Ролята на електорите в американските избори

1451
Ролята на електорите в американските избори
Снимка: Getty Images / Guliver

Когато електоралната колегия в САЩ се срещне в понеделник за 58-ми път в американската история, за да подадени единствения официален вот за президент, нейните 538 членове ще действат като най-влиятелната политическа институция в света.

Въпреки това малко се знае кои точно са тези 306 републиканци и 232 демократи, каква е тяхната роля, или как са избирани. Това е така, тъй като никога досега електорите не са правили нещо различно от това да потвърдят резултатите от общия избор.

Но движението на обезпокоените електори от Демократическата партия заплашва да сложи край на тази традиция, тъй като те искат да опитат да предотвратят победата на Доналд Тръмп.

През последните седмици електорите демократи и техните съюзници призоваваха електоралната колегия да се трансформира в това, което според тях Александър Хамилтън е предвиждал: съвещателен орган, който да служи като буфер между общия вот и избирането на американския президент, защита срещу избирането на неквалифициран кандидат.

Зад всеки глас има един електор

Зад всеки подаден глас стои един електор. Електорите официално не се посочват преди изборния ден. Когато гласоподавателите отидат в избирателните секции, те всъщност подават своя вот за списъка с електори на своята партия, а не за кандидатите за президент. Побеждава онзи кандидат, който има най-голямата подкрепа в щата. Това определя коя партия ще изпрати в електоралната колегия всички електори от списъка си.

Тръмп спечели подкрепата на 31 щата, това са 306 електорални вота и следователно 306 членове на електоралната колегия ще бъдат републиканци от тези щати. Хилари Клинтън получи одобрението на 19 щата и окръг Колумбия, като това са 232 електорални вота и именно затова 232 демократи ще се присъединят към електоралната колегия.

Как гражданите стават електори?

Електорите получават своите позиции чрез сложни и много често напълно различни процеси в отделните щати. Именно това е причината за недоволството сред електоралната колегия днес.

Колко електори получава всеки щат?

Според член II на конституцията всеки щат получава определн брой електорални гласове, които се равняват на броя места в Конгреса, плюс две за неговите сенатори. Това означава, че щатите с неголямо населени като Монтана, Уайоминг и Аляска имат три електорални гласа. Калифорния взима най-много: 55 електорални вота.

Общо има 538 електори, един за всеки член на Конгреса и Сената, както и трима за столицата, Вашингтон. Обикновено, когато кандидатът за президент спечели в даден щат, той получава всички гласове на електорите от този щат. Това е така наречената система „победителят взима всичко“. Тя се е превърнала в стандартна за всички щати с изключение на Мейн и Небраска. За да стане един кандидат след това президент, той трябва да получи поне 270 електорални гласа.

Кои са „неверните“ електори?

Всеки електор, който откаже да подкрепи кандидата за президент от своята партия се нарича „неверен“. Те са рядкост, за цялата история е имало само 157, като повечето са гласували през 19 век. За последно е имало повече от един „неверни“ електори през 1832 г. След 2004 г. досега не е имало електор, който да е подал вот срещу кандидата на своята партия. Сега има 10 електори: деветима демократи и един републиканец, които заплашват да изоставят кандидати на партиите се, опитвайки се по този начин да убедят 37 републиканци да се присъединят към тях и да блокират избирането на Тръмп за президент.

Какво ще се случи ако 37 републикански електори гласуват срещу Тръмп?

Смесени реакции към новия държавен секретар на САЩ

Изборът на Доналд Тръмп за държавен секретар беше посрещнат със смесени реакции. Някои настоящи и бивши държавни служители одобриха гла...

Ако 37 или повече електори от Републиканската партия гласуват срещу Тръмп и никой друг кандидат не спечели мнозинство, изборът ще бъде прехвърлен към контролираната от републиканците Камара на представителите.

При този сценарий всяка държавна делегация ще има право на един глас за президент. И техният избор е ограничен до първите трима, получили най-много гласове. Двама от кандидатите със сигурност ще бъдат Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. В 32 щата републиканските делегации имат мнозинство, а в 16 щата демократите преобладават. В един щат са наравно.

Ако при гласуването на Камарата никой от тримата кандидати няма мнозинство, финалният избор ще бъде оставен на контролирания от републиканците Сенат.

Вероятността 37 електори от Републиканската партия да гласуват срещу Тръмп обаче не е особено голяма. Само един от републиканските електори обяви, че смята да гласува срещу Тръмп.

Politico

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари