500 компании, в които Тръмп има участие и около 315 млн. долара задължения, голяма част от които са към Deutsche Bank. Точно Deutsche Bank беше обект на разследвания за злоупотреби в САЩ.

В свой материал USA Today разкри, че 58 имота за около 90 млн. долара за били продадени от компании с участието на Тръмп на ООД-та, някои от които регистрирани в офшорни зони. Затова е и интересен въпрос на кого са продадени тези имоти – за да се изясни дали Тръмп не е получил доходи от "чужди държави" като президент на САЩ, което би било законово нарушение. Робърт Мълър пък има инструмент, чрез който може да разкрие всички подробности около сделки за имоти с участие на офшорни ООД-та и извършвани с плащания в брой – т.нар. GTO (Заповед за разкриване на информация на географски принцип). С GTO федералните власти могат да задлъжат застрахователите на недвижими имоти, обект на сделки с участие на офшорни ООД-та, да разкрият самоличността на физически лица, които имат 25% или повече дял в юридическо лице, закупуващо недвижим имот. И ако при многото имотни сделки бъде открито, че има и такива, в които компания с участието на Тръмп продава имот на офшорка, за която е наясно, че финансира операцията със съмнителни средства, то обвинение в пране на пари изглежда много вероятен завършек на разследването.

ЦРУ предупредило Обама: Путин изрично е наредил да се помогне на Тръмп

Централно разузнавателно управление (ЦРУ) е разполагало с разузнавателна информация от миналия август, че лично руският държавен глава ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари