Профсъюзите и Макрон - тежкият сблъсък около реформите в железниците

1447
Профсъюзите и Макрон - тежкият сблъсък около реформите в железниците
Снимка: Getty Images/Guliver

Милиони френски пътници претърпяха втори ден на големи смущения в трафика, тъй като железопътните работници продължиха със стачката си, смятана за едно от най-трудните предизвикателства пред президента Еманюел Макрон, отбелязва агенция France Presse, цитирана от БГНЕС.

Само един от седемте високоскоростни влака и един от петте регионални влака продължават да работят с прекъсвания по схема, която ще се повтаря за два дни от всеки пет до 28 юни, освен ако Макрон не се откаже от предизборното си обещание да ремонтира силно задлъжнелия държавен железопътен оператор SNCF.

Макрон готви спорна реформа в държавните железници

Правителството на френския президент Еманюел Макрон обяви, че трябва да прокара реформите в гигантската френска железопътна система, см...

Премиерът Едуар Филип предупреди за "трудните дни напред" в битката между Макрон и синдикатите, която предизвика припомняне на патовата ситуация при британския премиер Маргарет Тачър през 80-те години на миналия век.

Първият ден от стачката, наречен "черен вторник" от медиите, видя множество отменени влакове, принуждавайки много от френските 4.5 милиона пътници дневно да си тръгнат часове по-рано, да работят от дома си или да намерят други решения като споделено пътуване с автомобили. Уебсайтът за трафик Sytadin съобщи за 350 километра задръствания - двойно повече от обичайното.

Борба за власт

Представители на четири профсъюза трябва да се срещнат днес със служители на Министерство на транспорта, за да обсъдят своите искания към правителството, сред които са планове за превръщането на SNCF в дружество с публична собственост. Профсъюзите се опасяват, че това евентуално може да доведе до приватизиране на гигантски оператор на ж.п. мрежата, което многократно е отричано от правителството.

Те също така възразяват срещу плановете за премахване на наградите за гарантирани работни до живот и ранното пенсиониране, които са част от предложението, за да се оптимизира във финансов план работата на SNCF, тъй като страните от ЕС се подготвят да отворят пътническия железопътен транспорт за конкуренцията до 2020 г.

Огромни загуби за Франция след транспортната стачка

Франция може да загуби 720 милиона евро в резултат на националната транспортна стачка. С такива прогнози излязоха експерти след първия ...

Служителите на Air France, събирачите на боклук и някои работници в енергетиката също така организираха стачки във вторник в атмосферата на растящо недоволство 11 месеца след като Макрон дойде на власт.

Тъй като правителството настояваше, че това ще даде тласък на реформите в железопътния сектор, левият лидер Жан-Люк Меланшон заяви, че страната е свидетел на "старт на борба за социална власт, почти неизвестна във Франция".

Студентите, пенсионерите и работещите в обществения сектор, всички разгневени от различни аспекти на общата програма за реформи на бившия инвестиционен банкер, вече са излезли на улицата срещу него.

През октомври Макрон успя да прокара спорни трудови реформи като част от усилията си да динамизира френската икономика, но според анализатори конфликтът с железопътния транспорт може да се окаже опасен момент, ако общественото мнение застане зад атакуващите.

"Няма да е необходимо много време, за да кипне гневът", каза Жан-Клод Мейели, ръководител на силния ляв съюз на силите Оувари.

Транспортен хаос във Франция заради стачка на железничарите

Стачката на железопътните служители срещу планираната реформа в железниците доведе до транспортен хаос във Франция, отбелязва берлински...

Тест за профсъюзите

Железопътните линии са бастион на синдикализма във Франция и в миналото са принуждавали правителствата да променят напълно решенията си. Докато стачките са предизвикателство за Макрон, те също ще се окажат основен тест за това дали влиянието на исторически страховитите профсъюзи на Франция е намаляло.

Ръководството на SNCF заяви, че една трета от работниците работят във вторник, но синдикатите ядосано отрекоха числата.

Обществената подкрепа за железопътната стачка възлиза на 46%, сочи проучване на Ifop, публикувано в неделя, но показа симпатия, нарастваща с 4 точки, в сравнение с преди две седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари