Преговорите между Лукашенко и Путин: Кой всъщност печели?

2636
Преговорите между Лукашенко и Путин: Кой всъщност печели?
Снимка: Getty Images/Guliver

Резултатите от преговорите между президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин в Сочи и споразумението за прехвърляне на втория транш от 500 милиона долара от руския държавен заем на Беларус предизвика широк резонанс в германските медии. При какви условия Путин предоставя пари на Лукашенко? Как това решение ще повлияе на по-нататъшната съдба на Беларус и как трябва да реагира Европейският съюз? Отговорите търси в свой анализ "Дойче Веле", предаде БГНЕС.

1. ЕС е ограничен в мерките за въздействие върху Беларус

Тези дни политическата карта на източната част на Централна Европа се пренаписва, пише колумнистът на вестник Der Tagesspiegel Кристоф фон Маршал. Решава се съдбата на Беларус, за бъдещето на която ЕС и Русия се борят. В единия случай говорим за "свобода и суверенитет", в другия - за "завръщане към империята с отхвърляне на самоопределението и в крайна сметка от държавността", смята авторът на коментара.

Икономически Лукашенко е много зависим от Русия, припомня фон Маршал, "затова той отиде на среща с Путин като молител". Москва, от своя страна, отдавна се стреми да създаде Евразийски икономически съюз като противовес на ЕС.

ЕС, който затегна санкциите срещу Лукашенко през последните седмици, има ограничени възможности: по-нататъшното нарастване на натиска ще увеличи зависимостта на Лукашенко от Путин. Литовският външен министър Габриелус Ландсбергис вече предупреди, че "ескалацията може да доведе до руската анексия на Беларус", пише германският журналист.

Тихановска: Европа да засили санкциите срещу режима на Лукашенко

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска изрази надежда Европа да засили санкциите срещу режима на президента Александър Лук...

Поглъщането на Беларус от Русия "ще промени радикално картата на Европа", предупреждава Кристоф фон Маршал. "Нова желязна завеса ще падне на източната граница на НАТО и ЕС. Руските войски ще се окажат точно на границите на трите балтийски страни и Полша. Съществуването на Украйна ще бъде изключително нестабилно - страната ще бъде блокирана от Русия от три страни", прогнозира анализаторът на Der Tagesspiegel. Следователно, според него, за Европейския съюз е "крайно време да намери средства за ефективно противодействие на Путин".

2. Лукашенко вече не маневрира между Запад и Изток

Путин знае, че Лукашенко е под силен икономически натиск, не на последно място заради новите санкции на ЕС, пише Кристина Нагел, коментатор на Tagesschau - новинарска програма по първия канал на германската телевизия ARD. А "по-големият брат", според нея, отново е осигурил на Лукашенко спасителна "капкомер".

Германският журналист посочва, че още през февруари Путин "очевидно неслучайно подчертава зависимостта на Минск от Москва". "Русия остава най-големият икономически партньор на Беларус. Осигурявайки почти 50% от инвестициите, ние сме най-големият инвеститор. Руските компании са инвестирали повече от четири милиарда щатски долара в беларуската икономика", припомни тогава руският президент.

"След като се договори за втория транш от заем от 500 милиона долара, който Москва ще предостави на Минск, Путин може да поиска от Лукашенко услуга. Така че в момента успешното маневриране на Лукашенко между Изтока и Запада приключи", заключава Кристина Нагел.

Анализ: Могат ли да работят западните санкции срещу Русия в този им вид

Путин и Лукашенко успяват умело да лавират между противоречията на Запада, се казва в статията на британското издание Spectator под заг...

3. "Проблемът на Лукашенко" може да бъде решен с помощта на Путин

Не е известно със сигурност за какво всъщност са говорили Путин и Лукашенко по време на преговорите. Но разгласеният резултат от срещата им предлага "много предпазлив оптимизъм", каза коментаторът на Deutschlandfunk Флориан Келерман. Руският заем за Беларус в размер на 500 милиона долара и увеличаването на броя полети до Русия от белоруската авиокомпания "Белавия" са добри новини, сигурен е журналистът: те казват, че "атмосфера на пълно взаимно разбирателство не цари между Путин и Лукашенко, дори ако техните снимки на борда на яхтата се опитват да ни накарат да повярваме в друго".

Факт е, обяснява по-нататък колумнистът на Deutschlandfunk, че "тези пари няма да са достатъчни за белоруския диктатор за повече от два месеца, особено ако ЕС наложи санкции срещу големи държавни предприятия. Да лети до Крим: за тази цел Беларус би трябвало да признае анексирания полуостров като част от Русия. Очевидно Путин не може да се съгласи с Лукашенко дори за тази отстъпка".

Според германския коментатор, резултатите от разговорите между Путин и Лукашенко показват, че "руският президент все още изглежда несигурен дали си струва да се обвърже с диктатор в съседна държава". И това от своя страна ни позволява да се надяваме, че "проблемът с Лукашенко" все още може да бъде решен с помощта на Путин. С решение за Беларус Флориан Келерман смята, че Путин няма да бърза. 16 юни е датата, на която той трябва да се срещне с американския президент Джо Байдън. Освен това, последният вече обяви, че иска да обсъди този въпрос на преговорите в Женева. Авторът на коментара смята, че "Путин може да използва решението си, за да подкрепя Лукашенко или отхвърлянето му, като основна разменна монета "в преговорите с Байдън".

В тази ситуация Европейският съюз, според германския журналист, "има две опции: диалог с Русия или засилен натиск върху Лукашенко. "С второто коментаторът на Deutschlandfunk има предвид "санкции, които наистина ще ударят, на първо място, самия Лукашенко".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com