X
 
 

Почти половин милиард души са безработни по света

476 0
Почти половин милиард души са безработни по света
Снимка: iStock
ООН обяви, че над 470 милиона души по света нямат работа или не получават достатъчно възможности да си намерят такава, пише АФП.

От Международната организация на труда (МОТ) изчисляват, че официалната статистика за 5,4 процента безработни по света е подвеждаща.

Висшистите работят на позиции за среднисти, но проблем няма

Безработицата сред завършилите висше образование в последните 5 години е рекордно ниска, едва 2.2%. Това, означава, че условията се под...

Към тях трябва да се прибавят 285 милиона души, които нямат възможност да работят толкова, колкото искат, отказали са се да търсят работа или по друга причина нямат достъп до пазара на труда.

Когато се обединят двете групи, реалната картина е, че около 13 процента от трудоспособните по света са безработни или нямат шансове да се реализират на пазара на труда, твърди агенцията на ООН.

"Недостигът на добри работни места е част от появяващите се по света протестни движения и недоволството в глобален мащаб.", казва директорът на МОТ Гай Райдър.

Според индекса на социалното недоволство, който изготвя МОТ, в 7 от 11-те региона на света, недоволството се е увеличило през десетилетието между 2009 и 2019 г.

В Асеновградско повечето безработни са жени

Малко над 1 700 човека е средномесечният брой на регистрираните безработни в Дирекция "Бюро по труда"-Асеновград през 2018 г. Той е с о...

Данните на агенцията сочат, че в допълнение към безработните и затруднените да достигнат до пазара на труда, повече от 630 милиона души по света са така наречените "работещи бедни".

Те представляват около 20 процента от цялата работна сила на планетата и въпреки че са на работа, изкарват по-малко от 3,20 щатски долара на ден като реална покупателна способност.

"Положението е по-лошо, отколкото си мислехме.", каза Райдър пред репортери в Женева.

Към тези проблеми се прибавят данните, че 267 милиона младежи по света във възрастовата група от 15 до 24 години, нито работят, нито учат, нито преминават професионално обучение.

Борисов: Рекордно ниска безработица - който не иска да работи, той не работи

"В началото на мандата с колегите от "Обединени патриоти" поехме ангажимент брутният вътрешен продукт (БВП) да е 110 млрд. лева. В моме...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално