Русия се готви за арктическа война

10400
Русия се готви за арктическа война
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Русия Владимир Путин предприе решителни мерки за поддържането на руската армия и флот за контрол над Арктика, след като стана известно, че 26% от световните запаси на петрол се крият под ледените води. За целта Русия построи огромна подводница, която се конкурира с американските аналози и може да нанася удари по цели от разстояние от няколко хиляди километра. Освен това са разконсервирани 50 бивши съветски арктически военни бази, където са разположени хиляди военнослужещи. Това пише в свой коментар журналистът Андърс Ангълиси от британското издание Daily Star.

Тези планове се явяват част от проекта "Айсберг", който предполага строителството на най-голямата в историята атомна подводница, която ще се превърне в своеобразен хъб за съдове с по-малък размер.

В Русия правят регистър на чуждестранните медии, признати за агенти

Министерството на правосъдието на Русия трябва да изготви регистър с чуждестранните медии, признати за агенти. Това посочва указ, издад...

Експертът Стивън Бланс от Американския съвет по външна политика (American Foreign Policy Council) заяви, че Владимир Путин може да проведе тайно разгръщане на войските за защита на региона: "През 2013 година комисията на ООН призна правото на Русия на обширни владения в Охотско море (територия с площ от 52 хил. кв. км). Москва оперативно превърна региона в екслузивен морски бастион и го охранява за своите енергийни компании. Няма да се учудя, ако Русия в продължение на определено време осъществява тайно дълбоководно разгръщане."

Путин влага милиарди рубли в развитието на региона и убеди руския парламент да подкрепи арктическите му амбиции. По думите на руския депутат Игор Чернишенко (депутат от Мурманска област), руският президент ще отдели допълни средства с цел да вземе под контрол нефта, открит под арктическия лед.

"Неотдавна приехме нова редакция на програмата за социално-икономическото развитие на Арктика до 2025 година, - заяви Чернишенко. - Това, вероятно ще бъде правен акт, който ще формира цялата необходима правова основа за развитието на Арктика."

Очаква се в близките години стремежът на Путин към засилването на контрола в региона да се засили, тъй като арктическите ледове продължават да се топят заради глобалното затопляне. Ако тенденцията се запази, то заради промяната на климата ледът в Северния ледовит океан ще намалява. С отстъпването на леда върховният главнокомандващ на Русия, вероятно, с всяка изминала година ще придвижва напред своите военно-морски сили.

Майкъл Флин призна, че е излъгал за връзките си с Русия

Бившият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Майкъл Флин, призна, че е излъгал ФБР за разг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари