Предполагаем терорист се самоуби в килията си в Германия

2007
Предполагаем терорист се самоуби в килията си в Германия
Снимка: Thinkstock

Двадесет и две годишният сириец, обвинен в планиране на ислямистко бомбено нападение, се е обесил връзвайки ризата си за решетка в своята затворническа килия, съобщиха германските власти.

Ролф Якоб, директор на затвора, в който 22-годишния предполагаем атентатор Джабел Албакр е бил държан, каза пред репортери в Дрезден, че опитен надзирател е проверил затворника в 19:30 часа в сряда и когато се върнал за нова проверка в 19:45 часа открил Албакр обесил се.

Направените опити за съживяването му се оказали неуспешни и лекар го обявил за мъртъв половин час по-късно, каза правосъдният министър на Саксония Себастиан Генков.

Подложени на остри критики, че един толкова важен затворник е успял да се самоубие, властите отбелязват, че са били взети множество предпазни мерки.

„Това не трябваше да се случва, макар да направихме всичко по силите си да го предотвратим“, каза Генков.

Освен всичко останало, Албакр е бил проверен от психолог, с когото обсъдил какъв ефект поведението му в затвора ще има върху делото му, което навело лекаря на мисълта, че той обмисля своето дългосрочно бъдеще, допълва Якоб. Като предпазна мярка му били дадени панталони без колан и бил проверяван на равни интервали.

От друга страна, Якоб казва, че Албакр е отказал всичката храна в затвора и приел само чаша вода, и бил счупил осветителното тяло и електрически контакт в килията си – действия, смятани за вандализъм и „не са интерпретирани като опит за самоубийство“.

„Ясно беше, че си имаме работа с някого, с когото трябва да се работи внимателно, и рискът от самоубийство съществува“, допълва той.

И все пак, казва директорът, би било срещу германските закони да го поставим в специална клетка предвидена за затворници, оценени като „остър, ясно видим риск от самоубийство“.

Волфганг Босбах, високопоставен член на партията на канцлера Ангела Меркел и експерт по сигурността, каза пред телевизия N-tv, че имайки предвид поведението му, Албакр е трябвало да бъде под постоянно наблюдение.

„Опасността от самоубийство е била известна, не е била само предположение“, каза Босбах.

Адвокатът на Албакр Александър Хюбнер каза, че управата на затвора е трябвало да постави клиентът му под постоянно наблюдение. „Аз съм невероятно шокиран и напълно онемял, че нещо такова може да се случи“, каза той пред списание Focus.

Вътрешният министър на страната Томас де Мезиер каза, че смъртта на Албакр ще направи разследването за това, дали е имал съучастници в предотвратения заговор далеч по-трудно.

Властите в Саксония вече получиха критики, след като Албакр се изплъзна на полицията докато подготвяла обиск на апартамента му в Кемниц в събота. В него полицията намери експлозиви и самоделен „шахидски пояс“.

Албакр беше арестуван в понеделник в Лайпциг, след като трима сирийци го вързали и повикали полиция.

Той е получил убежище след пристигането си в Германия миналата година, и е бил под наблюдение от германското разузнаване от миналия месец.

213 000 мигранти са пристигнали в Германия от началото на 2016

За първите девет месеца на тази година в Германия са пристигнали около 213 000 мигранти. В сравнение с 2015 г. мигрантският поток същес...

В сряда де Мезиер каза, че Албакр е преминал миналата година проверка, но не е открито нищо подозрително. По думите на министъра „не е ясно кога той е бил радикализиран“.

Германските власти съобщиха, че смятат че Албакр има връзки с „Ислямска държава“ и се смятат, че е планирал атака срещу летище в Берлин, вероятно ще тази седмица.

На заловилите го трима сирийци е предоставено убежище и тяхното „поведение заслужава похвала и признание“, каза още министърът.

Властите имат и заподозрян съучастник в заговора, който е задържан и идентифициран като Халил А. 33-годишният сириец е бил наемател на апартамента в Кемниц, където полицията открила укритите експлозиви и е задържан през уикенда като участващ в заговора.

CBS News

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари