Реакциите на континента: Европа не пропусна пробива в преговорите за името на Македония

4863
Реакциите на континента: Европа не пропусна пробива в преговорите за името на Македония
Снимка: iStock/Guliver

След месеци на дипломатически усилия с противоречив успех и засилено напрежение, в късните следобедни часове на вторник дългоочакваният телефонен разговор между гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и македонския премиер Зоран Заев най-накрая се състоя, а след него бе обявена и добрата новина. Атина и Скопие са постигнали пробив в преговорите за преодоляване на дългогодишния спор за името на бившата югославска република. В бъдеще тя ще се нарича „Република Северна Македония“. Новината намери отзвук в по-голямата част от водещите европейски издания, отбелязва агенция "Фокус".

„На Балканите вече има Република Северна Македония“. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви постигането на споразумение в спора за името на северния съсед на страната, която вече ще бъде „Република Северна Македония“, отбелязва водещото германско издание Der Spiegel. „Нашият съсед ще бъде наречен „Република Северна Македония“, обяви Ципрас в дългоочаквана реч по гръцката държавна телевизия. „Постигнахме добра сделка, която отговаря на всички предварително поставени изисквания на гръцката страна", увери лидерът на кабинета в Атина.

От редакцията подчертават, че Македония ще впише промяната на името в конституцията си. Премиерът на страната Зоран Заев също заяви, че в Скопие са се съгласили със сделката. „Няма начин да се върнем назад“, увери Заев след разговора с гръцкия си колега. Гръцкото правителство изтъкна успехите от споразумението: Атина печели „правото да тълкува собствената си история“ и е решила „един от най-трудните дипломатически проблеми от последните 25 г.“

Споразумението също така насърчава „стабилността и сигурността на Балканите" и намалява влиянието на „трети страни" като Русия и Турция. Освен това, договорката укрепва „прогресивните сили" в Македония, подчерта за изданието представител на управляващите в Атина. В замяна на промяната на името Атина вече няма да блокира присъединяването на Македония към НАТО и началото на преговорите за членството й в Европейския съюз.

Спорът за името възникна още с обявяването на независимостта на Македония през 1991 г. Гърция отхвърля името на страната, защото то съвпада с това на северната ѝ област. До този момент Атина се опасяваше от евентуални териториални претенции от страна на съседа си. Поради тази причина блокираше амбициите на Македония за членство в международни организации. В ООН страната бе приета под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

***

Министър-председателите на Гърция и Македония най-накрая постигнаха пробив в преговорите за разрешаване на спора за името, отбелязват в редакцията на австрийския национален ежедневник Der Standard. След близо 26 години, в които националистите в двете съседни страни блокираха преодоляването на проблема, във вечерните часове на вторник лидерът на кабинета в Атина Алексис Ципрас обяви: „Имам добри новини! Имаме споразумение“. И колкото и неудобно бе за излъчване на живо, изявлението на Ципрас все пак бе историческо.

Гърция и Македония намериха решение на двустранния проблем след 26 години на напрежение в отношенията. За Македония уреждането на спора за името означава началото на преговори за присъединяване с Европейския съюз и членство в НАТО. За Гърция пробивът ще бъде значителен принос към политическата стабилизация на Балканите - и значителен успех в международен план за лявото правителство, водено от Алексис Ципрас. Но предстои споразумението да бъде одобрено от парламентите на двете страни, а несъгласните с постигнатия договор изобилстват както в Македония, така и в Гърция.

Във вторник следобед Ципрас разговаря с македонския си колега Зоран Заев в продължение на един час. След това бе обявено, че след месеци на преговори с противоречив успех е постигнат компромис. На пръв поглед разрешаването на спора за името на бившата югославска република трябваше да гарантира, че Македония е различна от едноименната северна гръцка област. За тази цел бяха предложени различни варианти, съдържащи географско определение пред името.

Държавният департамент: САЩ приветства историческия договор за името

САЩ поздрави премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас и приветства историческият Договор за решаване на спора за...

Разрешаването на спора за името бе значително забавено в годините на управление в Скопие на Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ), когато в страната бяха издигнати десетки паметници на Александър Велики и бе заложено на идеята за древното македонско наследство на страната. След избирането на Зоран Заев (СДСМ) обаче преговорите тръгнаха в положителна посока.

***

Гърция и Македония постигнаха споразумение за името на бившата югославска република, пише испанският национален ежедневник El Pais, като отбелязва, че двете страни най-накрая сложиха край на спора, тлеещ от 1991 г. насам, и който възпрепятства членството на Скопие в международни организации като НАТО и Европейския съюз.

След повече от четвърт век едно от огнищата на напрежение на Балканите е на път да бъде потушено. Правителствата на Гърция и Македония най-накрая се договориха окончателно за име на малката балканска страна, която бе в състояние неопределеност от 1991 г. – без перспектива за членство в Европейския съюз или НАТО.

Въпреки че споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламентите на двете страни, а в случая на Скопие – и с референдум за промяна на Конституцията, договорът отваря пътя за евроатлантическата интеграция на Македония. Ръководителите на правителствата на двете страни – Алексис Ципрас и Зоран Заев, финализираха сделката във вторник с едно телефонно обаждане, подчертават от редакцията.

Столтенберг: Договорът между Заев и Ципрас отваря пътя на Македония към НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг лично поздрави постигнатото споразумение между премиерите на Република Македония и Гърц...

***

Македония се съгласи да си смени името след десетилетен спор с Гърция, коментира и британският вестник The Independent.

Правителството на Македония постигна споразумение с Гърция за промяна на името на страната, с което се сложи край на дългогодишния спор между двете страни. Гърция отдавна се противопоставяше на използването на името на Македония, тъй като то е взето според тях от древногръцкото царство, управлявано от Александър Македонски.

В резултат на възраженията на Гърция Македония, бе приета в ООН само под временното име на Бившата югославска република Македония, след като получи независимостта си през 1991 г. от разпадането на Югославия. Последователно гръцките правителства заплашиха да блокират влизането на Македония в Европейския съюз и в НАТО под първоначалното ѝ конституционно име. Македония е страна кандидатка за членство в ЕС.

Европа във възторг от споразумението между Атина и Скопие

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини лично ще присъства на подписването на с...

В резултат на споразумението името на страната ще бъде променено в Република Северна Македония, за да отрази съществуването на гръцката страна от Македония от другата страна на границата. Името ще се използва и вътрешно от правителството и външно в международните отношения на страната. Документът беше финализиран по време на телефонен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев във вторник, а в замяна на промяната на името Гърция ще оттегли своите вето на присъединяването на страната към ЕС и НАТО.

Парламентите на двете страни трябва да ратифицират споразумението, а Македония се очаква да проведе референдум по въпроса. Националистите в двете страни се противопоставят на компромиса и биха могли да провалят споразумението. Споразумението ще бъде подписано в събота на езерото Преспа, което се намира на границата между двете страни и със съседна Албания. "Името ще се използва както международно така и вътре в страната", каза Алексис Ципрас на телевизионна пресконференция, докато Зоран Заев, говорейки отделно, каза на сънародниците си: "Няма път назад" и призова опозицията да подкрепи промяната на името, което ще гарантира покани за ЕС и НАТО.

В Гърция дясната Партия на независимите гърци, която е коалиционен партньор на СИРИЗА, заяви, че ще се противопостави на споразумението, което значи, че на Ципрас ще му се наложи да търси подкрепа сред политическите опоненти.

Преговорите, които продължават от десетилетия, се ускориха през последните месеци под надзора на европейските, американските и немските дипломати, коментират още западните издания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари