"Само да няма война" - думите, които Путин каза и забрави

17834
"Само да няма война" - думите, които Путин каза и забрави
Снимка: Getty Images

В нощта на 24 февруари руски войски нахлуха в Украйна. Руските официални лица продължават да наричат случващото се "специална военна операция". Самият руски президент нееднократно се е изказвал срещу войната през 22-те години на своето управление. Ето някои от най-запомнящите му се цитати, събрани от Медуза.ио.

"Мирът е преди всичко стабилност на икономиката и благополучието на хората.", 2000 г.

"Само да няма война", 2001 година

"Ако допуснем юмручното право, нито една страна в света няма да се чувства в безопасност.", 2003 година - от изявление на съвещание с правителството относно ситуацията в Ирак: "Тази военна акция не може да бъде оправдана с нищо: нито с обвинението към Ирак в подкрепа на международния тероризъм - информация от този род никога не е имало и няма, нито с желанието да се смени политическият режим, което пряко противоречи на международното право и трябва да се определя само от гражданите на държавата... Военната акция срещу Ирак е голяма политическа грешка. Вече говорих за хуманитарната страна на нещата. Не по-малка загриженост предизвиква и заплахата от разрушаване на създалата се система на международна безопасност. Ако допуснем международното право да бъде заместено от юмручното, според което силният е винаги прав и има право на всичко и не е ограничен при избора си на средства за постигане на целите си, тогава под въпрос ще е един от основните принципи на международното право - принципът на неприкосновеността на суверенитета на държавите. И тогава никой, нито една страна в света няма да се чувства в безопасност..."

Столтенберг: Русия незабавно да прекрати военните действия в Украйна

Русия разби европейския мир. Москва носи отговорност сама. Осъждаме руската агресия. Русия да прекрати незабавно военните действия. Тов...

"Война без пряка санкция на ООН покопава основите на света", 2007 година из интервю за Ал Джазира. "Ние винаги сме срещу решаването на каквито и да било проблеми в международните дела по военен път, още повече без пряка санкция от Съвета по сигурност на ООН, защото това подкопава международно-правните основи на всеобщия свят."

"Политиката трябва да се основава на общи морални и правни принципи", 2009 година. 

"Ние никога няма да се стремим към конфронтация, нито на Изток, нито на Запад", 2014 година след референдум в Крим на 16 март. "Ние искаме на земята на Украйна да настъпят мир и съгласие и заедно с другите страни сме готови да окажем съдействие и подкрепа. Но само самите граждани на Украйна са в състояние да въведат ред в собствената си къща... Самите ние никога няма да се стремим към конфронтация с партньорите ни, нито на Изток, нито на Запад. Напротив, ще направим всичко необходимо, за да изградим цивилизовани добросъседски отношения, както трябва да бъде в съвременния свят."

"Длъжни сме да предадем на потомците стабилност и мир на планетата", 2017, из речта за деня на Победата на Червения площад. "Ние винаги ще сме на страната на силите на мира, с тези, които избират пътя на равноправното партньорство, който отрича войните, които са срещу самата същина на живота и природа на човека. Длъжни сме да предадем на потомците стабилност и мир на планетата."

"Световната война може да стане край за всичко живо. Това разбиране трябва да ни сдържа." 2018 година, по време на живо включване в отговор на въпрос за възможността за Трета световна война.

Голямата измама: Путин свали вече ненужната си маска

След като излъга целия свят, че тръгва по пътя на дипломацията, руският президент Владимир Путин захвърли маската, която вече не му тря...

"Задача на световните лидери е да не се допусне повторение на събитията от Втората световна война", 2020 г., по време на среща с ученици. 

"Наша отговорност е пред миналото и бъдещето да направим всичко, за да не допуснем повторението на страшни трагедии", 2020 г. 

"Няма прошка и оправдание за онези, които отново замислят агресивни планове", 2021 г., из речта на парада на победата на Червения площад на 9 май. "Войната донесе толкова непоносими изпитания, мъка и сълзи, че е невъзможно да се забрави. И няма прошка и оправдание за онези, които отново замислят агресивни планове."

"Съседите ни сякаш се чувстват в опасност. Не е много ясно - на какво основание", 2022 г., изказване на пресконференция след срещата с френския президент на 8 февруари (16 дни преди нападението над Украйна).

Владимир Путин призова за преврат в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари