Руският елит вече разбира, че войната е загубена?

8107
Руският елит вече разбира, че войната е  загубена?
Снимка: Getty images

Източници на "Медуза", близки до администрацията на президента и правителството на Руската федерация, подчертават, че оттеглянето от Херсон е станало "много болезнено събитие" за "руския елит".

Събеседник, близък до предприемач от "близкото обкръжение" на Владимир Путин, се е изказал още по-остро: "Вече има разбиране - загубихме истинската война. Хората започнаха да мислят за това как да живеят по-нататък, какво място в бъдещето биха искали да заемат, на какво да заложат, как да играят. От една страна ще има реваншистки настроения. От друга ще има искане за нормализиране и стабилизация".

Защо преговори между Украйна и Русия сега могат да разпалят още по-голяма война?

Преговорите не могат да сложат край на руската война срещу Украйна, те могат само да я спрат временно. Руският президент Владимир Путин...

В политическия блок на президентската администрация са малко по-оптимистично настроени. Един от събеседниците на "Медуза" пояснява, че в Кремъл все още се надяват, че на Запад "ще се развали консенсуса за подкрепа на Украйна" заради необходимостта от евтини енергоносители. 

Друга надежда на Кремъл е рязката промяна в политическата ситуация в самата Украйна и оставката на Володимир Зеленски. На какво се основават тези очаквания не е известно. 

Освен това в Кремъл вярват, че след няколко месеца руската армия ще стане по-боеспособна заради мобилизацията и ще може да обърне ситуацията на фронта. 

От президентската администрация са забелязали, че за разлика от "елита" отстъплението от Херсон не е повлияло на настроението на повечето руснаци.

Обществото почти не го забелязва, не му е интересно. Мобилизацията измести новината за завладяването на Херсон. Хората не са били впечатлени и затова сега с лекота приемат официалните обяснения, че руските войски е трябвало да се оттеглят. 

Странно мълчание: Съветник на Зеленски попита къде изчезна втората паднала ракета в Полша

Първите информации за инцидента в Полша от 15 ноември бяха за две паднали ракети руско производство при село Пшеводов (Пшеводув) близо ...

Събеседник от един от регионалните щабове на "Единна Русия" резюмира: "Случилото се в Херсон се възприема като позор и следствие на бардака в държавата, за който се подозираше, но не чак в такава степен". 

Друг регионален чиновник признава пред изданието, че в неговия кръг "е започнало да възниква усещането за чужда война".

По-рано "специалната операция" беше фон, който може би дори предизвикваше чувство за гордост. Особено ако не си чул нищо освен официалната информация. След мобилизацията - вече стана част от живота, но никой не те е питал за това решение... Там горе воюват (че дори неуспешно), а влияе на нас. 

Подобни настроения проникват и в президентската администрация, и в правителството. Източници на "Медуза" признават, че на фона на непрекъснатите военни поражения все повече ги притеснява "пълната затвореност на висшето ръководство на страната". "Не ни информират за нищо, за много неща разбираме от новините, при това от украинските и западните". 

Въпреки това, независимо от недоволството, руските чиновници и бизнесмени нямат намерение да предприемат каквито и да било действия срещу Путин: "Просто искаме това да приключи възможно най-бързо."

Украински източник: Русия извади ракета от ядрения си арсенал и атакува Киев, но без ядрената бойна глава

Системата за противовъздушна отбрана на Украйна свали най-малко две руски крилати ракети на 17 ноември. Една от тях е била X-55/Kh-55 &...

Какви са политическите амбиции на "готвача на Путин"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари