Руски историк: Най-смешното ще започне след смъртта на Путин

47214
Руски историк: Най-смешното ще започне след смъртта на Путин
Снимка: Pixabay

Дмитрий Хмелницки е руски историк и изследовател на сталинисткия режим, който емигрира в Германия в края на 90-те години. Той е съавтор в някои от книгите на Виктор Резун, по-известен под псевдонима Виктор Суворов, бивш служител на Главно разузнавателно управление на СССР в Женева, който избяга във Великобритания през 1978 г.

За най-лошите амбиции на Путин, за това как ще стане смяната на режима в Русия, дали ще има нов Горбачов и защо „най-смешното“ ще започне след смъртта на Путин, Дмитрий Хмелницки разказва в интервю за изданието "Главком".

За историческия паралел със Сталин

Най-пряката аналогия на инвазията в Украйна е войната на СССР срещу Финландия. Това бе агресия в най-чистата ѝ форма, която сложи началото на битката на Сталин за завладяването на света, а Полша бе следващата цел. Сега става същото с войната на Путин срещу Украйна - опит да се възстанови Съветския съюз. Глупав опит, който няма шанс да се осъществи, и агресия в най-чиста форма. (Припомняме, че през септември-октомври 1939 г. съветските войски започват да се струпват по границата с Финландия. Червената армия планира да победи с един мощен удар и да окупира цялата територия на страната за няколко дни. Нещата обаче не се развиват точно както Сталин планира - историята на Зимната война е добре известна. Аналогията със сегашните събития оставяме на вас - бел.ред.)

Доколкото разбирам, следващата цел на Путин ще бъде Молдова. Но Путин е много по-слаб от Сталин. Путинска Русия, както вече видяхме, е нищожна военна сила за разлика от армията на Сталин, която наистина беше заплаха за целия свят. Путин не е в състояние да се конфронтира пряко с НАТО. 

По-слаб от Сталин, но с ядрено оръжие

Путин няма сили да превземе Европа. Може би Сталин бе имал шанс да го направи, но Путин не може да се справи дори с Украйна. Само че Путин, за разлика от Сталин, има ядрено оръжие, а всеки би искал да избегне ядрена война. Следователно, доколкото разбирам, по отношение на Украйна, тактиката на Запада е следната  - да се направи всичко възможно, за да се помогне на Украйна да изтласка руснаците от своята територия, и в същото време да се избегне пряк сблъсък с Русия. Защото Путин е луд и абсолютно никой не може да каже, ако нещо му прищрака в главата, дали няма да разпореди да се използва ядреното оръжие.

Защо руските спецслужби си позволиха да подведат Путин

Често може да се чуе, че оценките на руските спецслужби за Украйна преди войната изобщо не са отговаряли на действителността и това е една от основните причини за провала на така наречената "специална операция". Путин създаде изключително неефективна система. Сталин, разполагайки със същите средства, никога не би позволил да бъде подведен. Неговото обкръжение изпитваше безумен страх от него и още повече се боеше да го измами.

ОЩЕ: "План Б": Великобритания и Полша влизат във войната. Смъртта на Путин няма да промени нищо 

Докато Путин, съдейки по изтеклата информация от обкръжението му, е просто един глупак. Той създаде система, при която му се казват само приятни неща. Подчинените му бързо разбраха, че ако му предоставят достоверна информация, последиците могат да са неприятни. Докато ако му представят нещата, така че да звучат приятно, тогава ще получават похвали и награди. Така че от спецслужбите са го подвеждали с пълното съзнание, че му представят невярна информация, но разчитайки, че той не би започнал война - все пак трябва да си завършен идиот, за да започнеш пълномащабна война в Европа. Ето такава бе играта на спецслужбите. И все пак не бих ги винил толкова, защото каквато и информация да са му давали, в крайна сметка само от Путин е зависело какъв избор ще направи.

Руското обществено мнение? При диктатурата общественото мнение няма никакво значение

Дали ще се стигне най-после до точката на кипене, когато руснаците ще се разбунтуват срещу случващото се? Точката на кипене зависи от нивото на ужас. В Съветския съюз милиони хора умираха от глад и пак не се стигна до точка на кипене. Защото несъгласните веднага биваха убивани. Сега положението е същото. Може би тук там ще има някой протест. Че няма захар? Но ние сме живели и без захар. Че ще започне да свършва маслото? Нищо, ще се редим на опашка за масло. Да се разчита, че някакви протести могат да повлияят на Путинския режим е безсмислено.

Най-комичното ще е след смъртта на Путин

Дали има някой нов потенциален Горбачов сред днешния управляващ елит на Русия? Може би, но за да се реализират такива хора, е необходима смъртта на Путин. А тогава ще започне най-смешното, защото те вече не разполагат с механизъм за прехвърляне на властта. Дори в Съветския съюз имаше такъв механизъм - умира генералният секретар и се избира нов. Но какво следва сега след като умре Путин? Изборите в тази ситуация са смешни, защото в Русия в продължение на години положиха безумно много усилия да се научат как да фалшифицират изборите в полза на Путин. И сега ще трябва да го направят за някой, който все още е неизвестен за обществеността. Например за някой Золотов (Виктор Золотов, главнокомандващ Националната гвардия на Руската федерация - бел.ред.). Как може да се агитира населението да гласува например за Золотов, дори ако изборите се фалшифицират?

ОЩЕ: "Евангелието на Путин". Как Русия си създаде нова "Отечествена война" 

Логиката на историята е следната - човекът, който дойде на власт след Путин, ще трябва да разчита на антипутинизма и да подобри отношенията със Запада. Точно това се случи с Хрушчов, който дойде след Сталин и заложи на антисталинизма. Тогава той беше обичан на Запад, защото беше възприеман като по-добър от Сталин.

Затова веднага след като Путин умре, най-вероятно на повърхността ще излязат хора, които до момента са били неизвестни, стояли са в сянка. Разбира се, сред главните фигури ще бъдат също хора като Навални, ако оцелее в затвора, и Ходорковски (Михаил Ходорковски, бивш съсобственик на петролната компания ЮКОС, който прекара 10 години в затвора - бел.ред.). Но кой ще дойде отвътре е големият въпрос? Допускам, че може би Кудрин (Алексей Кудрин, председател на Сметната палата на Русия - бел.ред.).

Обкръжението на Путин го ненавижда люто

Санкциите срещу Русия имат успех. Всъщност единственият начин да се задуши режимът на Путин е икономически. Олигарсите и губернаторите бягат от Москва. Въобще не си представям как една държава може да съществува в наше време без международна търговия, без въздушен и железопътен транспорт. Сега всичко ще се затъркаля по нанадолнището и стандартът на живот бързо ще падне. Мисля, че обкръжението на Путин го мрази яростно. Защото те имаха всичко – пари, вили, яхти, а сега ги загубиха заради нелепия опит да се превземе Украйна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари