Цяла Европа се моли на Шулц да се разбере с Меркел

1488
Цяла Европа се моли на Шулц да се разбере с Меркел
Снимка: Getty Images/Guliver

Тази седмица Германската социалдемократическа партия (ГСДП) трябва да обяви решението си дали да пристъпи към преговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. В очакване на "присъдата" на ГСДП някои европейски лидери се опитаха да убедят лидера й Мартин Шулц да не се отказва от управление с партията, водена от канцлера Ангела Меркел.

Медиен доклад за даването на "зелена светлина" на преговорите за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП предизвика истинска политическа буря в Берлин. В обедните часове на петък, 1 декември, вестник BILD публикува статия, в която съобщи, че между двете водещи германски партии е постигнато споразумение за стартиране на преговори за новото германско правителство, предаде "Фокус".

Партията на Шулц реши да преговаря за коалиция с Меркел

Ръководството на Германската социалдемократическа партия даде съгласие за провеждане на преговори с ръководителката на консерваторите о...

В рамките на пресконференция в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин, лидерът й Мартин Шулц отрече медийните доклади за постигане на съгласие за започване на преговори със Съюза (ХДС/ХСС).

"Ще се придържам към споразумението за поверителност", бяха думите, с които Шулц се обърна към журналистите. "Зелена светлина за голяма коалиция? Това мога ясно да отхвърля“, увери социалдемократът, като не изключи възможността тази информация да е подадена от кръговете на Съюза (ХДС/ХСС).

Поради тази причина минути по-късно Шулц проведе телефонен разговор с Меркел, в рамките на който й е казал, че "подобно нещо е неприемливо. Който разпространява фалшиви съобщения, разрушава доверието", категоричен бе германският социалдемократ.

Шулц потвърди, че ГСДП няма да бърза с взимането на решение: "Имаме действащо федерално правителство, не сме притиснати от времето".

Шулц е убеден, че в Германия ще има нови избори

Лидерът на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) Мартин Шулц е убеден, че в Германия ще бъдат проведени нови избори заради п...

И все пак – лидерът на ГСДП препоръчва на партията си да започне официална дискусия с водения от канцлера Ангела Меркел политически блок. "Имаме няколко опции за формиране на правителство. Ще ги обсъдим всичките, точно това ще препоръчам на партийния връх в понеделник", разясни Шулц.

След отшумяването на бурята, Шулц потвърди, че е получил "съответни сигнали" в тази насока от президента на Франция и от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Лидерът на ГСДП поясни, че своята позиция по вътрешнополитическия проблем на Германия двамата лидери са споделили в рамките на телефонни разговори и съобщения през мобилните телефони.

Макрон се застъпва силно за провеждане на реформи в ЕС и през септември дори предложи да бъде подписан нов договор, който да положи основите на съвременния френско-германски пазар. За изпълнението на тази инициатива Макрон се нуждае от подкрепата на стабилно правителство в Берлин. Шулц, който по-рано бе председател на Европейския парламент, също подкрепя идеята за по-тясно сътрудничество между страните от Общността.

На свой ред гръцкият премиер Алексис Ципрас е изказал мнение, съгласно което "лявата, прогресивна позиция не се състои в това" да бъде запазена политическата идентичност, а в провеждането на реформи и в готовността за промени. "Уверен съм, че ще вземеш правилното решение", е съобщението, което Шулц е получил от гръцкия лидер.

Германия избира новия си Бундестаг

Германия избира днес нов парламент. Във вота участват рекорден брой партии – 42. От тях 16 се явяват на избори за първи път. Спо...

Очаква се в рамките на днешния 4 декември ръководството на ГСДП да обяви решението си за това какви ще бъдат следващите стъпки, които ще предприеме по въпроса за съставяне на новото федерално правителство и за извеждането на Германия от безпрецедентната политическа криза, в която навлезе след решението на Кристиан Линднер да оттегли партията си (СвДП) от масата за преговори за "ямайска" коалиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа