Русия иска да произведе 6000 дрона без Иран: Изтекоха данни от завода в Татарстан

9567
Русия иска да произведе 6000 дрона без Иран: Изтекоха данни от завода в Татарстан
Снимка: Getty Images

Инженерите в някогашния процъфтяващ индустриален център дълбоко в Русия са заети с планиране. Екипът тайно е получил задачата да изгради производствена линия, която да работи денонощно и да произвежда дронове камикадзе - оръжия, които силите на диктатора Владимир Путин получават по принцип от Иран за бомбардиране на украински градове.

Пенсиониран служител на Федералната служба за сигурност на Русия е бил назначен за отговорник за сигурността на програмата. Паспортите на висококвалифицираните работници са били иззети, за да не могат да напускат страната. В кореспонденцията и други документи инженерите използвали кодиран език: Иран е "Ирландия" или "Беларус".

ОЩЕ: Русия разработва собствена версия на иранските дронове камикадзе

Това е част от оръжейната сделка на Русия с Иран на стойност милиарди долари, която оживя през ноември в района на Татарстан. Нейната цел е до лятото на 2025 г. в страната да бъдат произведени 6000 безпилотни летателни апарата - достатъчно, за да се обърне хроничният недостиг на дронове в руската армия на фронтовата линия. Ако успее, новият разрастващ се завод може да помогне на Русия да запази намаляващите си запаси от прецизни боеприпаси, да осуети усилията на Украйна да си върне окупираните територии и да подобри значително позициите на Москва в надпреварата във въоръжаването с дронове, която прекроява съвременната война, пише Washington Post в свой материал от 17 август.

Русия напредва в разработката, но е далеч от целта си

Въпреки че западни официални лица разкриха съществуването на съоръжението и партньорството на Москва с Техеран, документи, изтекли от програмата и получени от изданието, предоставят нова информация за усилията на санкционираните страни да разширят програмата на Кремъл за безпилотни машини. Като цяло документите показват, че въпреки закъсненията и производствения процес, който е силно зависим от електронните компоненти, произвеждани в чужбина, Русия е постигнала стабилен напредък към целта си да произведе вариант на иранския "Шахед-136".

ОЩЕ: САЩ с примамлива оферта към Иран, ако спре да доставя дронове на Русия

Снимка: Getty Images

Файловете сочат, че инженерите се опитват да подобрят остарелите производствени техники на Иран, като използват руския промишлен опит, за да произвеждат безпилотни самолети в по-голям мащаб, отколкото Техеран е постигнал, и с по-добър контрол на качеството. Също така проучват възможностите за усъвършенстване на самия дрон, включително да го направят способен за атаки с цял рояк, при които безпилотните машини автономно координират удара по дадена цел.

Изследователи от вашингтонския Институт за наука и международна сигурност, които по искане на WP са прегледали документите, смятат, че работата в предприятието в специалната икономическа зона "Алабуга" в Република Татарстан изостава от графика поне с един месец. Обектът е сглобил безпилотни летателни апарати, предоставени от Иран, но самият той е произвел само корпуси на дронове, и то вероятно за не повече от 300 от машини, заключават изследователите. Според тях е малко вероятно "Алабуга" да спази крайния срок за доставката на 6000 безпилотни самолета.

ОЩЕ: Руската армия се задъхва: Стотици студенти в Татарстан принудени да сглобяват ирански дронове

Въпреки това Дейвид Олбрайт - бивш оръжеен инспектор на ООН, който ръководи изследователския екип, проучващ документите, заяви: "Изглежда, че "Алабуга" се стреми към възможности за разработване на безпилотни летателни апарати, които надхвърлят иранските".

Човек от завода, който е против войната на Путин в Украйна и иска още санкции за Москва, е разкрил доста голяма част от информацията пред WP. "Това беше единственото нещо, което можех да направя, за да създам може би някакви пречки пред изпълнението на този проект. Стигна се твърде далеч", казва той.

"Проект Лодка"

Документите, датиращи от зимата на 2022 г. до пролетта на 2023 г., включват чертежи от фабричния етаж, технически схеми, досиета на персонала, меморандуми, предоставени на ирански колеги, и презентации, изнесени пред представители на руското министерство на отбраната, относно "Проект Лодка", каквото е кодовото му име.

Екипът, ръководен от Олбрайт и изследователката Сара Бъркхард, заявява, че документите "изглеждат автентични". Констатират, че проектът е изправен пред предизвикателства, включително "съмнения относно способността му да достигне желаните нива на персонал". Но също и предупреждават, че Русия може да успее да преодолее тези трудности.

