Разширяване на БРИКС ще има "глобални последици": Кой печели и кой губи?

8727
Разширяване на БРИКС ще има "глобални последици": Кой печели и кой губи?
Снимка: Getty Images

Членовете на икономическата група БРИКС, обединяваща най-големите нововъзникващи икономики, се събират тази седмица в Южна Африка на среща на върха, която може да определи бъдещето на блока и колко силно ще се противопостави той на световния ред, в който според него Западът доминира несправедливо.

Групата на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка никога не е била по-значима на световната сцена. Но случващите се процеси в БРИКС са доста сложни.

Още: Срещата на БРИКС без Путин: Хоризонтът пред руския президент се стеснява

Проблемите вътре в БРИКС

Руският диктатор Владимир Путин не може да присъства на срещата на върха, тъй като страната домакин Южна Африка ще бъде задължена да го арестува по заповедта на Международния наказателен съд. Индия и Китай пък имат тлеещ граничен конфликт. Докато Пекин е въвлечен в съперничество със САЩ, Ню Делхи има тесни връзки с Вашингтон.

БРИКС не е най-щастливото семейство, но въпреки това в момента приема официални предложения от близо две дузини държави да се присъединят, пише CNN в свой анализ.

Още: Путин се крие: Си Дзинпин ще е главната фигура на срещата на БРИКС

Очаква се дискусиите относно присъединяването на нови членове да заемат важно място в дневния ред на тридневната среща на върха, която започва във вторник. Путин ще се включи виртуално.

Разширяване?

В неделя южноафриканският президент Сирил Рамафоса подкрепи разширяването на БРИКС, като заяви, че един по-голям блок ще "представлява разнообразна група нации", които споделят "общото желание за по-балансиран световен ред" в един "все по-сложен и раздробен" свят. В този случай той използва напълно руската реторика за многополюсния свят.

Групата се стреми към повече гласност в международната система, която според тях облагодетелства Запада и страните от Групата на седемте (Г-7), въпреки промяната в това кой доминира световната икономика през последните десетилетия.

Според анализатори блокът рискува да придобие по-ясно изразена геополитическа насоченост в стремежа си да възстанови баланса на световната власт, особено когато Китай и Русия се стремят да го привлекат на своя страна срещу нарастващото напрежение със Запада. Разширяване на БРИКС може да улесни този процес в полза на Пекин и Москва.

Още: Русия вече е в разнобой и с Китай, и с БРИКС: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Миналата седмица пратеникът на Китай в Южна Африка заяви, че все повече държави се надяват да се присъединят към БРИКС, за да "защитят законните си интереси". "Пред лицето на някои страни, които прилагат "голямата тояга" на едностранните санкции и юрисдикцията на "дългата ръка", страните от БРИКС настояват за равноправен диалог и консултации", заяви посланик Чен Сяодун, използвайки типичния за Пекин език, за да критикува политиката на САЩ.

Кой иска да влезе в БРИКС?

Няколко страни от Африка вече обявиха, че желаят да се присъединят към групата, в това число Алжир, Египет и Етиопия. На срещата на върха са поканени общо 69 държави, включително всички африкански страни. Китай подкрепя разширение, само че не изглежда да има съгласие по този въпрос: Индия и Бразилия са против китайските планове за БРИКС.

22 държави официално са изразили интерес да се присъединят към блока, а още толкова са отправили неофициални запитвания, заяви миналия месец посланикът на Южна Африка в БРИКС Анил Сооклал. Сред тези, които официално са подали молба, са Аржентина, Мексико, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Нигерия и Бангладеш, съобщиха южноафрикански служители.

Въпросът за разширяването на асоциацията може да се окаже "първият стрес тест за близо десетилетие и половина от съществуването ѝ", смята Бхасо Ндзендзе - доцент по политика и международни отношения в университета в Йоханесбург.

Добавянето на членове "ще разшири глобалното присъствие на групата" и ще увеличи подкрепата за нейната програма за противодействие на западното политическо господство, казва той. Със сигурност обаче "не всички членове биха подкрепили влизането на едни и същи държави".

Историята на БРИКС

Според анализатори ще има значителни глобални последици, ако Путин, китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди, бразилският държавен глава Луис Инасио Лула да Силва и техният домакин Рамафоса решат да разширят БРИКС.

Разширяването ще бъде едва второто в историята на групата, която се фокусира върху икономическото развитие и увеличаването на гласа на своите членове в световните форуми.

Създадена на базата на термин, първоначално въведен от бившия икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл, за да опише възможностите за инвестиции в ключови развиващи се пазари, групата се запази въпреки дълбоките различия в политическите и икономическите системи на своите членове.

Първата ѝ среща на върха се проведе през 2009 г. с четирима членове, а през следващата година към тях се присъедини Южна Африка. През 2015 г. БРИКС стартира своята Нова банка за развитие.

Още: Пак удар за Путин: Банката на БРИКС не мисли за нови проекти в Русия

Защо над 20 страни искат в БРИКС?

Според Михаела Папа, старши научен сътрудник в проекта "Съюзи на изгряващите сили" в американски университет, страните имат различни причини за кандидатстване за членство в БРИКС - от интерес към конкретни икономически инициативи, като например преминаване към местни валути, до "предизвикване на САЩ".

"Има и такива, които искат да имат по-лесен достъп до Китай или други страни от БРИКС", каза тя и добавя, че за членовете "решението за разширяване означава решение за бъдещата посока на групата".

Новите членове с икономическо влияние биха могли да катализират способността на БРИКС да променя или да създава алтернативи на съществуващите глобални институции, в които е властта.

Решението да се включат държави, които са открити врагове на Запада - като Иран - може да насочи групата към превръщането ѝ в антизападен блок, казват експерти.

Китай ще спечели

Добавянето на нови членове вероятно ще има поне някои положителни последици за най-мощния член на групата - Китай, особено когато Си се опитва да представи страната си като лидер в преразглеждането на ръководената от САЩ система. Според него тази система се опитва да ограничи възхода на страната му.

"Колкото повече са членовете на групата, толкова по-силен е техният колективен глас и толкова повече Китай, като най-голямата икономика, ще претендира за лидерство и представителство на развиващия се свят", казва Юн Сун - директор на Китайската програма в мозъчния тръст Stimson Center във Вашингтон.

Още: "Нов световен ред": Ще има ли БРИКС собствена валута?

Важно ли е за Путин?

Широкият интерес на страните към присъединяването към БРИКС е стимул и за Путин, който остава желан в блока, въпреки че на Запад го смятат за парий и военнопрестъпник. Това също така показва разширяващата се пропаст между приоритетите на тези държави, които се редят на опашка за БРИКС, и богатите западни страни, които се обединиха срещу него в подкрепа на Украйна, казват анализатори.

Анализаторът от Бангалор, Индия, Манодж Кевалрамани посочи мнението на целия развиващ се свят. "Има голямо разочарование от това, че Русия започна войната, но има също така и това признание, че са необходими две ръце, за да се ръкопляска, и има неща, които НАТО и САЩ направиха", за да предизвикат или удължат конфликта, смята той.

Страните гледат на БРИКС като на средство за справяне с предизвикателства като изменението на климата и ограничения достъп до капитал и технологии и решават да се насочат към него, тъй като "Западът, изглежда, се затваря в себе си", смята анализаторът.

Разделителни линии

Разногласията в рамките на съществуващата група може да се окажат пречка за вземането на пробивни решения. Очаква се лидерите да преразгледат критериите за това как да бъдат избрани нови членове - може би вместо самите те да посочват кой да се присъедини към клуба.

Когато става въпрос за разширяване на БРИКС, всяка от страните има своите причини да бъде предпазлива по отношение на това кого да допусне, тъй като въпросът беше повдигнат по време на последното председателство на Южна Африка през 2018 г., а след това страните решиха да го проучат допълнително след миналогодишната виртуална среща на върха, чийто домакин беше Китай.

За Индия, която има граничен спор с Китай и се чувства все по-привлечена от САЩ заради общите им опасения от настъпателния Пекин, един остър антиамерикански блок не би бил желан, казват анализатори.

"Индия се намира в трудна ситуация, защото идентичността на групата се променя, а тя не желае тази промяна", казва Кевалрамани, който отбелязва, че се смята, че Ню Делхи е забавил въвеждането на нови членове миналата година, като е призовал първо за създаване на критерии.

Но колко дълго, до каква степен и с какъв ефект Индия може да насочва блока в определени посоки? Няма да е лесно, защото Китай е най-големият играч и продължава да съгласува политиките си с Русия, казват експерти, цитирани от CNN.

Бразилия и Южна Африка също биха могли да бъдат отворени за потенциално разширяване, но ще бъдат "по-предпазливи в приемането на ясно антиамерикански настроени страни" в блока, смята Рубенс Дуарте - координатор на LABMUNDO, базиран в Бразилия изследователски център за международни отношения.

Но ако БРИКС наистина реши да се разшири и след това засили глобалната си роля, това може да даде тласък на по-големи промени, които да повлияят на международното влияние на Европа и САЩ, казва той. "Колкото повече БРИКС се активизира, толкова повече други държави ще губят власт", твърди анализаторът.

Още: Лавров беше посрещнат запомнящо се в ЮАР за срещата на БРИКС (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com