Искат от Мей да разкрие "сметката по развода" с ЕС

1633
Искат от Мей да разкрие "сметката по развода" с ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Хора от Консервативната партия на Великобритания поискаха от премиера на страната Тереза Мей да разкрие каква ще бъда сумата, която Великобритания ще плати за излизането си от Европейския съюз. Сумата е позната в британските медии като "сметката за развода".

Призивите идват, след като тази седмица се появиха слухове, според които сумата за Brexit достига до 40 или 50 милиарда лири, съобщи британското издание "Индипендънт". Това се случва само ден преди Мей да пристигне в Брюксел за среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тръмп се заяде с Тереза Мей на тема "ислям"

Американският президент Доналд Тръмп призова британския премиер Тереза Мей да обърне повече внимание на "разрушителния радикален ислямс...

На срещата двамата трябва да постигнат предварително съгласие по някои от по-важните условия за оттегляне на Лондон от Съюза. Сред тях са "сметката за развода", границата на Великобритания с Република Ирландия и правата на европейските граждани на територията на Обединеното кралство.

Сред хората, които се опитват да окажат натиск върху Тереза Мей, е Майкъл Хезелтайн - бивш вицепремиер и бивш лидер на Консервативната партия, някои народни представители и бивши министри. Вестникът припомня, че по-рано Юнкер определи насрочената за четвърти декември среща като нужна, за да се разбере дали наистина има напредък по Brexit.

Ако председателят на Европейския съвет прецени след разговорите с Мей, че Великобритания е постигнала напредък по най-важните въпроси от споразумението, той ще препоръча на съвета бъде поставено началото на преговори относно търговско споразумение с Лондон, нещо, което Великобритания отдавна иска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com