Електронната война: Русия срещу Украйна - кой печели?

13171
Електронната война: Русия срещу Украйна - кой печели?
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Вероятно няма много неща, които Западът ще може или желае да направи, за да помогне на Украйна. Що се отнася до това от какво точно се нуждае Киев в продължителната си битка срещу руската армия, фокусът е върху технологиите, а именно танкове, бойни самолети, ракети, батареи за противовъздушна отбрана, артилерийски оръдия и огромно количество боеприпаси.

Украйна обаче има още едно слабо място, което малко хора обсъждат. Украйна е значително по-назад в областта на радиоелектронната война, а западните й съюзници досега не са показали голям интерес да се опитат да разрешат този проблем.

Според Сет Джоунс от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, Русия от години поставя „огромен акцент" върху използването на своя военнопромишлен комплекс за разработване и производство на много впечатляваща гама от средства за електронна война, способни да противодействат на силно свързаните в мрежа системи на НАТО. Още: Украйна ще получи изтребители F-16, ясно е и кой ще ги обслужва

Междувременно Украйна, според нейния главнокомандващ генерал Валерий Залужни, към момента на избухването на военните действия е имала на свое разположение предимно системи за радиоелектронна борба от съветската епоха. Първоначално тази разлика в способностите има само ограничено въздействие, но след като линиите на контакт повече или по-малко се стабилизираха и руските войски се укрепиха, те успяха да разположат мощни способности за електронна война там, където можеха да имат най-голямо въздействие.

През март Украйна откри, че нейните GPS-насочвани снаряди Excalibur внезапно са започнали да се отклоняват от курса поради смущения от руски системи за електронна война. Нещо подобно започна да се случва с управляемите бомби JDAM-ER, които Америка прехвърли на украинските ВВС. Ракетите с голям обсег GMLRS, изстреляни с помощта на пускови установки HIMARS, отначало започнаха да поразяват целите, но в момента в някои райони повечето снаряди GMLRS излизат от курса.

Още по-обезпокоителна е способността на руските средства за електронна война да се противопоставят ефективно на изобилието от евтини безпилотни летателни апарати, които украинските сили използват за всичко - от тактическо разузнаване и комуникации на бойното поле до поразяване на цели като танкове и командни центрове.

Украйна е обучила армия от приблизително 10 000 оператори на дронове, които сега са в постоянна игра на котка и мишка с все по-квалифицираните оператори на руски системи за електронна война. Любимите дронове на украинците са евтини, които струват под 1000 долара, а Украйна в момента ги произвежда в огромни количества. Под въздействието на руските системи за електронна война се деактивират системите за насочване на дронове или се заглушават каналите за радиоуправление, поради което те губят връзка с операторите си. Украинските сили понякога губят повече от 2000 дрона на седмица. Повредени или загубили контакт с оператора, дроновете кръжат безцелно, докато батериите им се изтощят и паднат на земята. Още: Санкциите не работят: Украйна се оплаква от Запада заради технологии за руско военно електронно оборудване

Засега решенията на проблема, като например да направят дроновете по-устойчиви към електронно заглушаване или да ги оборудват с изкуствен интелект, така че да могат да изпълняват мисиите си при липса на комуникация с човешки оператор, не изглеждат възможни поне в случаите на малки и евтини дронове. Все още количеството надделява над качеството, но е напълно възможно Русия да има предимство и тук. Сега в небето над фронтовата линия летят много руски дронове. Според украински военни оценки Русия е разположила два пъти повече ударни безпилотни самолети в района на Бахмут, отколкото може да си позволи Киев.

Все по-очевидният успех на Русия в битката с дронове се дължи отчасти на гъстотата на системите за електронна война, които тя успя да разположи благодарение на своите десетилетни инвестиции в тази област. Доклад, публикуван през май от Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс от Кралския институт за отбранителни изследвания в Лондон, установи, че руснаците са разположили една голяма система за електронна война на всеки 10 километра по цялата фронтова линия.

Според авторите на доклада от цялото многообразие на руските системи за радиоелектронна борба най-опасен за украинските дронове е комплексът на колесно шаси „Рошеповник-АЭРО“. Обсегът му на действие е само 10 километра, но е в състояние да овладее управлението на дрона, като едновременно с това получава координатите на мястото, от което украинския оператор го управлява, с точност до метър, и след това предава тези координати към артилерийските батареи, пише The Economist.

Украйна, която трябваше да започне от много по-ниско ниво на техническо оборудване и умения, се сблъсква с много трудности в опитите си да развие свои собствени способности за електронна война, които биха могли да се сравнят с тези на Русия. Все пак е постигнат известен напредък. В момента се разгръща системата Pokrov (Покров). Тя е в състояние да заглушава сателитните навигационни системи и да ги „измамва“, като заменя реалните сигнали с фалшиви и по този начин кара ракетата да „мисли”, че е на място, където всъщност не е. Още: Рискува ли НАТО бъдещето си заради приемането на Украйна?

Системата „Покров” би трябвало да е много ефективна срещу атакуващи боеприпаси. Тя обаче ще бъде много по-малко ефективна срещу крилати ракети, които разчитат предимно на навигационни системи за сравняване на обзори - те сравняват терена под тях с данни от библиотека с карти. Наред с "Покров" има и комплекси "Франкенщайн", които са плод на украинската изобретателност и в които съветските системи са съчетани с модерни технологии.

По отношение на конфронтацията с Русия в областта на радиоелектронната война, Украйна не получава съществена помощ от западните си съюзници. Според Сет Джоунс, ако говорим за Америка, ситуацията едва ли ще се промени. Оборудването за електронна война попада в категорията на технологиите, чийто трансфер е ограничен от действащия режим за контрол на износа и Държавният департамент стриктно следи за спазването му.

Експертът по Украйна Нико Ланге, сътрудник на Мюнхенската конференция по сигурността, също е песимист. Първо, той подозира, че възможностите на НАТО за електронна война може да не са на нивото на тези, с които разполага Русия. Освен това, що се отнася до най-новите системи, според Ланге западните съюзници, особено американците, не искат да покажат на Русия всичките си тайни относно честотите и използваните методи за превключване на канали тъй като е много вероятно рано или късно те да се окажат в ръцете на китайците. Още: Оптимизмът в Украйна угасва с настъпването на поредната зима

Ланге твърди, че Западът може да помогне директно на Украйна, включително да използва своите дронове за разузнаване на далечни разстояния за по-систематично събиране на данни относно техниките на Русия за заглушаване и да работи с украинците за разработване на контрамерки. В противен случай Украйна изглежда ще трябва да реши проблема с електронната война до голяма степен сама.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари