Подготвя ли се Вашингтон за сделка да предаде Украйна и Балтика на Путин?

4894
Подготвя ли се Вашингтон за сделка да предаде Украйна и Балтика на Путин?
Снимка: iStock

САЩ се опитват да противопоставят Русия на Китай, за което Вашингтон дори е готов да „предаде“ постсъветското пространство на Москва. Това съобщи в YouTube-канала Iton-TV израелският военнополитически експерт Яков Кедми.

По думите му, Вашингтон счита за своя основна задача да раздели и скара Москва и Пекин. В същото време антикитайската пропаганда на американците се свежда до факта, че КНР е уж заплаха за целия свят, включително и за Русия, в която американски агенти ревностно излъчват същите тези, заявявайки, че рано или късно Китай ще „погълнат“ страната, ако сътрудничеството на двете страни продължи в ключови области.

Хърватско издание: Блинкен моли Турция да остане в НАТО

Ако Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен си мисли, че заради усещането за триумф Анкара сега ще промени националните си интереси, ...

„Никой няма да погълне Русия. Невъзможно е да я усвои. А Руската федерация почти няма противоречия с КНР. Но американците искат да противопоставят тези две страни и те да се изправят една срещу друга. Следователно те разсъждават по следния начин: ако е невъзможно да се справим с Китай, е необходимо да постигнем споразумение с Русия и да й обещаем каквото и да било в замяна на отказа й да подкрепи Китай “ - убеден е Кедми.

В същото време експертът смята, че САЩ дори са готови да отстъпят постсъветското пространство на Русия, включително Украйна, Грузия, Молдова и балтийските държави, които са станали съюзници и партньори на Америка и НАТО, и в замяна американците ще настояват РФ да се откаже от съюза с Китай.

„Те вярват, че в Русия живеят същите идиоти като тези, които го предлагат“ - подчертава Кедми и добавя, че Русия няма да откаже да си сътрудничи с Китай, но САЩ все още не разбират това.

Трябва да се има предвид, че Кедми не е първият, който прави подобно предположение. По-рано американското издание The Washington Post писа, че плановете на Китай и Русия за съвместно създаване на научна лунна станция са зловещ знак за Запада, показващ формирането на враждебен съюз. За да избегнат укрепването на алианса, Съединените щати трябва да направят сериозни отстъпки - по-специално си струва да обмисли как да се „откаже“ от Украйна.

Според политолога Всеволод Шимов, напоследък в САЩ много се говори и пише за необходимостта да се „откъсне“ Русия от съюза с Китай.

Фаучи: Преждевременното облекчаване на мерките рискува нова вълна в САЩ

Въпреки, че появата на варианти на коронавируса е част от проблема, така и щатите, които "облекчават рязко ограниченията" създават риск...

„Въпреки това едва ли можем да говорим за някакви реални отстъпки, тъй като Русия също се разглежда от Запада като „заплаха “ и никой няма да засили позициите и в постсъветското пространство. Западът се нуждае от слаба и контролирана Русия, заобиколена от същите прозападни марионетни режими, които няма да възприемат Москва като център на тежестта” – казва Шимов.

„Не за това Западът умишлено откъсна Украйна от Русия, за да я „хариже“ сега. Враждебна Украйна е един от ключовите фактори за „сдържането“ на Русия, която Вашингтон никога няма да изостави” – твърди политологът. Според него, американците по-скоро ще активизират усилията за дестабилизиране на вътрешната ситуация, опитвайки се да променят режима. Идеалната Русия в очите на Запада е Русия от епохата на Горбачов и ранния Елцин, която направи едностранни отстъпки без никакви контра искания. Именно към този формат на отношения с Москва САЩ искат да се върнат там. Сближаването между Москва и Пекин със сигурност дразни Вашингтон, но недостатъчно, за да направи сериозни отстъпки на Русия и да отправи интересни предложения към нея.

Политологът Игор Шатров, ръководител на експертния съвет към Фонда за стратегическо развитие, разсъждава по-различно. Според него, на въпроса „Способни ли са САЩ да предадат своите съюзници, за да постигнат целите си?", отговорът ще бъде утвърдителен: "Да, те са способни!" Има исторически прецедент за това. Друг е въпросът, че в сегашната ситуация повторението на такава „рокада“ е невъзможно, защото това не би позволило да се постигне желания резултат. „Най-малкото може да бъдем сигурни, че докато такъв геополитически гросмайстор като Владимир Путин е президент на Русия, страната ни определено няма да бъде „слабо звено“ в геополитическата връзка между Русия и Китай и подобни евтини провокации няма да минат” – счита Шатров.

Интересен е отговорът на въпроса дали Украйна и балтийските държави ще се съгласят САЩ да ги „предаде” на Русия. Шатров казва: „Смяната на „големия брат“ не става по заповед. За това трябва да се развият обективни обстоятелства. През годините извън СССР в бившите съветски републики се е осъществил един вид преформатиране на генетичния код на населяващите ги народи. Това се случи на всички нива. Нови традиции, различни правила за поведение в обществото и дори в личния живот, други икономически и политически модели, дори културни символи. Промените, ако се случат, ще бъдат отдолу, а не по заповед на Вашингтон. Следователно планът за предаване на постсъветското пространство на Русия в замяна на отказ от сътрудничество с Китай е невъзможен. Както и да е, съмнявам се да е съществувал някога.”

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари