Рияд иска да реши конфликта с Катар като подарък за Джо Байдън

2336
Рияд иска да реши конфликта с Катар като подарък за Джо Байдън
Снимка: Getty Images

Саудитска Арабия засилва усилията си за разрешаване на тригодишния конфликт с Катар преди новата американска администрация на Джо Байдън, пише изданието The Financial Times, цитирано от БГНЕС.

През юни 2017 г. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет неочаквано обявиха прекъсване на отношенията с Катар и му наложиха транспортна блокада, обвинявайки го в подкрепа на тероризма. Катар отрече обвиненията и заяви, че е готов да уреди отношенията със съседите си на основата на взаимно зачитане на суверенитета.

Тръмп обяви кога ще напусне Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще напусне Белия дом, ако Електоралната комисия гласува за опонента му на президентските...

Според изданието желанието за прекратяване на блокадата на Катар се разглежда като опит на саудитския принц Мохамад бин Салман да спечели благоразположението на Байдън, а това може да бъде и „прощален жест“ към настоящия американски лидер Доналд Тръмп.

"Това е подарък за Байдън", каза съветник от Саудитска Арабия пред вестника. Той добави, че принцът, който се е почувствал "на фронтовата линия" след победата на Байдън, иска да сключи сделка с Катар, за да демонстрира „желание и готовност за действие".

Саудитският анализатор Али Шихаби, който е близък до кралския двор, заяви пред вестника, че правителството на Саудитска Арабия е "отворено за разрешаване на проблема" с Катар до няколко месеца. За да се положат основите за преки двустранни преговори между Саудитска Арабия и Катар, се водят преговори с посредничеството на САЩ и Кувейт, каза пред изданието неназован дипломат.

От своя страна Катар иска да изпълни редица предпоставки за помирение. Според дипломата, сред тях може да има мерки за "изграждане на доверие", по-специално вдигане на въздушното ембарго. Друга мярка е да се позволи придвижването на катарски граждани в страните, наложили блокадата.

Какви ще са приоритетите на Джо Байдън относно контрола във въоръжаването?

Удължаването на СТАРТ-3 ще бъде приоритет за администрацията на Джо Байдън в областта на контрола върху оръжията, но връщането към Дого...

Властите на Саудитска Арабия и ОАЕ, отбелязва съветникът, искат Катар да спре да критикува Саудитска Арабия по своите телевизионни канали. Първоначално, след ембаргото, Рияд и Абу Даби предоставиха на Доха списък с 13 искания, но съветникът каза, че кувейтските посредници са сключили ново споразумение, за да "подготвят почвата за помирение". Други мерки включват възможността за доставка на втечнен природен газ до Бахрейн.

Катар беше крайна дестинация на пътуването на държавния секретар на САЩ Майк Помпео до Близкия изток и Персийския залив миналата седмица. Преди това той посети Обединените арабски емирства, които са основният регионален съперник на Катар. По-рано помощникът на американския президент по националната сигурност Робърт О'Брайън обеща да се опита да разреши конфликта между Катар и други страни от региона в рамките на 70 дни - преди смяната на американската администрация.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари