С наближаването на изборите Марин льо Пен се връща към корените си

947
С наближаването на изборите Марин льо Пен се връща към корените си
Снимка: Getty Images/Guliver

Сблъсквайки се със слаб спад в социологическите проучвания една седмица преди първи тур на президентските избори във Франция, крайнодесният кандидат Марин льо Пен се връща към основните въпроси за партията си: миграцията и сигурността.

Пет дни преди първи тур на президентските избори на 23 април (балотажът ще е на 7 май) и със социологически проучвания предвиждащи оспорвано състезание, което трудно може да се прогнозира, Льо Пен в понеделник отново фокусира кампанията си върху миграцията.

Това е позната територия за лидера на „Националния фронт“ – партия, която води кампания на антимигрантска платформа от 40 години насам.

Месеци наред Льо Пен бе на челни места и изглеждаше, че нейната избирателна кампания вече планира балотажа. Но насред новите притеснения, че тя може да бъде избутана от първи тур, екипът ѝ в момента се опитва да получи подкрепа от традиционната избирателна база на „Националния фронт“.

Льо Пен направи миграцията основна точка на своя митинг във френската столица в понеделник вечерта. Обръщайки се към около 5000 последователи в зала „Арена Зенит“ североизточно от Париж, тя постави ударение върху позициите си, обещавайки веднага да наложи мораториум върху законната миграция на граждани от страни извън ЕС, ако стане президент. Льо Пен, която е и депутат от Европейския парламент, заяви, че мярката е необходима, за да се спре „лудата“ и „неконтролируема“ миграция, която „повлича Франция към по-лошо“.

Ние срещу тях

Тя заяви, че мораториумът може да позволи на френските власти „най-накрая да поемат контрол над ситуацията, преди да се поставят нови правила и регулации. Тя обеща да направи миграционните закони при нейната администрация „по-драстични, по-смислени, по-хуманни и по-управляеми“, получавайки ентусиазирани аплодисменти от своите лоялни последователи, скандиращи „Франция за французите“.

Допълнително заигравайки се с народната подкрепа и директно отправяйки се срещу съществуващите европейски споразумения, Льо Пен заяви на множеството, че ще установи отново контрол по френските граници „в деня след като заема поста“. В своя предизборен манифест крайнодесният лидер обеща да намали легалната миграция до едва 10 хил. души годишно, посочвайки, че настоящите равнища са станали „потъпкващи“ за много френски граждани.

„Миграцията не е една от силите на Франция. Тя създава национална спешност. Тя играе единствено в полза на моите опоненти Жан-Люк Меланшон, Беноа Амон и Еманюел Макрон“, обяви тя в понеделник вечерта, посочвайки трима от своите изборни съперници.

Говорейки по радиото във вторник сутринта, Льо Пен заяви, че стои зад призива си за мораториум върху миграцията , но изясни, че студентите от чужбина във френските университети няма да бъдат засегнати.

Спънки в кампанията

Изглежда, че новото и драстично предложение цели фокусирането на обществения дебат около ключовия въпрос за „Национален фронт“ на финалната права от изборите и е стратегия, използвана от партията и преди.

Месец преди местните избори във Франция от 2015 г. Льо Пен призова всички търсещи убежище във Франция да бъдат изгонени. По време на предишните президентски избори през 2012 г. тя предизвика разгорещен дебат относно ритуалното убийство на добитък от някои религии само седмици преди гласуването.

Льо Пен може и да е избягвала добре познатия начин за действие, но нейната някога удобна преднина почти се е изпарила. През последните седмици рейтингът ѝ е паднал с около четири пункта. Междувременно консерваторът Франсоа Фийон и левият кандидат Жан-Люк Меланшон бележат бързо събиране на подкрепа. Официално Льо Пен остава убедена в кампанията си.

„Марин без съмнение ще застане начело на първи тур на изборите. Реалното предизвикателство е да получим най-голямото възможно мнозинство“, заяви говорителят на кампанията ѝ Давид Рашлин. Въпреки това самият факт, че дори спомена възможността тя да не достигне на балотаж е сигнал, че има уплаха в централата на „Националния фронт“.

Гръмки думи

През годините крайнодесният кандидат се научи да привлича вниманието на медиите, подмамвайки политическите си опоненти с провокативни забележки. Но по време на настоящата кампания изглеждаше, че Льо Пен почти беснее сам-сама в стая без прозорци. Дори и най-шокиращите ѝ изказвания не успяха да доведат до дебата или до възмущението, предизвиквани преди.

Льо Пен заяви, че няма пари за кампания

Кандидатът за президент на Франция от крайната десница Марин льо Пен заяви, че не е събрала достатъчно средства за избирателната си ком...

„Има специални усилия от страна на опонентите ѝ да я игнорират“, съгласен е Жером Ривие, един от водещите съветници на политика. „Никой от кандидатите не може да изложи позициите си, те се избягват един-друг. Марин говореше за това, че Франция е станала „университет за джихадизъм“ и никой дори не повдигна и вежда. Това е силна позиция“, даде пример той.

В понеделник в Париж Льо Пен удвои залозите, все едно да накара другите играчи да обърнат внимание, пряко свързвайки миграцията с тероризма.

„Ако бях президент, нямаше да има Мохамед Мера, който бе натурализиран французин“, заяви Льо Пен, припомняйки стрелецът от Тулуза, който уби трима френски войници, както и две деца-еврейчета и учител през 2012 г. „Ако бях президент нямаше да има терористи-мигранти в Батаклан и в „Щад дьо Франс“, посочи тя нападенията от ноември 2015 г. „Страхът ще смени страната си. Уважението и мирът ще се завърнат“, обяви тя.

Това са гръмките думи, които се харесват на привържениците на „Националния фронт“, но които ще направят почти невъзможно събиране на допълнителна подкрепа, ако успее да достигне до балотаж след изборите в събота.

France 24

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари