X
 
 

САЩ и Китай засега са в "търговско примирие", но докога?

612 0
photo of САЩ и Китай засега са в "търговско примирие", но докога?
Снимка: Getty Images/Guliver
САЩ и Китай се договориха да спрат ескалацията на търговското напрежение помежду си. Двете страни се разбраха да не си налагат допълнителни мита за три месеца. Това стана на среща на президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин в рамките на срещата на Г-20 в Буенос Айрес.

На срещата в Аржентина лидерите на Г-20 договориха обща декларация, която отбелязва разделението относно търговията, но не критикува изрично протекционизма.

В Китай вярват, че САЩ не могат да упорстват безкрайно в търговската война

Въпреки огромното си отрицателно салдо в търговията с Китай, САЩ в бъдеще ще бъдат принудени да продължат да внасят големи количества п...

Разговорите между двамата президенти продължиха два часа, а медиите нарекоха резултата от тях "прекратяване на огъня" в търговската война между Пекин и Вашингтон.

Тръмп и Си се договориха в следващите 90 дни да водят преговори за условията на търговията помежду си. А междувременно Вашингтон няма да повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда от 10 на 25%, каквото беше намерението, обявено от американския президент.

На свой ред Китай също няма да налага нови мита от Нова година на американски стоки. Пекин ще купи значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други американски стоки, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни.

Ако за 90 дни двете страни не успеят да постигнат споразумение по структурните промени в търговските си отношения, митата върху китайските стоки ще скочат, обявиха от Белия дом.

Китай и САЩ постигнаха ново споразумение

Късно в събота, Китай заяви, че е сключил сделка, за да избегне допълнителни тарифи със Съединените щати, като приветства срещата на ви...

От китайското външно министерство коментираха, че "принципното споразумение ефективно е предотвратило допълнителното разрастване на икономическите пукнатини между двете страни", като е създадена нова възможност за взаимноизгодно сътрудничество. Тръмп пък заяви, че "това е невероятна сделка", която ще има "изключително позитивен ефект върху земеделския сектор."

Анализ на ВВС посочва, че Китай всъщност не прави големи отстъпки в тази договорка, тъй като бъдещите мита, с които заплашва Пекин, са в отговор на американските действия и ще бъдат наложени, ако САЩ ескалират диспута.

Всъщност сега Си Цзинпин спечели 90-дневна отсрочка, по време на която двете страни ще провеждат преговори. Големият въпрос обаче е дали Пекин наистина е готов да позволи международен достъп до своя пазар в степен, която би задоволила Тръмп, и така да се стигне до пълното спиране на търговската война.

Срещата на лидерите от Г-20 завърши с подписването на финален документ за реформиране на световната търговски система, след като беше постигнато съгласие за сегашните ѝ недостатъци. Всички лидери, с изключение на американския президент Доналд Тръмп, потвърдиха подкрепата си за Парижкото споразумение за климата.

Има напредък в търговските преговори между Китай и САЩ, разкри дипломат

Китай и САЩ постигат напредък на преговорите по регулирането на търговските спорове, макар че разногласията остават. Това заяви високо...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално