САЩ между Тръмп и "дълбоката държава" - спор за бюджета, Сирия и какво ли още не

5867
САЩ между Тръмп и "дълбоката държава" - спор за бюджета, Сирия и какво ли още не
Снимка: Getty Images/Guliver

В разгара на частичната блокада на работата на американското правителство, Конгресът на САЩ се събира за първи път в новия си състав, конфигуриран след междинните избори в страната.

Републиканската и Демократичната партия не успяха да постигнат компромис относно държавния бюджет на САЩ за финансовата 2019 година (започва от октомври 2018 година) по време на консултациите при американския президент Доналд Тръмп.

Американски сенатор нападна Тръмп, но получи сдържан отговор

Бившият кандидат-президент на Републиканската партия и новоизбран сенатор от щата Юта Мит Ромни нападна ожесточено президента Доналд Тр...

Перспективите засега не са особено розови. Основната ябълка на раздора е финансирането на стената на границата с Мексико - фундаментална част от предизборната програма на Тръмп. Той иска за целта да бъдат дадени 5 млрд. долара - нещо, което категорично не се харесва на демократите, които са съгласни на максимум 1,3 млрд. долара.

Лидерът републиканците в американския Сенат Мичъл Макконъл заяви, че Сенатът няма да разглежда бюджетни законопроекти, които демократите планират да гласуват в Камарата на представителите. Припомняме, че след междинните избори в САЩ през миналата есен Сенатът остана под влиянието на Републиканската партия.

Самият Тръмп се закани, че бюджет няма да има, докато демократите не отстъпят. А Макконъл прогнозира, че патовата ситуация може да продължи седмици наред. Заради липса на бюджетни средства, федералното правителство частично не работи вече 12 дни. То прекрати работата си на 22 декември и до момента законодателите не са успели да приемат бюджет.

Същевременно Тръмп стана обект на нападки от страна на бившия кандидат за президент от Републиканската партия Мит Ромни. Отговорът на американският президент беше в доста умерен тон. Сенаторът от Юта обяви, че не е решил дали да подкрепи настоящия лидер Доналд Тръмп, но няма да се кандидатира за държавен глава на изборите през 2020 г.

Той обясни в интервю, че оттеглянето на военния министър Джеймс Матис и неочакваното решение на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия са факторите, които са го принудили да излезе с критичен материал в The Washington Post. От своя страна Тръмп го призова да бъде "екипен играч" и не пропусна да припомни, че Мит Ромни изгуби изборите за президент на САЩ през 2012 г.

Доналд Тръмп: Северна Корея има голям икономически потенциал

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че е готов за пълно премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров, но предупреди, че ...

По отношение на Сирия, Тръмп категорично отстоява решението си за постепенно изтегляне на американските сили от региона. "Изтегляме се. Ще отнеме известно време. Никога не съм казвал, че ще си тръгнем от днес за утре", заяви той.

В момента в Северна Сирия са дислоцирани около 2000 американски военнослужещи, предимно специални части, които се бият срещу ИД и обучават местни сили в освободени от джихадистите райони. Едно е сигурно - никой не може да обвини Тръмп в непоследователност по темата. Още през 2013 г. Тръмп яростно атакува предшественика си Барак Обама и плановете му за военна кампания срещу Дамаск. Позицията на Тръмп спрямо войната в Сирия остана непроменена и по време на кандидат-президентската му кампания през 2016 г. Основен акцент в плановете му за външната политика беше именно промяната на американската стратегия за Сирия. Тръмп защитаваше тезата, че САЩ не трябва да участват в конфликти, които не носят нищо добро за страната. Изказванията му, че сирийския президент Башар Асад и неговите съюзници се бият срещу ИД, допълнително вбесиха демократите и обслужващите ги медии. Най-недоволни от решението за изтегляне от Сирия бяха т.нар. „warmongers“, които присъстват както в Републиканската, така и в Демократическата партия. Редица военни анализатори и експерти също се обявиха против плановете на Тръмп. Вкупом заваляха обвинения, че Тръмп застрашава интересите на САЩ в региона на Близкия изток и петни репутацията на страната. В медиите се срещаха стряскащи заглавия, внушаващи, че този ход на Тръмп облагодетелства диктатори и връща инициативата в ръцете на ИД. Имаше и изказвания, че изтеглянето на Тръмп от Сирия всъщност било коледния подарък за Путин и това за пореден път доказвало „руската зависимост“ на американския президент.

Тръмп постигна сериозно затопляне на отношенията и с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Двамата планират нова среща помежду си, след историческото ръкостискане през миналата година. Този факт също не се приема добре от т.нар. "дълбока държава" в САЩ. Отношенията със Северна Корея могат да бъдат разгледани като част от стратегията, касаеща преговорите на САЩ с Китай. Отношенията между двете страни се намират на тънката граница между търговско споразумение и търговска война.

Вътрешното противопоставяне в САЩ изглежда ще предопредели цялостната външна политика на страната оттук нататък. Meждyвpeмeннo aмepиĸaнcĸaтa иĸoнoмиĸa пoнacя тoвap, ĸoятo aдминиcтpaциятa нa Тръм се cтpeми дa oблeĸчи c пoмoщтa нa пpoгpaмaтa зa cпacявaнe oт 12 млpд. дoлapa, ĸoятo дa пoмoгнe нa зeмeдeлcĸитe пpoизвoдитeли. Това обаче може да доведе до нaмaлявaнe нa тъpгoвиятa и пo-cĸъпи ĸитaйcĸи пpoдyĸти, което да увеличи дaнъчнoто бpeмe въpxy aмepиĸaнcĸия пoтpeбитeл.

Πpeз пocлeднитe няĸoлĸo мeceцa ĸитaйcĸият внoc oт CAЩ e cпaднaл pязĸo, нaмaлявaйĸи c 25% пpeз нoeмвpи, въпpeĸи чe изнocът ѝ зa CAЩ пpoдължaвa дa нapacтвa. Гoлeмият срив зaпoчнa пpeз юли, cлeд ĸaтo Baшингтoн въвeдe пъpвия cпиcъĸ нa cпeцифичнитe зa Kитaй митa.

Караницата за бюджета на САЩ изглежда ще продължи дълго

Републиканската и Демократичната партия не успяха да постигнат компромис относно държавния бюджет на САЩ за финансовата 2019 година (за...

Πo-гoлямaтa чacт oт aмepиĸaнcĸитe фиpми, aнĸeтиpaни oт Aмepиĸaнcĸaтa тъpгoвcĸa ĸaмapa в Шaнxaй, cъoбщиxa, чe тъpгoвcĸaтa вoйнa e зaceгнaлa пeчaлбитe им и чe нe-тъpгoвcĸитe бapиepи ca ce yвeличили. Πoлитиĸaтa нa тъpгoвcĸaтa вoйнa пoдĸpeпя пoвeчe износ на капитали в офшорни зони - 31% oт pecпoндeнтитe зaявявaт, чe иcĸaт дa cглoбявaт или изнacят ĸoмпoнeнти извън CAЩ.

Проблемите пред Тръмп изглеждат доста сериозни, още повече като се има предвид, че основният конкурент от Китай не страда от подобни вътрешни конфликти. За сметка на това в Поднебесната империя са сигурни чe CAЩ ca yбeдили Канада дa взeмe финансовия директор на Нuаwеі Тесhnоlоgіеѕ зa зaлoжниĸ, което неминуемо изостря дипломатическите отношения между двете страни. Такa решаването на вътрешните конфликти ще бъде ключово и за разгръщането на САЩ в международен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари