Притеснение на Запад: Русия надвива Украйна в електронната война

11416
Притеснение на Запад: Русия надвива Украйна в електронната война
Снимка: Telegram/Сергій Лисак / Дніпропетровська ОДА (ОВА)

Рекорден брой руски въздушни удари по Украйна по време на новогодишните празници подчертаха необходимостта от усилията на Киев да усъвършенства технологиите за електронна война, предназначени да блокират и неутрализират вражески дронове и управляеми ракети.

Според Financial Times и двете страни са инвестирали сериозно в системи за неутрализиране на вражески атаки от безпилотни самолети, но Москва поддържа предимство, защото се фокусира върху тези способности още преди военният конфликт в Украйна да започне. Украинските сили обаче отчаяно се опитват да ги настигнат.

Командирът на украинския отряд безпилотни самолети Николай Колесник нарече двубоите за радиоелектронна борба (РЕБ) с руските войски жестоки и безпощадни. Той ги сравни с „невидими ножици, които прекъсват комуникациите с дистанционно управлявани устройства“.

Война на дронове

Заедно Украйна и Русия управляват общо десетки хиляди дронове. През изминалата година и двете страни все повече се ориентираха към евтини и достъпни комерсиални дронове, управлявани с помощта на камера, монтирана на главата. Още: Електронната война: Русия срещу Украйна - кой печели?

„Руснаците произвеждат толкова много оръжия напоследък, че това се превърна в огромна заплаха“, заяви полковник Иван Павленко, началник на отдела за електронна война и кибервойна на украинския генерален щаб. „Масивното използване на дронове, което виждаме днес, е вид иновация. По този начин системите за електронна война стават все по-актуални.“

Павленко призова съюзниците да осигурят повече способности, които могат да „заглушат или имитират“ системата за сателитно насочване (GNSS) на руските управляеми ракети и дронове.

„Снабдяването на Украйна с достатъчен брой мощни смутители или поне усилватели на сигнала също ще помогне да се противодейства на вражеските въздушни атаки“, добави той.

Освен това, тъй като руските системи за електронна война изискват високотехнологични компоненти като усилватели, синтезатори и софтуер, за западните съюзници е важно да наложат санкции на тези възли, счита Павленко.

Широкото използване на безпилотни самолети на бойното поле е една от причините, поради които дългоочакваното контранастъпление на Украйна тази година не успя да доведе до значителни териториални придобивки и наземният бой се превърна в позиционен. Всяка група танкове или бронирани средства се открива и унищожава за броени минути.

Русия все по-често използва електронна война, за да попречи на доставените от Украйна западни прецизни боеприпаси, включително ракети HIMARS и артилерийски снаряди Excalibur. Москва също използва възможностите си за електронна война, за да симулира изстрелвания на ракети и дронове, за да обърка украинските системи за противовъздушна отбрана и да определи местоположението им, каза Павленко. Още: Прогноза от САЩ: 2024 г. ще донесе още повече кръвопролития в Украйна

Без защита от радиоелектронна война, украинските войски са лесна плячка за артилерийски удари, пускащи бомби безпилотни летателни апарати и удари с безпилотни самолети-камикадзе, които експлодират при контакт с цел.

Един украински войник се оплака от пълната липса на способности за електронна война в неговата част, която беше почти напълно унищожена по време на няколкото седмици интензивни бомбардировки на източния фронт. Според него руските дронове "жилят като комари".

"Ключ към победата"

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни нарече в интервю през ноември системите за радиоелектронна борба „ключ към победата във войната с дроновете“ и изход от задънената улица на фронтовата линия. Още: Мощна руска атака с дронове срещу Киев, има пострадали (СНИМКИ)

„Също така се нуждаем от разширен достъп до електронно разузнаване от нашите съюзници, както и разширени производствени линии за електронна война срещу дронове, както в Украйна, така и в чужбина“, пише той в статия за The Economist.

Системите за електронна война се предлагат във всякакви форми и размери, от големи станции и монтирани на камиони мобилни предаватели-приемници до ръчни устройства. И двете страни се стремят да защитят своите войски чрез изграждане на импровизирани системи за електронна война, пише още Financial Times.

Както Русия, така и Украйна поддържат мощни изследователски школи за електронна война, датиращи още от съветско време, но руското правителство инвестира сериозно в ново оборудване повече от десетилетие.

„Електронната война е един от най-важните елементи на съвременното бойно поле и руснаците спечелиха значително предимство в нея по време на конфликта, което от своя страна се оказа постоянен проблем за Украйна“, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в Royal United Services Institute. Още: Зеленски: Украйна се готви за зимни удари по инфраструктурата ѝ (ВИДЕО)

Според доклад на военна консултантска компания, получен от The Financial Times, руската система за радиозаглушаване Pole-21 може да бъде поставена на земята, на кули и на превозни средства, като заглушава сигнали на разстояние до 150 км. Друг вариант е системата „Мурманск”, която използва огромни 32-метрови телескопични опори, монтирани на мобилни бронирани машини.

„Проблемът е, че руснаците могат да разположат системи за електронна война от ниво Pole-21 по голяма част от фронта, до ниво взвод в някои случаи“, каза Уотлинг.

Въпреки това Украйна периодично открива слабости в руската система за радиоелектронна борба и противовъздушна отбрана: нейните безпилотни самолети нанасят удари дълбоко в руската територия, поразявайки въздушни бази, складове и други цели, чак до самия Кремъл.

Преди да започнат ракетни атаки срещу руския Черноморски флот в Севастопол, украинските специални части на високоскоростни лодки извадиха от строя руските системи за електронна война на петролните платформи. По време на конфликта това кримско пристанище се превърна в един от най-защитените обекти от радиоелектронна война.

Първоначално Киев използва остаряло съветско оборудване, но твърди, че значително е подобрил възможностите си за електронна война благодарение на системите, които сам е произвел или доставил от западните съюзници. Още: Стратегическо спиране на огъня в Украйна - сценарий, който и САЩ, и Русия харесват?

Украинската мобилна система "Буковел", която може да се инсталира на превозни средства, открива дронове, прекъсва предаването на данни и може да блокира сателитните системи за насочване, включително руската ГЛОНАСС. Украинските военни оцениха нейната ефективност и призоваха правителството да започне масово производство.

Новата украинска система с кодово име „Покров“, според някои източници, е в състояние да противодейства на ракетите, като блокира тяхната система за насочване.

Павленко от украинския генерален щаб смята за изключително важно изтребителите F-16, които западните съюзници ще осигурят в близко бъдеще, да бъдат оборудвани със съвременни системи за радиоелектронна борба.

Той се похвали, че украинските системи за електронна война са успели да заловят руски безпилотни летателни апарати "Орлан" и са ги препрограмирали да летят обратно в Русия.

Павленко също счита, че Украйна може да се превърне в своеобразна лаборатория за тестване на системи за електронна война, макар да призна, че някои западни военни нямат желание да споделят технологии.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари