Politico: Байдън променя стратегията за Украйна (ВИДЕО)

10176
Politico: Байдън променя стратегията за Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

След като помощта на САЩ и Европа за Украйна е сериозно застрашена, администрацията на президента Джо Байдън и европейските служители тихомълком изместват фокуса си от пълната победа над Русия към подобряване на възможностите пред Украйна за евентуални преговори за прекратяване на войната. Това твърдят служители от администрацията на Байдън и европейски дипломат, базиран във Вашингтон, пише "Politico". Такива преговори вероятно биха означавали отказ на Украйна от нейни територии в полза на Русия.

От Белия дом и Пентагона публично настояват, че няма официална промяна в тяхната политика - те все още подкрепят целта на Украйна да изтласка руската армия напълно от страната. Но заедно със самите украинци, американски и европейски служители обсъждат предислоцирането на силите на Киев далеч от контраофанзивата в по-силна отбранителна позиция срещу руските сили на изток, твърдят запознати. Тези усилия включват също укрепване на системите за противовъздушна отбрана и изграждане на укрепления, прегради от бодлива тел и противотанкови препятствия и ровове по северната граница на Украйна с Беларус, казват още те.

ОЩЕ: "Ще помагаме с оръжия, докато можем": Каза ли Байдън на Зеленски, че военната помощ се отдалечава? (ВИДЕО)

Освен това администрацията на Байдън е съсредоточена и върху бързото възраждане на отбранителната индустрия на Украйна, за да достави така необходимото оръжие, което Конгресът на САЩ спира да дава.

Представител на администрацията на Байдън твърди, че голяма част от тази стратегическа промяна е насочена към укрепване на позицията на Украйна в бъдещи преговори. "Единственият начин тази война да приключи в крайна сметка е чрез преговори. Искаме Украйна да има възможно най-силната ръка, когато това се случи", казва пред "Politico" служител в Белия дом, пожелал анонимност. Той уточнява, че все още не са планирани преговори и че украинските сили все още са в офанзива на места и продължават да убиват и раняват хиляди руски войници. "Искаме обаче те да бъдат в по-силна позиция и да държат територията си", добави говорителят.

Позицията на Байдън

За Джо Байдън навигирането в почти двегодишната война в средата на тежка предизборна кампания – с бившия президент Доналд Тръмп и други републикански кандидати, които открито се подиграват на усилията му – в най-добрия случай ще се окаже трудно.

В интервю на 21 декември Джон Кърби, директорът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ, каза, че "наближава краят на нашата способност да предоставяме военна помощ на украинците", тъй като републиканците са блокирали искането на Байдън за приблизително 60 млрд. долара повече помощ за Киев.

На пресконференцията си в края на годината Зеленски пък каза, че Украйна подготвя нови предложения за прекратяване на войната, но добави, че няма да изтегли силите си, както настоява Русия.

ОЩЕ: Байдън: Липсата на помощ за Украйна е голям подарък за Путин

Байдън също промени обещанието си, че САЩ ще подкрепят Украйна "колкото е необходимо". Американският президент заяви, че САЩ ще предоставят подкрепа "докато може" и твърди, че Украйна вече е спечелила "огромна победа", а "Путин се e провалил". Сигнал за това какво се променя дойде още в началото на декември, когато главният заместник-съветник по националната сигурност в Белия дом Джон Финър говори на форум за сигурност в Аспен, че през 2024 година Украйна ще се укрепва, ще подобрява военнопромишления си комплекс със западна помощ и ако Русия не седне за мирни преговори без предварителни условия да удържи досега заграбеното в Украйна, през 2025 година ще се изправи пред по-силна Украйна:

Някои анализатори тълкуват тези думи на президента на САЩ като код - "пригответе се да обявите частична победа и да намерите начин поне за примирие или прекратяване на огъня с Москва, което ще остави Украйна частично разделена".

"Преминаването към отбранителна позиция може да спечели на Украйна времето, от което се нуждае, за да принуди Путин в крайна сметка да направи приемлив компромис", каза Антъни Пфаф, експерт по разузнаване във Военния колеж на армията на САЩ, който е съавтор на проучване, което предвижда инвазията на Путин в Украйна години преди да се случи.

Европейски дипломат, базиран във Вашингтон, пък заяви, че Европейският съюз също използва ускоряването на членството на Украйна в НАТО, за да "постави украинците във възможно най-добрата ситуация за преговори" с Москва.

Сега обаче Путин може да даде сигнал, че е готов да направи компромис, ако му бъде позволено да запази приблизително 20% от украинската територия, която той частично контролира на изток, съобщи "The New York Times" миналата седмица. Помолен да отговори на този доклад, говорителят на администрацията каза: "Не знам за сериозни дискусии на този етап".

ОЩЕ: Избити украински пленници, купища руски трупове: Маневрите на Путин и Запада за Украйна (ВИДЕО)

Източник: Politico

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com