Руски анализ: Как войната в Украйна ще промени международния оръжеен пазар

13721
Руски анализ: Как войната в Украйна ще промени международния оръжеен пазар
Снимка: Getty Images

Инвазията на руските въоръжени сили в Украйна все още не е приключила, но от нея вече могат да се направят редица изводи. Едно от тях е свързано с международния оръжейния пазар, тъй като и Русия, и Украйна са сред основните играчи на него. Ясно е, че 2022 г. донесе големи промени и този пазар никога повече няма да бъде същият. Това пише военният експерт Андрей Фролов в руското издание Известия.ру.

Първият и най-важен резултат ще бъде окончателното отпадане на Украйна от редиците на големите износители на оръжие. Този факт ще има много последствия.

С напускането на Украйна от световния пазар на оръжие, такъв важен сегмент като доставката на евтини съветски оръжия всъщност изчезва. Този процес естествено започна да се забавя още след събитията от 2014-2015 г. Сега доставките на съветски оръжия най-накрая ще се изчерпят поради физическата им липса.

Важно е също така, че в резултат на „специалната операция” Украйна напълно ще загуби предприятия, които ремонтират и модернизират съветско военно оборудване, а това няма да позволи както износ на склад, така и ремонт на оборудване на чуждестранни клиенти, предимно авиация и бронирана техника. Това означава, че всъщност единствените доставчици на подобни услуги ще останат Русия и до известна степен Беларус.

По същата причина Украйна напълно ще напусне пазара за нови продукти с преките си аналози на руската технология (например Т-90 - "Оплот", БТР-82 - БТР-3, ПТУР "Корнет-Е" - "Корсар", ракети "въздух - въздух" R-73 и RVV-MD и др.).

Освен това ще бъдат подложени на атака програми за внос, фокусирани върху доставката на отделни украински компоненти и продукти (например турски БЛА Akinci или пакистански танкове Al-Khalid). Очевидно местните производители ще трябва да потърсят замяна за тях - най-вероятно те ще са руско производство.

Почти 50% от руснаците не са усетили ефекта от блокирането на социалните мрежи

Проучване в Русия показа, че за близо половината от руснаците (47%) блокирането на чуждестранните социални мрежи в страната не се е отр...

Освен това, почти без алтернатива, Украйна ще стане нетен вносител на оръжия и то изключително на западно и турско производство. Вносът на оръжие в Украйна нараства стабилно от 2015 г., достигайки пик през 2021-2022 г. След пълна демилитаризация Украйна е по-вероятно да следва пътя на Грузия след 2008 г. Част от доставките ще се извършват на базата на вече сключени договори, но по-голямата част все пак ще бъде предоставена като част от декларираната западна военна помощ и вероятно на кредит. Част от доставеното оборудване ще бъде сглобено и обслужено в отделни останали и възстановени украински предприятия.

Износът на оръжия от Русия също се очаква да претърпи не по-малко промени. На първо място, тя ще бъде засегната от безпрецедентни санкции. Повечето от руските субекти на военнотехническото сътрудничество обаче отдавна са под санкции. Въпреки това те не са преустановили работа, което позволява да очакваме, че и този път ще бъде намерено решение, въпреки че общият фон за работа ще стане много по-сложен.

Сдържан оптимизъм дава фактът, че не е извършена сериозна работа с по-голямата част от неприятелските страни чрез военнотехническо сътрудничество, а основните вносители на руски оръжия могат да устоят на американския натиск.

Друго важно обстоятелство ще бъде самият факт на широкото използване на съвременните руски разработки в операции не просто срещу някои въоръжени формирования, а срещу една от най-големите европейски армии, оборудвани с най-модерните съветски оръжейни системи, някои от които са модернизирани, както и армия със значителен боен опит и кадрови личен състав, част от които са обучени по стандартите на НАТО.

Разбира се, за външните изследователи в момента има твърде малко информация за реалната ефективност на съвременните руски бойни платформи. От известната информация не може да се съди пълноценно например за ефективността на бордовите отбранителни системи на руските хеликоптери и въздушни отбранителни системи, висока степен на изправност и точност на действията на ракетни системи с голям обсег, сигурността на модернизираните танкове, конкурентоспособността на руските БЛА.

FT: Русия се отказва от исканията за "денацификация" и "демилитаризация" на Украйна

На преговорите за прекратяване на огъня в Украйна Русия е готова да се откаже от ключовите изисквания, които постави при започването на...

Чуждестранните клиенти следят внимателно действията на руската армия и правейки паралели с операцията в Сирия, която в много по-малък мащаб предизвика прилив на интерес към руските оръжия, можем да предположим, че в този случай вниманието няма да бъде по-малко. Особено в светлината на факта, че руските оръжия са противопоставени на най-модерните западни противотанкови системи и ПЗРК. Трябва да се отбележи, че по време на спецоперацията вече имаше съобщения за интерес към нови сделки – например Турция не изключи продължаването на покупките на системите за противовъздушна отбрана С-400. При това руските оръжия са противопоставени на най-модерните западни противотанкови системи и ПЗРК.

За Запада украинската криза също ще бъде значима. Очевидно военните разходи на всички страни-членки ще бъдат увеличени. Дори само благодарение на транзакциите в рамките на алианса световният пазар ще нарасне значително, но основният бенефициент, очевидно, ще бъдат Съединените щати. Освен това ще бъдат отделени доста средства и оборудване за превъоръжаването на украинската армия, както беше споменато по-горе.

Като цяло резултатите от „специалната военна операция” тепърва ще бъдат осмислени и анализирани и е твърде рано да се правят далечни заключения. Но няма съмнение, че тази операция ще бъде внимателно проучена от водещите армии в света, както и ще окаже влияние върху оръжейния пазар, както в количествено, така и в качествено отношение. Със сигурност може да се каже, че тенденцията от последните години към нарастване на глобалните разходи за отбрана само ще се увеличава.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Всичко за войната в Украйна на живо - четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари