Позиция: Испания лъже Украйна с обещания за съществена военна помощ и оръжия

7960
Позиция: Испания лъже Украйна с обещания за съществена военна помощ и оръжия
Снимка: Getty Images

Германски системи за противовъздушна отбрана, британски машини, американски ракетни установки, полски танкове, френска артилерия, чешки хеликоптери и австралийски радари... Украинската армия продължава да се съпротивлява на Русия благодарение на това, че съюзниците ѝ доставят военна техника. Дори Берлин и Париж, които в самото начало много неохотно отговаряха на исканията на Киев, вече от няколко седмици изпълняват обещанията си и изпращат на бойното поле френски артилерийски установки "Цезар" и германски самоходни оръдия PzH2000.

В украинската армия всяко дарение се празнува като победа и се поздравява страната, която е помогнала. За Киев получаването на оръжие за противопоставяне на Русия е въпрос на съществуване. Има само един съюзник, който не спази обещанията си, което предизвика присмех, ако не и гняв, на украинските политици. И това е Испания. Това пише в авторски коментар на Алберто Рохас за втория най-голям испански вестник El Mundo. Ето какво още пише там:

Анализ: Путин иска да покаже, че НАТО не може да го спре в Украйна

Изминаха шест месеца от началото на украинския конфликт, но на Запад все още царят разногласия относно това какво накара Владимир Путин...

Преди седмица, съвзели се от шока, украинците се присмяха, след като стана известно за намеренията на правителството на Педро Санчес "да дари 20 бронетранспортьора M113". Испания разполага с повече от 1000 броя от тези бойни машини от 70-те години на XX век и половината от тях са на път да бъдат отписани. "Наистина ли ще позволите на Испания отново да ни измами?", попита един от гостите на канала на Олексий Арестович. Съветникът на политическия кабинет на украинския президент е най-популярното политическо лице в социалните мрежи що се отнася до Украйна. "Дори Португалия, която е още по-малка, беше много по-щедра. Ще се появи някакъв проблем и няма да изпратят нищо. Това е всеобщото мнение", каза друг военен експерт.

Мадрид и Киев имат добри дипломатически отношения, но източници от украинското министерство на отбраната признават, че са "изненадани" и "разочаровани" от отговора на Испания на искането им за изпращане на тежки оръжия. През април Педро Санчес посети Киев и потвърди, че страната му ще помогне на Украйна "доколкото е по силите ѝ". Оттогава обаче от Испания идват само леки отбранителни оръжия, бронирана линейка, противотанкови оръжия и картечници. За изненада на Украйна 40 военни камиона, пристигнали по море в Полша, бяха разтоварени на границата и си заминаха. Украинците очакваха, че и същите тези 40 камиона ще им бъдат предадени. Това беше първото голямо разочарование. Последваха ги и други.

През юни съобщенията на Мадрид за възможна доставка на 40 танка Leopard 2 A4 предизвикаха еуфория в Киев. Испанското министерство на отбраната също се включи доброволно в обучението на украински танкови екипажи на тяхна територия. За първи път страна-съюзник обмисляше да изпрати бойни танкове западно производство на бойното поле, където да се противопоставят на руската технология. Тези бойни машини са част от испанския резерв и не са модернизирани. Но основният аргумент, който възпрепятства незабавното им изпращане, е следният: тъй като танковете са германско производство, Германия трябва да даде своето съгласие. Според източници от Министерството на отбраната на Испания обещаната към този момент техника е била в добро състояние.

Няколко дни по-късно Берлин призна, че не е получил официално искане от Испания да одобри изпращането на танковете. Списание Der Spiegel съобщи, че правителството на Шолц е било негативно настроено към това предложение, но дори и да е изразило несъгласието си, то го е направило неофициално. В резултат на това вместо първоначалните 40 танка, испанците предложиха да изпратят 10. Два месеца по-късно испанският министър на отбраната Маргарита Роблес каза, че танковете, базирани в Сарагоса, са в "плачевно състояние" и няма да бъдат предадени на Украйна, защото "могат да представляват заплаха за хората". Любопитно е, че през юни Мадрид увери, че "леопардите" могат да бъдат приведени в ред. Испанците казаха, че машините са били почистени от масла, бактерии и горива, които вредят на технологията, и са били "оставени в резерв".

Когато Адът замръзне: заради Путин Русия изпуска да стане силен икономически фактор (ВИДЕО)

През 2008 г. президентът на Русия Владимир Путин награди учен, който година по-рано се спусна с подводница на дъното на Арктика, издигн...

Тогава защо оръжията бяха обещани, а след това не бяха предадени? Каква е ролята на "Подемос" (крайната левица в Испания) в промяната на решението? От началото на конфликта лидери на политически групи като Йоне Белара, Иса Сера, Ирене Монтеро или Пабло Еченике ясно дадоха да се разбере, че не подкрепят изпращането на испански оръжия в Украйна и се застъпват за "прецизна дипломация", за да охладят "военния" плам на войнствените партии."

По време на реч пред испанския парламент на 5 април Зеленски припомни бомбардировката на Герника. В същия ден премиерът Педро Санчес повтори, че Испания подкрепя "правителството на Украйна и гражданите на страната". Но след тази реч и дори след обещанията, дадени на срещата на върха на НАТО в Мадрид, Киев вече не получава никакви новини за изпращането на испански оръжия. Действията на Мадрид контрастират с усилията на други европейски държави, чиито оръжия помагат на Киев да се противопостави на Русия.

На 3 август испанският министър на отбраната Маргарита Роблес се срещна с украинския посланик в Мадрид Сергей Погорелцев. Той отправи същото искане като Зеленски: да се доставят оръжия, за да могат да се противопоставят на руснаците. Роблес обеща "топли дрехи за зимата, която се очаква да бъде много сурова". На Погорелцев му писна да повтаря, че предоставените от Испания муниции стигат само за "два часа бой". "Благодарни сме, но не можем да кажем, че сме доволни. Който иска да помогне, винаги ще намери начин да го направи", намекна явно посланикът.

ОЩЕ: Испания ще изпрати още военна помощ на Украйна

НАТО бърза да спре руската заплаха там, където Европа е слаба

Малко след като Русия започна войната в Украйна, френският полковник Клеман Торан получи заповед: разполага с 6 месеца да построи база ...

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари