X
 
 

Поддържани от ЦРУ афганистански милиции действат като "отряди на смъртта"

1440 0
photo of Поддържани от ЦРУ афганистански милиции действат като "отряди на смъртта"
Снимка: Getty Images/Guliver
Поддържаните от ЦРУ афганистански паравоенни групи, които действат безнаказано, обикновено екзекутират цивилни лица по време на нападения през нощта и са отговорни за изчезването на заподозрени.

Действащите потайно милиции, подкрепата за които от американската шпионска централа е продължение на традиция, датираща от 80-те години на миналия век.

Талибани убиха петима полицаи в Афганистан

Петима служители на афганистанските сили за сигурност бяха убити при нападение на талибаните, а още осем служители бяха заловени от бой...

Но грубата им тактика отдавна предизвика спорове в Афганистан.

В нов доклад Human Rights Watch (ХРУ) документира 14 случая от края на 2017 г. до средата на 2019 г., за които твърди, че подкрепяните от ЦРУ „ударни групи“ извършват сериозни престъпления по време на нощни набези

Като пример посочват случай в югоизточната провинция Пактия, при който паравоенен отряд уби 11 мъже, осем от които са си били у дома за отбелязване на празник.

ЦРУ оспори доклада на ХРУ, казвайки, че много от обвиненията срещу афганистанските специални сили са "вероятно неверни или преувеличени".

Според данните, публикувани тази седмица от НАТО, САЩ са извършили 1113 въздушни и артилерийски удари през септември, което бележи голямо увеличение спрямо предходните месеци. Тази ескалация на ударите дойде след срива на разговорите между САЩ и бунтовници.

Най-малко 62 души са загинали след взрив в джамия в Афганистан

Най-малко 62 души са загинали след взрив в джамия в Афганистан по време на петъчната молитва , според официални лица, ден след като Орг...

Нощните набези – при които спецчастите взривяват врати и нахлуват в сгради под прикритието на тъмнината - са често срещана тактика, която съчетава изненада и объркваща атакуваните огнева мощ.

„Разширявайки операциите срещу бунтовниците, ЦРУ даде възможност на безогледно действащи афганистански сили да извършат зверства, включително извънсъдебни екзекуции и изчезвания“, казва Патриша Госман, автор на доклада и асоцииран директор на ХРУ в Азия.

"В случай след случай тези сили просто са разстрелвали хората под техен контрол и са подложили цели общности на терора на злоупотребите с нощните набези и безразборни въздушни удари."

Афганистанските власти и американските сили увеличиха използването на паравоенни групи за борба с надигащите се бунтовници, които затрудняват Афганистан сили за национална сигурност.

Очевидно част от Националната дирекция за сигурност (NDS), но често действаща почти независимо от афганистанските власти, паравоенните сили не попадат в нормалните командни вериги и затова над действията им има по-малък надзор.

Около 30 цивилни са загинали при бомбардировка в Източен Афганистан

Около 30 местни жители са загинали в резултат от авиоудар, нанесен в сряда вечерта в провинция Нангархар, Афганистан, съобщава информац...

Говорейки пред ХРУ, дипломат ги посочил като "отряди на смъртта".

Говорителят на ЦРУ Тимъти Барет посочва, че тайната агенция провежда своите глобални операции в съответствие със закона и при стабилна система за надзор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители