С Унгария и Полша ЕС не се нуждае от външни врагове

4126
С Унгария и Полша ЕС не се нуждае от външни врагове
Снимка: iStock

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС - и ключовия план за облекчаване на кризата с коронавируса - поради клауза, свързваща получаването на средствата с върховенството на закона.

Реториката от Варшава и Будапеща беше възмутителна. От една страна имаме едно полско правителство, което непрекъснато се оплаква, че е „поробено“ от Европейския съюз, защото блока иска да се намесва във вътрешно-политическите въпроси в Полша.

Междувременно унгарският министър-председател Виктор Орбан отиде още по-далеч, сравнявайки ЕС със Съветския съюз заради регламентите, които иска да наложи на страната му.

И двамата винаги са твърдели, че мразят комунистическото си минало - но що се отнася до пропагандата, те възраждат старата традиция.

Използвайки тези необичайни твърдения, Полша и Унгария обосноваха своето вето върху следващия седемгодишен бюджет на ЕС и план за възстановяване на COVID-19 заради клауза, която свързва бъдещото финансиране със спазването на принципа на правовата държава и демократичните правила.

В същото време Орбан - който винаги е бил малко по-самоуверен от своя полски колега, твърди, че все още има право на плащания от Брюксел, независимо какво се случва или не се случва в Унгария.

Полша очаква "нови предложения" след нейното вето върху бюджета на ЕС

Полша очаква Брюксел да направи "нови предложения" за намиране на изход, след като страната се присъедини към Унгария, налагайки вето в...

А във Варшава Брюксел се разглежда като банка, от където полските политици могат да вземат средствата, необходими за привличане на избиратели и да поддържат членовете на партията сплотени като подкрепят бизнеса им. Като една от страните, които печелят най-много от ЕС, Полша получава около 11 милиарда евро (13 милиарда долара) нетни плащания годишно през последния бюджетен период. В малко по-малка степен същото се отнася и за Унгария.

Но и двете страни се държат така, сякаш тези средства са дошли без да имат задължения. Време е да прочетат договорите за присъединяване, които са подписали, когато са се присъединили към Европейския съюз през 2004 г., в които се посочва, че членовете на ЕС са обвързани с демократични принципи. Тези договори не са нито неясни, нито са подлежащи на тълкуване или предоговаряне. И те ясно включват задължение да се поддържа независимостта на съдебната власт и свободата на словото. И двете ценности са подкопавани в Унгария от години, а Полша все повече следва примера й.

ЕС сам си е виновен

Ветото тази седмица върху бюджета от 1,8 трилиона евро от Унгария и Полша катапултира ЕС обратно в режим на криза - постигането на споразумение относно плана за възстановяване на COVID-19 беше достатъчно трудно. Но самият блок има вина: той позволи настоящия развой на събитията, след като години наред пасивно наблюдаваше как първо Унгария, а след това Полша създава авторитарни структури. Унгарският медиен пейзаж не беше променен за една нощ. Случваше се малко по малко, а днес Орбан е на път да затвори последния независим новинарски сайт и радиостанция в страната.

Същото важи и за това как Унгария демонтира независимата съдебна система. На всеки няколко месеца се приемаше ново законодателство, което допълнително ограничаваше свободата на съдиите в страната, докато накрая правителството установи почти пълен контрол. В отговор Брюксел заведе дело срещу Унгария пред Съда на Европейските общности, но иначе запази мълчание. Правителствата на ЕС се отказаха от конфронтация твърде страхливо.

Унгария и Полша с вето върху бюджета на ЕС и фонда за възстановяване

В понеделник Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на Европейския съюз на бюджета за 2021-2027 г. и на фонда за възста...

Десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент прикрива заграбването на властта от Орбан от години и все още не успява да изключи националистическата партия „Фидес” от своите редици. И дори имайки предвид факта, че ЕНП сега призова Будапеща и Варшава да сменят тактиката към съюза, съучастието на партията в настоящото политическо бедствие не трябва да се забравя.

Сега, във възможно най-лошия момент по време на световна пандемия, Полша и Унгария вземат 25-те държави-членки на ЕС за заложници чрез непрекъснатия си опит да смажат демокрацията. Този безпрецедентен инцидент показва до каква степен Орбан и Ярослав Качински, лидерът на управляващата в Полша дясна партия "Право и справедливост", са се дистанцирали от политическото партньорство в Европа.

Парите от фонда за подпомагане на COVID-19 са спешно необходими в Южна Европа, но тези две правителства не се отказаха от кампанията си за изнудване, за да финансират по-нататък корумпираните си игри със средства от ЕС. С такива партньори кой се нуждае от врагове? ЕС трябва спешно да изготви друга клауза - такава, която се занимава с изгонване на държави-членки.

 

* Автор: Барбара Весел, анализът е публикуван в „Дойче Веле”. БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари