Призив: САЩ трябва да спре укрепващата дружба между Иран и Русия

9208
Призив: САЩ трябва да спре укрепващата дружба между Иран и Русия
Снимка: iStock

Двустранните отношения между Русия и Иран прераснаха в стратегическо партньорство, което дълбоко подкопава интересите на САЩ в Европа, Евразия и Близкия изток, пише 19FortyFive.

За да компенсират задълбочаващата се международна изолация, Иран и Русия засилват двустранното сътрудничество – военно, външнополитическо и икономическо. Време е Америка да действа и то незабавно. 

След като първата офанзива срещу Киев беше спряна, Русия се обърна към Иран за допълнителна огнева мощ, включително бойни дронове, ракети и боеприпаси за малки оръжия, артилерия и танкове.

Още по-притеснително може би е, че Иран, като най-голямата ракетна сила в Близкия изток, може също така да предостави на Русия балистични ракети с малък обсег за използване при конфликта в Украйна.

На свой ред Иран обяви, че тази година ще получи от Москва четвърто поколение руски изтребители Су-35. Освен това се съобщава за намеренията на Техеран да придобие и друга руска военна техника. Още: Анализ в Die Welt: НАТО с нова военна стратегия спрямо Русия

Има опасения, че Москва може да помогне на Техеран в неговата разрастваща се ядрена програма за ракети с голям обсег. Това ще има най-опустошителния ефект върху международната стабилност и сигурност и ще представлява заплаха за самите Съединени щати.

Икономиките на Русия и Иран са силно зависими от износа на енергия. Ето защо не е изненадващо, че Москва и Техеран работят в тясно сътрудничество, манипулирайки цените на петрола и транспортирайки петрол с иранския „призрачен флот“ от танкери, заобикаляйки санкциите на САЩ.

Администрацията на Байдън не успя да отговори правилно на нарастващия съюз между Иран и Русия и не успя да ограничи тяхната агресивна външна политика.

Ето защо Вашингтон трябва да разработи всеобхватна програма, за да подкопае техните възможности, да накаже това опасно сътрудничество и да увеличи натиска върху двустранните им отношения.

В името на защитата на интересите на САЩ Вашингтон трябва:

1. Да се обяви иранското ядрено споразумение от 2015 г. за нищожно и да се окаже максимален натиск върху Техеран. За целта ще е необходимо да се засилят санкциите и да се премахнат изключенията за гражданската ядрена индустрия, които носят значителни ползи за Москва. Така Вашингтон ще може да ограничи ядреното сътрудничество и да намали финансовите ресурси, с които разполагат двете страни за развитието на стратегическата им ос.

2. Противопоставяне на руско-иранското сътрудничество за заобикаляне на наказателните санкции. Вашингтон трябва да предприеме строги действия не само срещу руските и иранските „девазивни“ организации, но и срещу техните помощници, включително страни, които предоставят на „флотилията призраци“ удобни знамена.

3. Подкопаване на иранското производство и трансфера на дронове. Вашингтон и неговите съюзници и партньори трябва да наложат икономически санкции, да затегнат контрола върху износа и да спрат разпространението на произведени от Запада компоненти, използвани в иранските дронове, особено на микрочипове. САЩ също трябва да обмислят подкрепата за кибероперации и да подкрепят опитите на Израел да извади от строя иранските фабрики за безпилотни самолети чрез саботаж и тайни удари. 

4. Укрепване на противоракетната отбрана срещу ирански дронове и ракетни заплахи. Пентагонът трябва да осигури разполагането на противовъздушната отбрана на САЩ въз основа на актуализирана оценка на риска. Вашингтон също трябва да помогне за модернизирането на противовъздушната отбрана на регионалните съюзници и партньори чрез подходящо сътрудничество и трансфер на оръжия за създаване на интегрирана регионална система за противовъздушна отбрана. Още: Американско издание: Китай ще е единственият победител във войната в Украйна

5. Увеличаване на износа на петрол и газ от Съединените щати, за да се намали търсенето на енергия от Иран и Русия. Администрацията на Байдън трябва да промени курса и да насърчи производството на енергия в САЩ, а не да го възпрепятства. Това ще окаже натиск върху вътрешните и световните цени на петрола и ще намали търсенето на енергия от Иран и Русия. 

Предвид техните регионални и глобални геополитически амбиции, задълбочаващото се стратегическо партньорство между Иран и Русия представлява нарастваща заплаха за САЩ, техните съюзници и партньори в Европа, Евразия и Близкия изток. 

Разрастващият се съюз между Иран и Русия вече допринесе за неотдавнашното разведряване между Иран и Саудитска Арабия с посредничеството на Китай, както и за прекратяването на арабските опити да изолират режима на Асад в Сирия, подкрепян от Техеран и Москва.

По този начин неспособността да се прекъснат бързо тези смущаващи връзки и множеството заплахи, произтичащи от тях, само ще изостри международната нестабилност, включително конфликта в Украйна. Още: Мнение: Как безразличието на Тръмп към Украйна ще повлияе на президентските избори?

Вашингтон и неговите съюзници трябва да предприемат спешни стъпки за подкопаване и противодействие на антиамериканската руско-иранска ос, преди да бъдат нанесени допълнителни щети на националните интереси на САЩ.

За авторите: Джеймс Филипс е гостуващ сътрудник на Фондация Херитидж за Близкия изток. Питър Брукс е старши сътрудник във фондация „Наследство“ за оръжия за масово унищожение и противодействие на разпространението 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари