Руслан Трад за Actualno.com: Сценарият на преврата в Турция изглежда писан отвън (ВИДЕО)

5340
Руслан Трад за Actualno.com: Сценарият на преврата в Турция изглежда писан отвън (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Превратът в Турция е по сценарий, писан отвън. Такова мнение изрази председателят на Форума за арабска култура и колумнист на Actualno.com Руслан Трад.

Според Руслан Трад вероятно сценарият е американски - заради помиряването между Реджеп Ердоган и Владимир Путин, както и заради свои интереси. Реджеп Ердоган няма визията и желанието сам да измисли и реализира такъв сценарий, каза още Руслан Трад като отговор на изричен въпрос на Actualno.com дали това не беше сюжет на турския президент за вътрешна консолидация.

Превратът в Турция - сапунена опера или "Златна малинка"?

Имаше ли опит за истински преврат в Турция? Този въпрос и различните интерпретации в отговорите набират все повече сила, но дори липсат...

Несъмнено Ердоган ще се възползва от неуспеха на преврата и ще затегне редиците си - всеки управник на негово място би го направил. Уволнените съдии не са нещо нетипично - има много замесени в този опит за преврат, все пак някой административно е помогнал да се прикрият действията - говорим за танкове, самолети и над 3000 войници, а вероятно и повече. Също така, има съмнителна дейност на базата "Инджирлик", където самолети над Анкара са презареждали през нощта на 15 юли, заяви Руслан Трад.

Ердоган е умен и хитър. Той ще използва опита за преврат, за да играе картите с всяване на страх и прочие. Но е показателно, че четирите основни партии в Турция, включително кюрдската и кемалистката, подписаха заедно с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) общо изявление срещу опитите за преврат. Армията няма да има скоро шанс от този тип, още повече, че и генералният щаб застана срещу преврата. Много лоша игра имаше с това, че войниците влязоха с оръжия в централите на медии - това е нещо, което не биваше да правят, а танковете отблъснаха хората. Видя се, че имаше много излезли на улицата, включително анти-Ердоган, които не искат и да става дума за преврат, анализира Руслан Трад.

Не се знае как ще се отрази върху отношенията със САЩ. Също така, явно е, че има дупка между силовите структури - зад Ердоган застанаха полицията и спец частите, заедно със службите. От другата страна, главни действащи лица в преврата бяха жандармерията и военновъздушните сили, където имаше немалко съкращения. Според мен тази пропаст ще се уголемява, а вътре в обществото също ще има различия, завърши Руслан Трад.

Същевременно в предаването на Нова телевизия "Комбина" генерал Бриго Аспарухов изрази категорично мнение, че превратът е на кръгове в турската армия и Ердоган е знаел за него. Аспарухов подчерта, че Ердоган нарочно е изчакал и се е справил толкова бързо с опита за бунт, защото предварително е бил наясно с него. Едва ли преките изпълнители - войниците, са знаели предварително какво се е планирало, каза още Аспарухов.

Ердоган: Ще унищожим метежния вирус във всички държавни институции

Турският президент Реджеп Ердоган се закани да ликвидира метежния „вирус“ в турската държава и да продължи чистката във вси...

Позицията на Аспарухов беше защитена и от Осман Октай, който директно обяви, че вече има информация, че Ердоган предварително е знаел за преврата. И Октай не се съгласи, че е възможно сам турският президент да е инсценирал всичко.

ВИЖТЕ ВИДЕО 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари