Путин вдигна залога в спора с Вашингтон

4020

Президентът на Русия Владимир Путин в понеделник прекрати договора с Вашингтон за преработването на годния за употреба в оръжия плутоний, показвайки че възнамерява да използва ядреното разоръжаване като нова разменна монета в споровете със САЩ относно Украйна и Сирия.

Започвайки в последните години на Студената война, Русия и САЩ подписват серия от споразумение за намаляване обема на своите ядрени арсенали, споразумения останали досега незасегнати въпреки „вкисванията“ в американско-руските отношения при управлението на Путин.

Но в понеделник Путин издаде декрет за прекратяване на споразумението, сключено през 2000 година, което задължава двете страни да се отърват от излишния плутоний, първоначално предвиден за използване в ядрени оръжия.

Кремъл обяви,че предприема тази стъпка в отговор на неприятелските действия на Вашингтон. Това беше съобщено малко преди Вашингтон да обяви,че прекратява разговорите с Русия за прекратяването на насилието в Сирия.

Договорът за плутония не е основополагащ за разоръжаването на САЩ и Русия след Студената война, и затова практическите последствия от прекратяването му ще са ограничени. Но прекратяването му, както и свързването му с разногласията по други теми, носи силен символизъм.

„Декретът на Путин може да е сигнал, че другите операции за ядрено разоръжаване между Съединените щати и Русия може да са застрашени от подкопаване“, коментира американската консултантска компания Стратфор.

„Решението изглежда е опит да се покаже на Вашингтон цената за спирането на диалога за Сирия и други въпроси“, се казва още в коментара.

Говорителят на държавния департамент Джон Кирби каза в изявление в понеделник, че двустранните контакти с Москва относно Сирия са прекратени. Кирби каза, че Русия не е спазила своите задължения от споразумението за прекратяване на огъня.

Западни дипломати казват, че спирането на разговорите за Сирия оставя Москва свободна да провежда своите военни операции в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, но без възможност да се разграничи от конфликта, за който няма признаци да е към своя край.

Financial Times: В САЩ расте броят на феновете на Путин

Въпреки че политиците на САЩ продължават усилено да критикуват руския президент Владимир Путин, броят на симпатизиращите му американци ...

Русия и Съединените щати са още в конфликт и относно Украйна. Вашингтон, заедно с Европа, наложи санкции на Русия след анексирането на украинския регион Крим през 2014 г. и заради подкрепяните проруски бунтовници в Източна Украйна.

Путин внесе законопроект в парламента, посочващ при какви условия може да продължи работата по споразумението за плутония. Тези условия са дълъг списък на руското недоволство от Съединените щати.

Това включва Вашингтон да отмени санкциите наложени на Русия заради Украйна, да се платят компенсации на Москва за санкциите, да се намали американското военно присъствие в страни-членки на НАТО в Източна Европа до нивата от преди 16 години.

Всяко едно от тези искания предполага пълен обрат в отдавна прокарваната американска политика.

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари