Руски военен експерт анализира загубите в Нагорни Карабах

10303
Руски военен експерт анализира загубите в Нагорни Карабах
Снимка: Getty Images/Guliver

"Бойните действия със средна интензивност, например край Нагорни Карабах, многократно отстъпват по мащаби и разходи на ресурси на глобалните и регионални войни между големите държави и техни коалиции. Но за участниците в локални конфликти влиянието на ресурсните ограничения е твърде забележимо.

Изхождайки от съобщения на арменската страна и изказвания на В. Путин за загубите на опонентите, може да се оценят средните денонощни загуби на военнослужещи (убити, починали от раните си, безследно изчезнали) на всяка от страните около 50 души", пише военният експерт Виктор Мураховски.

Тежки боеве за стратегически град в Нагорни Карабах

Армения съобщи в събота, че "ожесточена битка" с азербайджански сили е била водена през нощта близо до град Шуша, стратегически важна ...

"Санитарните загуби (ранени и болни) в бойни действия от такъв характер обикновено са 3 пъти по-големи, тоест по 150 души. По такъв начин загубите на всяка от страните за 40 денонощия бойни действия се изчисляват на 8000 души. Това е твърде много за такъв конфликт.

Предвоенната численост на ВС на Азербайджан се оценява на 70 хил. души, разпределени в 4 армейски корпуса (АК) и 1 отделна армия. Сега в бойните действия са ангажирани два АК (3-и и 4-и) и средства за усилване от другите обединения (1-и и 2-и АК и отделната армия в Нахичеван). Стратегическият резерв от бригади на 4-и АК е въведен още на 2 октомври. Сега с мобилизираните 30 хил. души общо азербайджанската армия наброява над 100 хил. души.

Според американско изследване, на бойното поле действа само 7% от списъчния състав на ВС, но на тях се падат около 90% от безвъзвратите и санитарни загуби.

Конкретно за конфликта в Нагорни Карабах, на бойното поле частта на задействания личен състав възлиза на 20%. При средни денонощни загуби от 200 души дефицитът на личния състав в подразделенията започва сериозно да се отразява на техните бойни възможности дори само след 7-8 денонощия боеве.

Още в средата на октомври на фронта в Азербайджан са забелязани подразделения, които в значителна степен са окомплектовани със запасняци.

Къде са причините за провал на арменските танкове Т-72?

Военните експерти, следящи конфликта в Нагорни Карабах, преброили по снимки и видео над 180 загубени танка Т-72, съобщи руският сайт ve...

В тактическата зона на бойните действия в НК могат да се разположат до 15 хил. души. При общи загуби от 8000 души бойните способности на азербайджанските подразделения са катастрофално намалени и неизбежно това се отразява на бойния дух. Нужно е спешно попълнение на текущия некомплект.

За войската на НК, при многократно по-малка довоенна численост и слаби мобилизационни възможности (общо население 140 хил. души), положението с човешките загуби е още по-сложно и вероятно засяга половината от армията.

Ситуацията с въоръжението и техниката е сложна. Азербайджан има преимущество в средствата за далечно огнево поражение (дронове, цевна и реактивна артилерия, оперативно-тактически ракетни комплекси), които активно използва. Армията на НКР основно използва артилерия от среден калибър и ПТРК. И двете страни нямат развита система за евакуация и ремонт на въоръжението и техниката, излезли от строя поради бойни повреди и технически причини.

Темповете за излизане от строя и намаляване на броя на боеспособната техника и разходът на боеприпаси вече чувствително се отразяват на боеспособността. За Азербайджан това е по-малко забележимо благодарение на натрупаните запаси и поддръжката на Турция. Преминаването на конфликта в позиционна фаза не решава стратегическите задачи, поставени от върховното главно командване, негативно ще се отрази на икономиката.

За карабахската армия това е критично, тя и преди започване на бойните действия имаше танкове и друго въоръжение по-малко от една бивша съветска дивизия. Няма и система за ПВО.

Руски комплекс в Армения изгаря електрониката на азербайджански дронове

Българска поговорка гласи, че „Каквото си постелеш, на такова ще легнеш”. Тя сигурно има свой арменски еквивалент, подходящ...

НК притежава несравнимо по-малки ресурси. Опирайки се обаче на физико-географските особености на ТВД, има потенциална възможност да удържи редица ключови операционни и тактически направления, като стабилизира фронта.

Как страните ще съумеят да реализират своите възможности, ще наблюдаваме."

Виктор Мураховски, водещ руски военен експерт, главен редактор на списание „Арсенал Отечества”

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com