Рискът от конфликти по света се увеличава

2386
Рискът от конфликти по света се увеличава
Снимка: Getty Images / Guliver

Рискът от конфликти между и в рамките на различните народи ще се увеличи през следващите пет години до нива, които не са виждани от Студената война насам. На този фон растежът на световната икономика ще се забавя, редът след Втората световна война ще ерозира, а антиглобализацията ще подклажда национализма, гласи доклад на американското разузнаване от понеделник.

„Тези тенденции ще се срещнат с безпрецедентно темпо, за да направят управлението и сътрудничеството по-трудни и да променят характера на властта – коренно, променяйки глобалния пейзаж“, гласи част от доклада, който е озаглавен „Глобални тенденции: Парадоксът на прогреса“. Документът е изготвен от американския Национален съвет по разузнаването.

Разкритията, публикувани по-малко от две седмици преди новоизбраният американски президент Доналд Тръмп да встъпи в длъжност на 20 януари, очертават фактори, оформящи „тъмно и трудно близко бъдеще“, включително по-настъпателни Руска федерация и Китай, регионални конфликти, тероризъм, растящо неравенство на доходите, промяна на климата и бавен икономически растеж.

Докладите за „Глобалните тенденции“ умишлено избягват да анализират американските политики и избори, но най-новото проучване подчертава сложните трудности, с които Тръмп трябва да се справи, за да изпълни обещанията си да подобри отношенията с Русия, да изравни икономическото поле с Китай, да върне работните места в Съединените американски щати и да се справи с тероризма.

Националният съвет по разузнаването се състои от висши американски регионални анализатори в областта на разузнаването, както и такива, които се занимават с определени теми. Съветът ръководи изготвянето на Оценките на Националното разузнаване, които често обединяват работата на всичките 17 разузнавателни агенции и са най-подробните аналитични продукти на разузнаването на САЩ.

Изследването, което включва интервюта с академични експерти, както и с финансови и политически лидери по целия свят, разглежда политическите, социални, икономически и технологични тенденции, които ще оформят света от настоящето до 2035 г., и тяхното потенциално влияние.

„Гледащият навътре Запад“

Според доклада, опасността от тероризъм ще расте в следващите десетилетия на фона на малки групи хора и индивиди, които се възползват от „новите технологии, идеи и взаимоотношения“.

Несигурността около Съединените щати, допълнена от „гледащия навътре Запад“ и отслабването на международните човешки права и стандарти за предотвратяване на конфликти, ще окуражат Китай и Русия да предизвикат американското влияние.

Тези предизвикателства „ще останат под прага на разгорещена война, но ще донесат сериозни рискове за погрешна оценка“, предупреждава изследването и добавя: „Самоувереността, че материалната сила може да се справя с ескалация, ще увеличи рисковете от междудържавни конфликти до нива, невиждани от Студената война насам“.

Докато „разгорещена война“ може да бъде избегната, различия в ценностите и интересите сред страните и движенията за регионално господство „водят до свят на сфери на влияние“.

Според последния доклад „Глобални тенденции“, ситуацията също предлага възможности за правителствата, обществата, групите и индивидите да направят избори, които могат да довет до „по-оптимистично, сигурно бъдеще“.

„Както парадоксът на прогреса предполага, същите тенденции, създаващи краткосрочни рискове, могат да създадат възможности за по-добри резултати в дългосрочен план“, гласи текст от изследването.

Трудното сътрудничество

Докладът добавя, че, докато глобализацията и техническият напредък са „обогатили богатите“ и са измъкнали милиарди души от бедността, те също са „издълбали“ западните средни класи и са предизвикали враждебни реакции срещу глобализацията. Тези тенденции са били усложнени от най-големите мигрантски потоци от седем десетилетия, които подклаждат „традиционалистки, анти-елитарни импулси“.

„Бавният растеж заедно с предизвиканите от технологията нарушения в пазарите на труда ще застрашат намаляването на бедността и ще предизвикат напрежение в страните в идните години, подклаждайки национализмът, който допринася напрежението между държавите“.

Тенденциите, оформящи бъдещето, включват намаляване на населението в трудоспособна възраст в богатите страни и увеличаване на същата група при бедните народи, особено в Африка и Южна Азия. Напрежението в икономиката, заетостта, урбанизацията и благосъстоянието ще се увеличи.

Броят на разселените хора по света достигна нов рекорд

Броят на разселените хора в световен мащаб достигна нов рекорд. Към края на 2015 г. 65,3 млн. души са били принудени да напуснат домо...

Светът ще продължи да изпитва слаб растеж в краткосрочен план, докато правителствата, институциите и бизнесът се борят да преодолеят спада от Световната рецесия (2008-2009 г.).

„Големите икономики ще се изправят срещу свиване на работната сила и намаляващ растеж на производителността, докато се възстановяват финансовата криза от 2008-2009 г. с високи дългове, слабо търсене и съмнения относно глобализацията“, уточнява още американският доклад.

„Китай ще се опита да премине към икономика, ориентирана към потребителите, от дългогодишния си фокус върху износа и инвестициите. По-слабия растеж ще застраши намаляването на бедността в развиващите се области“.

Управлението ще стане по-трудно, тъй като въпроси, сред които и глобалната промяна на климата, влошаването на околната среда и заплахите за здравето изискват колективни действия, а такова сътрудничество става по-трудно.

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари