Трусове в САЩ: Военният министър си тръгва, Тръмп изтегля войски и от Афганистан

3408
Трусове в САЩ: Военният министър си тръгва, Тръмп изтегля войски и от Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че министърът на отбраната Джеймс Матис ще се оттегли от своя пост в края на февруари.

“Генерал Джеймс Матис ще подаде оставка в края на февруари. Той служи в моята администрация като министър на отбраната през последните две години“, коментира стопанинът на Белия дом.

„По време на неговия престой начело на Пентагона беше постигнат огромен прогрес, по-конкретно при закупуването на нова военна техника“ за нуждите на американската армия, отбелязва още Тръмп.

Той благодари на генерал Матис за огромната помощ, която той му е оказал, при осигуряването на плащанията от страна на съюзниците на техния дял от военните ангажименти. „Кандидатурата на новия министър на отбраната ще бъде издигната в най-скоро време“, добави президентът.

Оставката на Матис идва след решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия.

Джеймс Матис е взел решението да се оттегли от поста министър на отбраната заради различия в мненията с президента Доналд Тръмп. Това става ясно от молбата му за оставка, която той е връчил на президента. Документът е с дата 20 декември.

От Белия дом метафорично се заканиха на съда заради мигрантите

САЩ ще продължат политиката си относно миграцията и ще се противопоставят на съдебните решения, които възпрепятстват указите на президе...

„Тъй като вие имате право да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам, че е правилно да подам оставка от моя пост. Мандатът ми ще приключи на 28 февруари 2019 г., което трябва да ви предостави достатъчно време за издигането на кандидатура за мой приемник и нейното утвърждаване от Сената“, се казва в писмото на Матис до Тръмп. Той смята, че САЩ не могат да защитят своите интереси без запазването на „стабилните съюзи“ и „демонстрирането на уважение“ към съюзниците.

В своето обръщение до президента на САЩ отиващият си министър на отбраната също така е отбелязал различията в стратегическите интереси на Вашингтон с Москва и Пекин. „Смятам, че ние трябва да бъдем решителни в своя подход към тези страни, чиито стратегически интереси все повече се различават от нашите, създавайки напрежение“, се казва в писмото на Матис, който смята, че Русия и Китай се стремят да получат „право на вето върху решенията на другите страни в сферата на икономиката, дипломацията и сигурността, за да прокарват собствените си интереси“.

Агенция Reuters съобщава, че Матис е съобщил за своето оттегляне още по време на среща с американския президент в четвъртък. Това съобщава високопоставен представител на Белия дом. Според него по време на срещата между Матис и Тръмп са възникнали спорове по някои въпроси. В обществения работен график на президента тази среща не е фигурирала.

В средата на октомври по телевизия CBS Тръмп не изключи, че ръководителят на Пентагона може да подаде оставка. Американският президент заяви, че смята Матис за привърженик на Демократическата партия и по тази причина той скоро може да напусне неговия екип.

На пресконференция след провелите се на 6 ноември междинни избори за Конгрес на САЩ, Тръмп потвърди, че разглежда редица варианти за кадрови промени в администрацията. Той вече уволни Джеф Сешънс от поста министър на правосъдието. Според информацията на американските медии той смята да уволни и министъра на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен.

Тръмп: САЩ не искат да бъдат полицаи в Близкия изток

САЩ не желаят да влизат в ролята на полицаи в Близкия изток. Това заяви държавният глава на страната Доналд Тръмп в коментар в социална...

Слуховете за оттеглянето на Матис се появиха още в началото на септември. Вестник The Washington Post тогава съобщи, че министърът на отбраната ще подаде оставка в близките месеци, и в Белия дом вече са започнали обсъжданията на възможните кандидатури за негов наследник. Причината за оттеглянето са разногласията между Матис и Тръмп, които, според информацията на журналиста и автор на книгата „Страх. Тръмп в Белия дом“ Робърт Удуърд, са прераснали в неодобрителни коментира на ръководителя на Пентагона по адрес на американския президент.

Редица сенатори от Републиканската и Демократическата партия изразиха загриженост във връзка с решението на министъра на отбраната Джеймс Матис да подаде оставка.

Матис е министър на отбраната от 20 януари 2017 г.

Американските военни в Афганистан

Доналд Тръмп нареди на Пентагона да подготви план за изтеглянето на около 7000 американски военнослужещи от Афганистан, отбелязва БГНЕС. Става дума за около половината от военния контингент на САЩ. В момента в Афганистан има около 14 000 военни.

Белият дом: Минаваме към една нова фаза в борбата с ДАЕШ

След думите на президента на САЩ Доналд Тръмп за изтегляне от Сирия, последваха моментални изявления от Белия дом по темата, предаде ин...

Припомняме, че на 19 декември Тръмп обяви изтеглянето на американските военнослужещи от Сирия. Той мотивира това с факта, че победата над "Ислямска държава" в Сирия е спечелена, а това е била единствената причина, поради която американската армия е била там. Изтеглянето на военните, които наброяват около 2000 души, ще отнеме между 60 и 100 дни.

Оградата по границата с Мексико

Камарата на представителите на американския Конгрес прие резолюция за поредното временно удължаване на работата на федералното правителство до 8 февруари 2019 г., включвайки тук разходи в размер на 5,7 милиарда долара за строителството на стената по границата с Мексико.

Сега законопроектът трябва да бъде разгледан от Сената, който по-рано също прие аналогичен законопроект, но без включени разходи за стената, посочва ТАСС. Ако инициативата на Камарата на представителите мине в Сената, тя ще бъде изпратена за подпис на президента Доналд Тръмп. Но както заяви лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, демократите имат достатъчно гласове, за да блокират в Сената всяка резолюция, предвиждаща финансирането на стената.

Американските законодатели не са приели бюджета за 2019 финансова година, която вече започна на 1 октомври в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com