"План Б": Великобритания и Полша влизат във войната. Смъртта на Путин няма да промени нищо

76926
"План Б": Великобритания и Полша влизат във войната. Смъртта на Путин няма да промени нищо
Снимка: Getty Images

Изнудването с ядреното оръжие на Владимир Путин вече не работи. Истината е, че никой повече не се страхува от тези паради с ядреното куфарче, защото американците обясниха на руския президент, че в този случай Русия ще получи съкрушителен отговор, който ще засегне лично него. Това казва руският политик и публицист Андрей Пионтковски в интервю с Елена Трибушная, украинска журналистка, главен редактор и водеща на канала "Є питання" в YouTube.

"Не, Путин няма да изпрати никакви ядрени бомби, защото няма възможност да го направи безнаказано. Срещу ядрените бомби той ще получи ядрен отговор по собствения си бункер. Всички тези заплахи на Путин в европейското и американското съзнание през последните 15 години, започвайки от речта му в Мюнхен, са блъф. Ако мислим така, то тогава направо да си свалим гащите и да му дадем всичко", заяви анализаторът.

Франция и Германия - "привилегированите проститутки на Кремъл"

Франция и Германия не се страхуват от атомната бомба на Путин, въпреки че постоянно повтарят "Дайте да не ескалираме нещата. Какво ще стане, ако Путин използва ядрено оръжие?". В действителност не това, а победата на Украйна и нейната нова роля в международните отношения ги плаши, защото тогава те ще загубят ролята си на "привилегированите европейски проститутки на Кремъл", добавя политологът. Припомняме, че в друго интервю Пионтковски обясни подробно защо Франция и Германия играят на страната на Путин като саботират действията на НАТО и ЕС.

Върхушката се е обединила и независимо дали Путин ще умре или не, нищо фундаментално не се променя, смята политологът. Тяхната цел е да прокарат италианския "мирен план", зад което стои френският президент Макрон.

ОЩЕ: Отвратителен натиск върху Украйна от страна на „съюзниците“: Реакцията на експерти на статията на NYT 

Москва активира най-сериозната си агентура в САЩ

По отношение на позицията на САЩ, анализаторът коментира, че Москва е активирала всичките си агенти в Америка и най-вече тежката категория сред тях. Това обяснява защо се публикуват редица статии, насочени срещу политиката на администрацията на Байдън и на първо място, срещу министъра на отбраната Лойд Остин. Така се влияе на нагласите сред американската общественост. Остин е директно критикуван, че каза в Киев на 25 април, че целта на САЩ в тази война е победата на Украйна, възстановяването на нейната териториална цялост и отслабването на Русия до такава степен, че да не може да повтори подобна агресия в бъдеще. Тази позиция е атакувана от всички агенти на Путин и то доста сериозно, смята аналитикът. Според него именно това обяснява забавянето на американската военна помощ за Украйна. И особено решението HIMARS да се предадат без ракети с обсег 300 км, а само в модификация от 70 км, за да не могат украинците да стрелят по руска територия. Това е нелепо, казва Пионтковски, но то се прави, тъй като американският президент Байдън е принуден да се съобрази с настроенията в Америка.

Ще имаме повече яснота на третата среща в щаб квартирата на НАТО в Брюксел, която ще се проведе на 15 юни, смята експертът. Но засега всички изчисления на украинските военни показват, че оръжията в най-добрия случай ще бъдат на разположение на Украйна в средата на юли. Това забавяне ще струва на Украйна един драматичен месец, твърди Пионтковски. Засега Русия има огнево предимство на фронта по отношение на артилерията, ракетите, превъзходството във въздуха. И това ѝ позволява бавно, но неотменно да захапва все нови и нови парчета от украинската територия, продължава експертът. Ще успее ли да пристигне новата помощ, преди Русия да постигне сериозните си цели – преди всичко превземането на Славянск и Краматорск, предстои да разберем.

Членството на Украйна в НАТО и ЕС вече е без значение

Що се отнася до евентуалното членство на Украйна в ЕС и НАТО, Пионтковски изрази мнение, че това вече няма никакво значение. 

"Всичко ще се случи на бойното поле. Ако Украйна спечели, всички тези игри с членството ѝ в НАТО и ЕС вече ще са неуместни. Тогава именно Украйна ще е тази, която ще диктува кой ще влезе в новата структура за сигурност, която ще се създаде след войната. НАТО и ЕС са парализирани, защото четири държави -  Франция, Германия, Италия и Унгария, играят на страната на Путин като отчаяно се опитват да принудят Украйна да приеме капитулация", изтъква анализаторът.

ОЩЕ: Прокремълските ботове атакуват Европа и САЩ: Дигиталните призраци на Путин са главно в Африка 

Целта на войната на Путин не е променена от първия ден. И тя е унищожаването на украинската държавност. Няма значение как е искал да го постигне в началото - може би като превземе Киев и създаде там марионетно правителство с някой Медведчук начело. Но сега Путин се опитва да постигне същата цел като превземе Херсонска и Запорожка области, като наложи капитулационен мир на Украйна, което освен загуба на територии, ще предизвика и най-дълбоката криза в украинското общество. 

Сега е моментът да разгледаме много сериозно план "Б"

Според Пионтковски е възможно да се създаде нова коалиция, включваща Великобритания, Словакия, Румъния и Полша. Тези държави могат да изпратят своите самолети, за да защитят небето над Украйна, ако САЩ и НАТО не са готови. "Авиацията на тези четири страни и плюс украинската авиация - мисля, че заедно те превъзхождат руската и биха могли да получат надмощие във въздуха. По този начин може да се реши изходът от войната и тогава няма да имат значение тези закъснения с ленд-лийза, които толкова измъчват Украйна в момента. Мисля, че сега е моментът да приемем този "План Б" много сериозно", твърди руският анализатор.

Новата руска заплаха - да се отмени независимостта на Литва

По повод заплахата отпреди няколко дни в Държавната дума на Русия да се отмени актът за признаване на независимостта на Литва, приет по времето на Горбачов, Пионтковски коментира следното:

"Това не е нещо ново. Путин никога не е криел тези си планове. Той заяви това дори в своята "триумфална" кримска реч. Путин въведе ключовата концепция за "разделената нация" - класически подход от външната политика на Хитлер през 30-те години на XX век. Това е и цялата концепция за "руския свят" - той предвижда "обединение на един разделен народ".

ОЩЕ: "Евангелието на Путин". Как Русия си създаде нова "Отечествена война" 

"Това е още едно напомняне за Запада каква ще бъде цената на победата на Путин в Украйна. Мисля, че това се разбира много добре в Полша. За поляците, британците, румънците и балтийците изборът е или Путин завладява цяла Източна Европа след поражението на Украйна, или поемат риска от война с него дори при теоретичната възможност да използва ядрени оръжия. Защото никой не иска една Буча на своя територия", заключава Пионтковски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари