Проучване: Политиките в стил ЕС са добри за намаляване на неравенството

975
Проучване: Политиките в стил ЕС са добри за намаляване на неравенството
Снимка: Getty Images / Guliver

Политиките в стил ЕС са най-подходящи за намаляване на глобалното неравенство и бедност, съобщи екип от икономисти в четвъртък, предупреждавайки за катастрофа, ако зашеметяващата концентрация на глобалното богатство остане непроменена.

Световният доклад за неравенството (World Inequality Report) се основава на работата на над 100 изследователи от повече от 70 страни, които откриват, че през последните 35 години 1% от заетите са получили толкова доходи, колкото 50% от световното население, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Докладът, изготвен от екип, включващ всеизвестния френски икономист Томас Пикети, използва масивна база данни, съчетаваща икономическа статистика и данни от проучвания от цял ​​свят.

Установено е, че бързият растеж в развиващи се страни като Китай и Индия означава, че най-бедната половина от населението в света все още вижда, че доходите им нарастват значително през последните десетилетия.

Междувременно средната класа е притисната.

"През последните десетилетия неравнопоставеността в доходите нараства в почти всички страни, но с различни скорости, което предполага, че институциите и политиките имат значение при оформянето на неравенството", казват изследователите.

Те откриват, че пазарната либерализация и приватизациите са довели до увеличаване на неравенството в Русия, Китай и Индия, но при различни темпове, отразяващи скоростта, с която те отвориха икономиките си.

Съвет "Външни работи" прие решение за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС на редовното си заседание днес приеха решение за създаване на Постоянно структур...

Междувременно става ясно, че "различията в равнищата на неравенство са особено крайни между Западна Европа и Съединените щати, които през 1980 г. имат сходни нива на неравенство, но днес са в радикално различни ситуации".

Топ 1% от заетите е инкасирал близо 10% от доходите и в двата района през 1980 г. През 2016 г. техният дял се е покачил на 12% в Западна Европа, но в Съединените щати се е увеличил два пъти до 20%.

Изследователите заявиха, че скокът в неравенството в Съединените щати се дължи на "масови образователни неравнопоставености", а данъчната система стана по-малко прогресивна.

В Западна Европа има по-малък спад в прогресивността на данъците, а политиките за определяне на заплатите и образованието са по-благоприятни за групите с ниски и средни доходи.

ЕС срещу САЩ

ЕС стартира Пакт за засилване на военното сътрудничество

ЕС стартира Пакта за засилване на военното сътрудничество (PESCO), представяйки съвкупност от нови съвместни проекти за отбрана, вклю...

Екипът също така поглежда към бъдещето при различни политически сценарии.

Ако светът следва политиките в стил САЩ, приходите при най-високия процент ще се покачат от малко над 20% до 28% до 2050 г. От друга страна, при долните 50% от социалната структура те ще паднат от малко под една десета от световния доход на близо 7%.

Продължаването на настоящи политики би довело до по-малко драматично отклонение, но неравенството все така ще продължи да се увеличава.

"Алтернативно, ако през следващите десетилетия всички страни следват умерената траектория на неравенството в Европа през последните десетилетия, глобалното неравенство в доходите може да бъде намалено - в този случай може да има значителен напредък и в премахването на бедността в световен мащаб", казват учените.

Докладът установява, че средният годишен доход на възрастен при долните 50% от заетите ще се покачи от 3 100 евро през 2016 г. на 4500 евро през 2050 г., ако се следва икономическата политика в стил САЩ. Но при политиките в стил ЕС ще се видят приходите почти три пъти до 9 100 евро.

Гражданите на ЕС - "първо и второ качество"

Формално сред най-развитите страни от Стария свят и новаци в „семейството“ са такива като например Полша, Чехия и Унгария. ...

Изследователите препоръчват увеличаване на прогресивното данъчно облагане, което според тях би намалило стимулите за агресивно натрупване на богатство. Те също така призоваха за създаване на глобален регистър за собствеността на финансовите активи, което според тях "би попречило на укриването на данъци, прането на пари и нарастващото неравенство".

Според изследователите богатството, което се намира в данъчните убежища, се е увеличило значително от 70-те години на миналия век и сега е около 10% от световното икономическо производство.

Авторите на доклада признават, че икономическото неравенство до известна степен е неизбежно, но предупреждават, че "ако нарастващото неравенство не бъде надлежно контролирано и не му се обръща внимание, то може да доведе до различни видове политически, икономически и социални катастрофи".

Пикети е авторът с ляв уклон на невероятния в международен план бестселър "Капитал в двадесет и първи век" от 2013 г., който анализира свободния пазар и неравноправната концентрация на богатство.

"Има възможност за маневриране", каза Пикети пред журналисти преди огласяването на доклада. "Всичко зависи от изборите, които ще бъдат направени", каза той, като призова за публичен дебат по въпросите, повдигнати в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари