X
 
 

Руско издание: В САЩ разработиха план за сдържане на Москва в Черно море

3851 27
photo of Руско издание: В САЩ разработиха план за сдържане на Москва в Черно море
Снимка: Getty Images/Guliver
Западът и преди всичко НАТО, начело със САЩ, се опасяват от засилването на Русия в Черно море. Повишението внимание към региона се обяснява с това, че Вашингтон счита именно Черно море за главното поле на битката между Русия и Запада за бъдещето на Европа. Конфликтите в акваторията му назряваха дълго преди присъединяването на Крим към Русия през 2014 година. След това присъединяване, което на Запад считат за „анексия“, конфронтацията излезе на повърхността, пише електронното издание на руското списание „Експерт“, цитирано от агенция "Фокус".

Аналитическият център RAND Corporation при правителството на САЩ подготви изследване, чиято цел е да опита да изработи стратегия за сдържане на Русия в Черноморския регион, който в Кремъл смятат и за ефективен плацдарм за разпространяване на руското влияние в източната част на Средиземно море. Авторите на изследването не крият тревогата си от очевидното засилване на Черноморския флот на Русия и войските на Южния военен окръг. Според Rand Corporation последствие от това засилване са четирите пъти, в които Русия е използвала военна сила в този регион през последните 10 години. САЩ вярват, че Москва се стреми да превърне Черно и Азовско море във вътрешни руски морета с помощта не само на военна сила, но и на всички други средства и инструменти, подходящи за това: информационни, икономически, енергийни и тайни. В същото време, според анализаторите на Rand, Русия се стреми да постигне същата свобода на действие в Черно и Азовско море, с каквато се ползва в Каспийско море.

Сега, с тревога отбелязват авторите на изследването, черноморските и западните страни, по редица причини, главните от които са в сериозните различия между тези държави, трудно изработват обща стратегия за защита на своите интереси и за противопоставяне на разпространението и засилването на руското влияние в Черно море. Според аналитичният център, в това отношение Москва има предимство, защото има конкретен план за действие в региона. Русия варира ловки тактиките за защита на своите интереси в страните от региона в зависимост от конкретната обстановка в тази или онази държава. Главната цел е тази страна да бъде направена открита за икономическото и политическото влияние на Русия.

Новото оръжие на Турция: какво могат ракетите S-400?

Въпреки заплахите от САЩ Турция получи първите пратки с компоненти за модерната руска противоракетна система S-400. Защо това руско оръ...

Авторите на изследването считат, че Западът трябва да използва както военни, така и други средства за борба с Русия в Черноморския регион. В „други“ влизат подкрепа за развитието на икономиките на черноморските държави и помощ в реализацията на инфраструктурни проекти. Що се касае до военните средства на борба, това е разполагането в Румъния и България на съвременни средства за противовъздушна отбрана (ПВО) и брегови ракетни системи, активизация и разширение на ученията на НАТО в Черно море, помощ за развитието на въоръжените сили на Украйна и Грузия, за да могат те да се противопоставят на „агресията“ на Русия.

Трябва да се признае на анализаторите от Rand: Те са уверени, че няма военно решение на проблемите в региона. Това означава, че Западът, според тях, трябва да се стреми да повиши ефективността на борбата с Русия за сърцата и настроенията на народите, живеещи по бреговете на Черно море. Освен чистата икономика, това ще зависи също от координацията на действията на Запада в борбата с киберзаплахите от страна на Русия, както и в хибридните заплахи, се казва в доклада.

През пролетта на 2019 година НАТО съгласува действия в подкрепа на Украйна и Грузия в Черно море. Става въпрос за учения, обмен на информация и свободно влизане в черноморските им пристанища.

„При това във Вашингтон и Брюксел, както се случва често в последните години, забравиха за дадените на Москва гаранции от западните лидери. Москва, от своя страна, предупреждава, че няма намерение да седи и да гледа и ще реагира огледално на агресивните действия на НАТО в региона“, заключва „Експерт“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  “Народ в Русия няма. Налице са 86% аборигени от путинският резерват. Те никога не са държали долар в ръцете, никога не са летяли на самолет, никога не са били в Крим и няма да бъдат. Това е последният путински ресурс. Скоро путиноидите ще ги разфасоват на запчасти и продадат през Китай. Тръбата ще обслуживат 2%, а останалите са ненужен баласт от който трябва да избавят. http ://www .kasparov.ru виж още ›› /material.php?id=58F8808C4FC71
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Много добре! На зла круша - зъл прът!
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  “История на войните на съветската страна”. ЕДИНСТВЕНО: АГРЕСИВНО ГРАБИТЕЛСТВО, ЗАВОЕВАНИЯ НА ТЕРИТОРИИ, КРЪВ, МИЛИОНИ ЖЕРТВИ И СТРАДАНИЯ. ВОЙНИТЕ НА ОНЕЗИ, ДЕТО НЕ ЛЮБЯТ ВОЙНАТА… Сами вижте: https ://ehorussia.com/new/node/761
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Естебан Франтишек Тихи - Убий руснак с лопата - направи добро на света.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Западът взе което можа от бившите соц страни, главно млада и образована работна сила. Освен това много от награбеното се препра в долари и евро и сега е в западни банки. ТУК ОСТАНАХА ГЛАВНО ЦИГАНИ, СТАРЦИ И ДЕБИЛИ. Остава им да ми ядат уя ;)
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  11, ти циганин ли си, старец ли си, но най-вероятно си рублоплатен дебил? При 100% руски монопол над горива и енергетика, за какъв Запад говориш! Ние сме под руско робство! Имаме и 6 руски партии в парламента!
  : 0 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Русия има ли съсед, когото да не е нападала и с когото да не е воювала? Няма – от Финландия и Прибалтика до Япония. Е – затова не я обича никой. Освен това, на Русия са изцяло чужди европейският хуманизъм, спазване на законите, стремежът към свобода и зачитането на собствеността. Които са се оформили през последните 7-8 века. Защото руската държавност /по-скоро – самодържавие!/ през тези 7-8 век виж още ›› а се оформя върху основата на най-лошите азиатски традиции, наследени от монголите на Чингиз хан. Да не забравяме, че Златната орда владее около три века днешна Русия. И оставя тежък отпечатък и върху днешния руски манталитет. И не само това – погледните руските черкви с техните чалми. Това си е чисто азиатски архитектурен стил. “Василий Блажени” на Червения площад например прилича много повече на Тадж Махал, отколкото на Православна черква.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Русия РАЗКЪСВА НА ДВЕ: – 1876-1878 г.: България на България и Източна Румелия; – 1885 г.: Не Ще Съединението на България, Британия го подкрепя; – 1939 г.: Полша на две, заедно с Германия; Британия, САЩ, Франция подкрепят Полша; – 1939-1945-1991 г.: ЦЯЛА ЕВРОПА, Откъсвайки източната й част под своя окупация; Западните Съюзници подкрепят Източна Европа да излезе изпод Червения Ботуш(-Каишев); – виж още ›› 1917-1991 г.: ЦЕЛИЯТ СВЯТ НА ДВЕ: Комунистически (под прикритие „социалистически”) и Капиталистически, който да пропадне В АДА; – 1945-1949 г.: Германия, „освобождавайки” източната й част в народно-демократична (прикритие за „комунистическа”), водена от единна-социалистическа партия (прикритие за „комунистическа); – 1939-1945-1950-1953 г.: Корея, опитвайки да превземе Целия полуостров за комунистически; – 1955-1975 г.: подкряйки експанзията на Северен (комунистически) Виетнам, целият Виетнам става комунистически; – 1990 г.: Молдова, откъсвайки източната част, Приднестровие; – 2008 г.: Грузия, откъсвайки две части от нея, Ю. Осетия, Абхазия; – 2014 г.: Украйна, откъсвайки две части от нея, Крим, Донбас; – ??
  : 1 !
 • Октомври 9 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  5.1 искам да те поправя. Територията на Държавата на Сатаната / Сащ/ е 9 826 675 и за съжаление продължава да се увеличава , защото Хавайските о.ви всъщност са върха на Гореща скала издигаща се на повърхноста иначе всичко останало е така. Поздравявам всички Сили борещи се със Сатаната без значение как и на какво ниво. /Сащ/ в този момент. В памет за Другарят ЧЕ
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  “РЪЦЕТЕ НА РУСИЯ СА ПОКРИТИ С КРЪВТА НА СИРИЙСКИТЕ ДЕЦА” !! !! https ://edition.cnn.com/2018/04/09/politics/haley-un-russia-syria-attack/index.html
  : 3 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Баси идиотските коментари
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  така си засмукал уя на руския посранник, че чак му димят ташаците
  : 1 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ГОВНОЯД 5, никого не можеш да излъжеш, колкото и рубли да си взел! За война са необходими поне 2 съизмерими сили! Такива няма, червен хемороид безроден! НАТО унищожи ссср, НАТО ще унищожи и русия! НАТО притежава 70% от бойните ресурси на тази платета, а само военните разходи на САЩ – т.е. мощ и влияние – са по-големи от тези на 10-те изброени страни взети заедно: Китай, Русия, Британия, Япония, Фр виж още ›› анция, Саудитска Арабия, Индия, Германия, Италия и Бразилия: http ://www .businessinsider.com/chart-of-defense-spending-by-country-2014-2
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Те за това им дават рубли - да лъжат, ама не могат! Българина не е крепостен селянин!
  : 3 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ТРАЙ БЕ ПОСИНЯЛ ХЕМОРОИД!
  : 11 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Русия не трябва да бъде сдържана, а ликвидирана! Тя е извора на злото на тази планета! Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия. Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия - КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - http ://www .faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha виж още ›› -osnovite-na-islyamskiya-terorizam.html
 • Поуките от ПСВ 6.1 Поуките от ПСВ преди 1 месец Профил на трол?
  Сегашните западните страни които участваха в Антантата по време на ПСВ са забравили поуките от ПСВ когато понесоха поражение при Дарданелите от младотурците на Ататюрк при което Чърчъл като командващ английската военна флота даде 40 000 убити и Турция вместо колония на Запада стана независима държава.При сегашните условия на водене на война Черно море се превръща в затворено езеро на Русия след к виж още ›› ато се блокират проливите и всички натовски и американски военни кораби в Черно море ще бъдат унищожени в случай на война от модерните оръжия с които разполага Русия.
  : 16 !
Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...