Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

3084
Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече много внимание се отдели как войната в Украйна е полезна за оръжейните монополи и как техните акции рязко поскъпнаха на фондовия пазар. Подобна картина обаче се очертава и за енергийните монополи, пише турското издание Evrensel - то се позиционира в крайнолевия спектър като редакционна политика.

Преди войната в Украйна основният доставчик на природен газ за ЕС беше Русия. На фона на решенията за санкции руските енергийни компании до голяма степен бяха принудени да напуснат европейския пазар. В момента само няколко западни страни получават природен газ и петрол директно от Русия, но някои държави продължават да ги получават чрез Индия.

Оттеглянето на руските енергийни монополи от Европа, която е един от най-важните пазари в света по отношение на енергийните нужди, стана най-благоприятно място за техните конкуренти. Затова руските компании "Газпром" и "Роснефт" не попаднаха в първата класация на енергийните гиганти, публикувана в началото на годината. Заради войната в Украйна европейският пазар попадна изцяло в ръцете на енергийните гиганти на САЩ, Великобритания и Франция. А тези нови господари на енергийния пазар използват войната и правят рекордни печалби.

Още: Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Първите седем най-големи петролни и газови конгломерати на европейския пазар, без да броим Saudi Aramco на първо място и PetroChina на пето място, са от САЩ, Великобритания и Франция. Доклад по тази тема, публикуван на 19 февруари от базираната в Лондон Global Witness, идентифицира следните петролни и газови дружества като първите пет печеливши от войната в Украйна: Shell, BP (British Petroleum), Chevron, ExxonMobil и TotalEnergies.

Shell и BP са с британски печат, Chevron и ExxonMobil са американски, а TotalEnergies е френска. Докладът, обхващащ периода от второто тримесечие на 2022 г. до първото тримесечие на 2023 г., ясно показва огромните печалби на тези пет енергийни гиганта.

От началото на украинската криза, според същия доклад, общите печалби на тези пет компании възлизат на 281 милиарда долара. Когато войната в Украйна се добави към увеличеното потребление на енергия в резултат на възстановяването от пандемията, започна истински рай за енергийните монополи. Global Witness изчислява, че само британските компании Shel и BP са реализирали печалба от 75 милиарда долара, достатъчно, за да покрият сметката за електроенергия на страната за 17 месеца.

С повишен апетит за нов пазар, Shell не само отмени решението си да намали производството на петрол, направено отчасти под натиска на екологичното движение, но и уволни 200 души, които работеха в отдела за производство на зелена енергия. Shell е цел на еколозите от много години.

Още: Хутите печелят много пари за руските железници: Кризата в Червено море

Два американски гиганта, които за кратко време получиха рекордна печалба от 135 милиарда долара, погълнаха конкурентни петролни компании. Chevron купи Hess Corporation за 53 милиарда долара, а ExxonMobil купи Pioneer за 60 милиарда долара. TotalEnergies реализира печалба от 15 милиарда долара през същия период.

Фактът, че Германия, която има най-голямата икономика в Европа, стана независима от Русия в областта на енергийните доставки, изигра важна роля петте големи западни енергийни колоси да увеличат приходите си толкова много. Преди войната в Украйна Германия получаваше 55% от потреблението на природен газ и около 40% от петрола от Русия. Доставките на синьо гориво се извършваха главно чрез "Северен поток", който осигурява пряка връзка между Германия и Русия по дъното на Балтийско море.

След началото на войната в Украйна имаше саботажи и по двете линии. Когато руската опция за Германия изчезна, други международни енергийни монополи влязоха в игра и започнаха да продават природен газ и петрол на Берлин на по-висока цена от горивото, което бяха закупили преди това. Рекордните поскъпвания през този период засегнаха индустрията - сега вече този пряк непосредствен ефект е смекчен много. Германските енергийни монополи също реализираха рекордни печалби. Така RWE увеличи нетната си печалба през първото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на предходната година от 263 млн. евро до 1,67 млрд. евро.

Акциите на споменатите по-горе пет енергийни компании естествено също започнаха да поскъпват, благодарение на което те получиха допълнителни приходи. От началото на войната в Украйна петте компании са изплатили общо 111 милиарда долара на своите акционери, според доклада. Така войната в Украйна увеличи стойността както на оръжейните, така и на енергийните монополи.

Още: В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Като вземем предвид и приходите на оръжейните монополисти, става ясно, че САЩ и Великобритания са спечелили най-много от войната в Украйна. Всяка от тези страни има причини да е доволна от нейното удължаване. Германските и френските дружества също превърнаха военните действия в отлична възможност за себе си, макар и в по-малка степен.

Демокрация или пари

Всички тези факти карат автора Юджел Йоздемир да смята, че Запада не иска край на войната, защото кръгове с големи интереси там виждат в нея възможност само да увеличават стойността на акциите и печалбата - Йоздемир дори пише как "западните държави стигнали до такова безразсъдство, че дори си позволяват да хулят папа Франциск, който представлява християнския свят".

Турският автор обаче не засяга и с дума какво би станало, ако издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин изтегли армията си от Украйна и има мир. Тогава как точно ще печелят западните гиганти?

Още: Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Източник: Evrensel

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари