Срещата на върха в Аржентина: Лидерите приеха общо изявление, САЩ потвърдиха за Парижкото споразумение

5132
Срещата на върха в Аржентина: Лидерите приеха общо изявление, САЩ потвърдиха за Парижкото споразумение
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещата на върха на Г-20 приключи в събота с приемането на съвместно изявление. Възможността за съгласуване на окончателния документ оставаше под въпрос до последния момент. Срещата на върха обаче ще бъде запомнена, вероятно не толкова с доста общите договорености, колкото с преминали и несъстояли се двустранни срещи в рамките на форума.

Страните от Г-20 се споразумяха, че системата за международна търговия и Световната търговска организация трябва да бъдат усъвършенствани. Според мнението на участниците в срещата, действащата система "не решава задачите, които са поставени пред нея". Лидерите ще обсъдят необходимите реформи на следващото заседание, което ще се проведе в Япония през 2019 г.

Съвместното изявление запази разделението на позициите на Съединените щати и останалите страни от Г-20 по отношение на климата. Съединените щати потвърдиха намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение. В същото време всички страни от Г-20 са заявили своя ангажимент към развитието на чиста енергетика, предаде БГНЕС.

Г-20 също така одобри план за действие за борба срещу корупцията през следващите три години. Освен това лидерите на страните от Г-20 призоваха за противодействие на използването на интернет за терористични цели и отбелязаха значението на съвместните действия за премахване на причините, които принуждават хората да бягат от своите страни.

Наситената програма на Путин

Руският президент Владимир Путин нарече окончателния документ от срещата "положителен резултат", въпреки че той "има общ характер". "Вярвам, че аржентинското председателство е направило всичко, за да гарантира, че този документ ще бъде подписан и одобрен от всички страни. Това е важно, защото показва най-важните проблеми, с които Г-20 се занимава и показва посоката, към която трябва да вървим, за да решаваме поставените пред нас задачи", каза той пред журналистите. Както отбеляза държавният глава, в хода по съгласуването на документа са били повдигнати въпроси по редица теми, включително миграционната криза и търговията.

Президентът на Руската федерация е провел серия от срещи с чуждестранни лидери в рамките на срещата на върха, като специалното внимание на пресата бе насочено към преговорите, които не се състояха - с американския президент Доналд Тръмп. Ръководителят на администрацията на САЩ отмени срещата в навечерието на срещата на върха, обяснявайки решението за това с инцидента в Керченския пролив. На пресконференцията, Путин изрази своето съжаление, че разговорът не е бил проведен.

В свободното време, след отмяната на преговорите с Тръмп, ръководителят на руската държава, е провел разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който по-конкретно е предложил на Путин да свика още една среща на върха за Сирийския Идлиб. На срещата с японския премиер Шиндзо Абе страните са се съсредоточили върху въпроса за мирния договор.

Една от темите на срещите на руския лидер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон бе инцидентът в Керченския пролив. Същевременно, според прессекретаря на президента Дмитрий Песков, Путин е предоставил на своите събеседници подробни разяснения по този въпрос.

По време на разговорите с престолонаследника принц, министър на отбраната на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман Ал Сауд, успоредно с регионалната проблематика, е била разгледана и ситуацията на петролния пазар. Путин се е срещнал и с китайския президент Си Дзинпин.

В събота вечерта Путин е провел разговори със своя аржентински колега Маурисио Макри. По време на посещението на руския президент в Южноамериканската република бяха подписани редица документи, включително споразумение за руско-аржентинското партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия. Според Путин той също така се е договорил с Макри за разширяване на сътрудничеството в борбата срещу трафика на наркотици и кибер заплахите.

Преговорите между САЩ и Китай

В същия ден, в Буенос Айрес се проведоха преговори между американския президент Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин, на които бе обърнато специално внимание поради търговската война между двете страни. Според пресслужбата на Белия дом, Тръмп се е съгласил, че няма да увеличи тарифите за продукти от Китай от 10% на 25% от 1 януари в размер на 200 млрд. долара. Същевременно Китай се е съгласил да купува селскостопански, енергийни, промишлени и други продукти от Съединените щати за все още неизвестна, но доста значителна сума, за да се намали търговския дисбаланс.

Съединените щати, обаче, окончателно ще се откажат от идеята за увеличаване на митата, само ако постигнат ново търговско споразумение с Китай до 1 април 2019 г.

Спокойствие по улиците

За разлика от предишната среща на върха на Г-20 в Хамбург, Германия, която се проведе на фона на ожесточени протести и полицейски сблъсъци с демонстранти, по време на срещата в Аржентина в града цареше спокойствие. В петък, в центъра на столицата, се проведе антиглобалистки марш по съгласуван маршрут, който приключи без инциденти. Полицията е задържала 14 души, но всички те скоро са били освободени.

Предвижда се следващата среща на върха на Г-20 да се проведе в Осака, Япония на 28-29 юни 2019 г.

Снимки: Getty Images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com