"Русия разполага с надежден начин да изгради през следващата около година способност да премине от периодично изстрелване на десетки внесени безпилотни летателни апарати "Шахед-136" камикадзе срещу украински цели към по-редовни атаки със стотици такива", казва Олбрайт.

Иран публично декларира, че е неутрален във войната. Кремъл пък отхвърли съобщенията, че получава помощ от Техеран в областта на дроновете, въпреки всички доказателства за противното. Москва заяви, че разчита на собствени изследвания и разработки.

ОЩЕ: Изкуственият интелект с голяма грешка - излъга, че Сърбия е поръчала 20 000 дрона от Иран

"Летящият мотопед"

Русия нарича дрона "Шахед-136" с името "Геран-2". Той може да носи 118-килограмов експлозивен товар към цел, която е програмирана преди изстрелването. Тъй като дронът се задвижва от шумен витлов двигател, някои украинци го нарекоха "летящ мотопед".

Руските дронове поразяват цели дълбоко в Украйна, като по този начин влошават състоянието на ценната противовъздушна отбрана на Киев и позволяват на Москва да запази по-скъпите си прецизно управляеми ракети.

"Производството на тези безпилотни самолети е много по-евтино в сравнение с щетите, които нанасят, и това е проблемът", казва Владислав Власюк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

През ноември базиран в Киев мозъчен тръст (StateWatch) изследва останките от руски дрон "Геран-2", свален в Украйна, и установи, че ключови части - двигателят и бойната глава - са произведени от Техеран. Същия месец Иран призна, че е предоставил дронове на Русия, но заяви, че е направил това само преди началото на войната.

Според разузнавателна оценка, изготвена от Киев през юли и получена от WP - през последните три месеца Русия е атакувала Украйна с повече от 600 самодетониращи се дрона "Шахед-136".

Conflict Armament Research - група за проследяване на оръжия, базирана във Великобритания - изследва два свалени миналия месец дрона и въз основа на намерените компоненти заключи, че Кремъл е започнал да произвежда "собствена местна версия на Шахед-136".

Снимка: Getty Images

Руски план в три етапа - възможен ли е?

Според сделката, както показват новите документи, Техеран се е съгласил да продаде на Москва нещо, което на практика представлява "франчайз". Иранските специалисти споделят проектна документация, компоненти и ноу-хау. Документ от февруари, издаден от главния ръководител на проекта в Татарстан, съдържа подробна информация за параметрите и оценява разходите за някои аспекти на проекта на 151 млрд. рубли, което е над 2 млрд. долара по тогавашния обменен курс. По силата на постигнати по-рано споразумения повече от половината от тази сума е трябвало да бъде предоставена на Иран, който е настоявал да му бъде платено в долари или злато поради нестабилността на рублата.

Планът за работа в съоръжението, което е по-голямо от 14 футболни игрища и ще бъде разширено, ще е разделен на три етапа. Първият предвижда доставка от Иран на разглобени безпилотни самолети, които ще бъдат сглобени отново. Вторият етап предвижда съоръжението да произвежда въздушни рамки - кухите тела на дроновете, които ще бъдат комбинирани с доставени от Иран двигатели и електроника. В последния и най-амбициозен етап ще бъдат произведени над 4000 машини с незначителна иранска помощ, които ще бъдат доставени на руската армия до септември 2025 г., гласи планът.

Анализът, извършен от Института за наука и международна сигурност, установи, че производственият план на съоръжението "изглежда осъществим", но има "уязвимости, които биха могли да нарушат способността му да изпълни договора, или поне да забавят изпълнението". Един от тези проблеми е сериозният недостиг на кадри.

В документите се посочва, че снабдяването с компоненти, необходими за изграждането на "Шахед-136", е непосредствено предизвикателство, след като западните ограничения са нарушили достъпа на Русия до електроника, произведена в чужбина. Подробен опис, изготвен въз основа на данни, предоставени на руснаците от Техеран, показва, че над 90% от компютърните чипове и електрическите компоненти на безпилотната система са произведени на Запад, предимно в САЩ. Според документа само четири от 130-те електронни компонента, необходими за изграждането на дрона, са произведени в Русия.

За да достигне до финалния етап на проекта, Москва ще трябва да разработи собствена версия на двигателя, което инженерите описват във вътрешни документи като най-сложната си задача.

ОЩЕ: Обвиниха британски университети, че помагали на Иран да създава дронове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари