Пожелателно мислене за силно ръководство в Европа

1111
Пожелателно мислене за силно ръководство в Европа
Снимка: Pixabay

Силното и стабилно ръководство е трудно постижимо през тези дни в Европа. Страните, които традиционно са били крепост на надеждно ръководство – Германия и Великобритания – оставят гражданите да се почувстват разочаровани и, което буди повече притеснение, е, че това има преливащ ефект в неща извън вътрешната политика.

Brexit и неуспешните прибързани избори на Тереза Мей осакатиха и отслабиха правителството на консерваторите, а позицията на министър-председателя се крепи на една нишка.

Няма по-опасно нещо от гнева на една бивша и унизена британска колония

За привържениците на Brexit Великобритания цели да си върне позицията като авантюристичен световен лидер, стремящ се да изгради нови вр...

Последната част от този политически вакуум бе поставена от от Ирландия, където малцинственото правителство имаше опасност да се срине, след като бе внесен вот на недоверие срещу заместник министър-председателя Франсис Фицджералд по повод скандал за полицейските злоупотреби. Това би могло да доведе до нови избори през декември.

А в Германия, която обикновено се смята за абсолютен фар на стабилността, сме изправени пред политическо земетресение, след като проучвателните разговори за потенциална коалиция "Ямайка" се провалиха, тъй като Кристиан Линднер от свободните демократи (СвДП) обяви неясно след поредната дълга нощ на преговори, че той ще даде подкрепата си за по-нататъшни дискусии за формиране на правителство.

Когато пиша това, партиите в Германия се намират под натиск да се справят с шока на неопределената природа на краха и неприятната липса на работещи алтернативи. Новите избори бяха приветствани от канцлера Ангела Меркел, но все още се водят преговори за евентуално завръщане на недолюбваната, но функционираща "голяма коалиция" между Християндемократическия съюз (ХДС), неговата сестринска баварска партия Християнсоциалният съюз (ХСС) и Социалдемократическата партия (СДП). Възобновяването на разговорите за потенциална коалиция в Ямайка, включваща Зелените, ХДС/ХСС и либералите от СвДП вече е изключено според Линднер.

Но, изненадващо, досега влиянието от това върху германската икономика отсъства.

Миналия месец видяхме германския бизнес морал да постига пореден рекорден връх, като институтът IFO добавя, че икономиката се е "насочила към бум". Само миналата седмица данните потвърдиха, че германската икономика е нараснала с 0,8% през третото тримесечие, което доведе до ръст на прогнозата за растежа на германската икономика до 2,3% през тази година от 1,9% преди.

БАН: Откакто е член на ЕС, България е постигнала прогрес във всички области на икономиката

България е постигнала прогрес във всички области на икономиката за 10-те си години като член на ЕС. Това е основният извод, около койт...

В интервю за CNBC Клеменс Фюст, президент на базирания в Мюнхен институт IFO, каза, че само период на продължителна несигурност, произтичащ от нови избори в началото на следващата година, може да се отрази на бизнес климата, добавяйки, че "сме много далеч от този сценарий". Дори малцинствено правителство може да работи, тъй като това ще "съживи парламентарния дебат", добави той.

Всъщност, когато попитах Ханс Редекер, ръководител на валутната стратегия в Morgan Stanley, за забавяне на инвестирането в растежа в резултат на колапса в коалиционните разговори, той каза: "Когато нещата вървят добре в икономиката, не е необходимо да имате силно ръководство - само когато икономиката не се справя добре се нуждаете от ръководство".

Дотук добре - малко хора изглеждат притеснени от въздействието върху икономиката, дължащо се на германската бъркотия, която е налице. Но има и такива, които все още няма да спят лесно – брекзитърите и макронистите.

Кленс Фюст добавя, че големите усложнения от вакуума в политическата власт в Германия ще бъдат за разговорите за Brexit на срещата на върха на ЕС през декември и за по-нататъшната финансова интеграция на Европа: „Без германско правителство ще бъде по-трудно – макар и не невъзможно – да има напредък по разговорите за Brexit. Това също така ще доведе до трудности по реформата на Eврозоната. Съществуваше надеждата, че ще имаме френско-германско предложение в първата половина на 2018 г. и това сега изглежда доста по-малко реалистично“, добавя той.

Но нека да не забравяме Ирландия. Досега ирландците са казали, че имат нужда от повече гаранции от Великобритания за безпроблемната граница между Северна Ирландия и Ирландия. Прибавете към коктейла и някои вътрешни проблеми и аз чувствам като малко вероятно Ирландия да даде зелена светлина на разговорите за Brexit да преминат към търговски сделки след срещата на върха през декември.

Зигмар Габриел: ЕС и Европа не са сериозен играч в международната политика

Европейският съюз не може да бъде в ролята на сериозен играч в международната политика. Това заяви германският външен министър Зигмар Г...

И най-накрая: Политическата несигурност в една страна едва ли може да бъде задържана, предвид близките връзки, на които все още се радваме в Европа. Великобритания може би е много склонна да прекрати тези връзки като напусне ЕС, но засега жестоката реалност е, че тя все още е дълбоко преплетена с блока, с който е толкова нетърпелива да се сбогува.

Силното и стабилно ръководство в Европа за момента изглежда като пожелателно мислене и оставя горчив вкус в устата на Европа.

Анализ на Каролин Рот за CNBC, цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари