Politico: Кой кой е по време на българското председателство?

6140
Politico: Кой кой е по време на българското председателство?
Снимка: Getty Images/Guliver

Статията е публикувана списание Politico. Авторът Райън Хийг е редактор и старши кореспондент на списанието в ЕС, бил е говорител на бившата еврокомисарка Нели Крус от 2012 до 2014 г. Преводът е на Actualno.com.

България, която е е един от най-новите и най-бедните членове на Европейския съюз, е изправена пред огромни предизвикателства, тъй като започва мандата ѝ като председател на Съвета на ЕС.

Девизът на българското председателство може да е „Съединението прави силата", но страната ще трябва да се справи с разговорите за Brexit и следващия дългосрочен бюджет на ЕС, докато се бори с проблеми във вътрешнополитически план, където мерките срещу корупцията са подложени на кръстосан огън. Доверието към политиците е ниско, а за първи път в посткомунистическата история на страната популистка партия ("Обединени патриоти") стигна до управлението.

Българското правителство обяви, че приоритетите на страната за европредседателството са с фокус върху бъдещето на Европа, подобряване на отношенията със Западните Балкани, цифровия единен пазар и сигурността и стабилността.

Ето кои политици трябва да следите по време на българското председателство:

Бойко Борисов, министър-председател

Борисов е с може би най-любопитната биография от политиците, стоящи начело на стрени от ЕС. Бивш бодигард и карате майстор, той е премиер за трети път и един от хората, които заявяваха, че ЕС не може да си позволи тежък Brexit. Още в първия си мандат като министър-председател Борисов заяви, че се надява България да се присъедини към Шенгентското пространство, но това все още не се е случило. Обикновено използва преводач за разговори на английски и често може да бъде видян да "играе" на смартфона си по време на срещи.

Борисов е с може би най-любопитната биография от политиците, стоящи начело на страни от ЕС. Бивш бодигард и карате майстор, той е премиер за трети път и един от хората, които заявяваха, че ЕС не може да си позволи тежък Brexit. Още в първия си мандат като министър-председател Борисов заяви, че се надява България да се присъедини към Шенгенското пространство, но това все още не се е случило. Обикновено използва преводач за разговори на английски и често може да бъде видян да "играе" на смартфона си по време на срещи.

Мария Габриел, Еврокомисар

Няма българин в Брюксел с по-голям късмет през 2017 г. от Габриел. Избрана привидно от никъде (беше евродепутат, но нископоставен) да замести Кристалина Георгиева, която напусна Европейската комисия, за да оглави Световната банка, Габриел не само спечели "скъпа" еврокомисарска роля, но и статутът ѝ на любимка в ЕНП я защити от етичен и политически контрол (според някои работата, която върши, не е особено добра). Късметът най-вероятно ще я напусне през 2018 г. Тя ще трябва да покаже политическата си воля и да защити името на ЕНП.

България не успя да "покрие" проблемите с корупцията, които възникнаха в страната, а сегашното коалиционно правителство - ръководено от ГЕРБ, която е член на ЕНП - е подкрепено от крайнодесни партии. Като бивш вицепредседател на ЕНП и съпруга на Франсоа Габриелс, висш служител в партията, Габиел има добра позиция да заглуши проблемите, възникнали в София.

Димитър Цанчев, посланик на България в Европейския съюз

Като дете е бил актьор (баща му Цанчо Цанчев е режисьор), бивш журналист, идва от едно от най-известните семейства в България. Бил е началник отдел "НАТО и Европейска политика за сигурност и отбрана" в МВнР.

Лиляна Павлова, министърът на Българското председателство

Измамата в клипа за европредседателството

Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед - така е озаглавен официалният клип за европредседателството на България, което на практи...

Павлова ентусиазирано предава "про-ЕС" посланията, където и да отиде. В края на 2017 г. заяви пред Politico, че най-важните думи за нея са "единство" и "компромис". "Ние наистина се стремим към компромиси, когато е необходимо. Искаме общи решения, независимо за какво става въпрос", каза тя.

Мина Андреева, зам.-говорител на Европейската комисия

Мина е гласът на Брюксел и дясната ръка на Жан-Клод Юнкер. Тя е абсолютната звезда на Европейската комисия. Преди време Politico я сравни с поп дивата Бритни Спиърс.

Мина е млада, умна и надъхана. И работи от 8 ч. до 22 ч. Тя често пътува с Жан-Клод Юнкер по света, а когато е в Брюксел, комуникира с журналистите – еднакво умело на английски, френски и немски.

Валери Симеонов, вицепремиер

За управляващите европредседателството ще мине по план

С официална церемония в Народния театър "Иван Вазов на 11 януари ще бъде открито председателството на Съвета на Европейския съюз. ...

Симеонов е спорна фигура и член на коалицията "Обединени патриоти", която стана трета политическа сила след предсрочните избори през март миналата година. През октомври 2017 г. Симеонов беше признат за виновен за подбуждане към омраза към роми.

В своя реч той ги нарича "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болничнит, но без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".

Ако някой трябва се притеснява за българското правителство по време на председателството, това е Симеонов.

Румен Радев, президент

Засилени мерки за сигурност в София заради председателството

Засилени мерки за сигурност влизат в сила от днес в София заради Българското европредседателство. Закриват се два паркинга до НДК. На 1...

Бивш командир на военновъздушните сили и загадъчен пилот, Радев е подкрепян от опозиционната Българска социалистическа партия (БСП) и е де факто кандидат на Русия на президентските избори през 2016 г. България има дълга история на прокарване на руските интереси, а изборът на Радев изглежда като знак на завръщане към тази традиция, особено след като преди него президент беше Росен Плевнелиев. От избирането си Радев показва изненадваща независимост от партията, която го издигна, като наложи и вето върху проектозакон за борба с корупцията, за който се смяташе, че няма да изпълни функциите си.

Георги Готев и Красен Николов, журналисти

Готев и Николов са мозъците зад BulgarianPresidency.eu - сайт, който твърди, че "помага на онези, които се интересуват от България в отношенията ѝ с ЕС и от българското председателство". Готев е известен с това, че отдавна е влязъл под кожата на говорителите на ЕК. Николов от своя страна е съдебен репортер.

Сергей Станишев, лидер на Европейските социалисти

Партиите имат избор по време на европредседателството: да се съберат в защита на националните интереси и гордост, или да се драпат помежду си, като използват представителствата си в ЕС за вътрешнополитически цели. Това че партиите от център-ляво в България са извън управлението ще покаже доколко Станишев може да бъде "щедър" към своите политически съперници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари