Американско издание: Китай ще е единственият победител във войната в Украйна

7214
Американско издание: Китай ще е единственият победител във войната в Украйна
Снимка: Getty Images

Въоръженият конфликт в Украйна е в задънена улица, без да се вижда края му. Светът живее в очакване на нови кръвопролития и разрушения през втората година от военните действия, вече всички негови основни участници започват да разбират, че не са постигнали очевидни победи. Изключение прави Китай.

От едната страна на конфликта са САЩ и техните съюзници. Когато президентът Джо Байдън дойде на власт във Вашингтон, САЩ станаха най-непреклонният съюзник на Украйна. Те „напомпиха” над 75 милиарда долара хуманитарна, финансова и военна помощ в тази страна. Вашингтон доставя или скоро ще достави на Киев модерни оръжейни системи, включително ракетни системи за залпов огън HIMARS, противотанкови ракети Javelin, системи за противовъздушна отбрана Patriot и танкове M1A1 и A2 Abrams.

Европейските партньори на Америка също оказват помощ на Украйна в различни области, включително финансова, енергийна и бюджетна, както и я подпомагат в областта на дипломацията. През декември миналата година Европейският съюз договори законодателен пакет от финансова помощ за Киев за 2023 г. в размер на 18 милиарда евро. Въпреки привидно неограничената западна подкрепа, САЩ и техните европейски съюзници все още не са се доближили и на йота до изгонването на Русия от Украйна. Още: Дълга опашка от желаещи да се присъединят към близка до Евразийския съюз организация

Русия е от другата страна на конфликта. Нейната икономика се огъва, засега издържа бремето на западните икономически санкции, но Москва загуби европейския си пазар, изправи се пред чудовищно изтичане на мозъци и на практика се превърна в младши партньор на Китай. По никакъв начин Русия не успя да утвърди своята хегемония в непосредствената географска среда. НАТО се събра както никога досега: Алиансът включи Финландия в състава си и се готви да приеме Швеция. Освен това въоръженият конфликт ускори прехода към алтернативни източници на енергия и това представлява сериозна заплаха за руската икономика, която се основава на производството на въглеводороди, пише още The National Interest.

Разбира се, Украйна пострада най-много от този конфликт. Тя отблъсна първите руски удари, насочени срещу Киев. Но сега страната е в положението на Първата световна война, защото трябва да води окопна война с руснаците. Линията на фронта в Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области остава практически непроменена. От началото на боевете са загинали най-малко 8000 цивилни и десетки хиляди украински военнослужещи. Близо 18 милиона души имат остра нужда от хуманитарна помощ, а 14 милиона са разселени. Владимир Путин засилва милитаристичната реторика, като обявява планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус до юли тази година. Тази стъпка ще създаде най-сериозната заплаха за оцеляването на Украйна. Киев успя да избегне поражението, обаче до победата (или до края на боевете, което е по-реално) той още е много далеч, ако тя изобщо е възможна. Още: Анализ в Die Welt: НАТО с нова военна стратегия спрямо Русия

Има обаче една страна, която спечели много от това кръвопролитие. Става дума за Китай. Пекин наблюдава с усмивка как САЩ кървят през последните 20 години, провеждайки различни интервенции в Близкия изток. Днес Щатите правят същото, защото Вашингтон е затънал в друг дългосрочен конфликт, в който не може да има победители. Междувременно Китай инвестира сериозно в модернизирането на своите военновъздушни и сухопътни сили. Тя разширява военноморските си сили в Източна Азия, създавайки противовес на американското военноморско присъствие.

Пекин подобрява своя стратегически и тактически ракетен арсенал и системи за изстрелване. Китайските политици разбират, че по-нататъшните скъпи военни авантюри на САЩ в чужбина все повече ще променят баланса на силите в полза на Китай. Пекин се възползва от въоръжения конфликт в Украйна в интерес на своята външна политика. Той непрекъснато разширява икономическите връзки с Москва и, според някои китайски експерти, може да започне да доставя оръжия и боеприпаси за Русия в близко бъдеще.

Иронията на ситуацията се състои в това, че Западът се включи във войната срещу Русия точно в момента, когато трябваше да установи отношения с нея по всякакъв възможен начин, за да създаде противовес на възхода на Китай. Вместо това Западът просто тласна Москва в обятията на Пекин, който само това чакаше. Китай обяви готовността си да установи "безгранично приятелство" с Русия, която има всички основания да се опасява от неговото укрепване - защото безграничността се определя от Пекин. Още: Мнение: Как безразличието на Тръмп към Украйна ще повлияе на президентските избори?

Вместо съвместни руско-американски усилия за сдържане на Китай, ние се оказахме в ситуация, в която тези две страни всъщност воюват една срещу друга в Украйна. Така САЩ влязоха в конфронтация с две велики сили. Само наивни оптимисти могат да вярват, че САЩ са способни да спечелят тази конфронтация.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари