САЩ не решава глобални проблеми, а създава нови

3566
САЩ не решава глобални проблеми, а създава нови
Снимка: iStock/Guliver

Налагайки американското право на целия свят, САЩ подтикват другите страни към търсене на по-силен политически лидер. Това е основният извод в публикацията на руското издание „Свободная пресса” под заглавие „Северный поток-2: США загоняют Германию в ловушку”.

САЩ не спират опитите да спрат „Северен поток-2”, фактически обявявайки война на проекта. А на война, както е известно, всички средства са позволени.

САЩ разширяват санкциите срещу "Турски поток"

Държавният департамент на САЩ разшири обхвата на санкциите срещу фирми, свързани с "Турски поток" и "Северен поток 2" и им даде срок от...

Правителството на САЩ предупреди европейските фирми, участващи в проекта, за предстоящи нови санкции, съобщи агенция DPA с позоваване на представители на американските власти. Вече са определени европейските компании и лица, против които могат да бъдат въведени санкциите.

Същевременно Източният комитет на германската икономика (OAOEV) призова спикера на палатата на представителите на конгреса Нанси Пелоси и други влиятелни членове на Демократическата партия да се откажат от санкциите по СП-2. В писмо на OAOEV се казва, че с победата на Джо Байдън германската икономика има големи надежди за оживяване на трансатлантическото партньорство.

Германският бизнес е обезпокоен от екстериториалността на санкциите, а лидерът на комитета в Бундестага по въпросите на икономиката и енергетиката Клаус Ернст сравни действията на САЩ с методите на мафията, която иска заплащане на покровителството, а в случай на отказ заплашва да „прекрои бизнеса”.

Германските политици считат позицията на Германия за последователна. Тя не се опитва да политизира проекта, не предприема никакви специални мерки за защита. Само че европейците и международният бизнес вече привикнаха към практиката на САЩ и на писмата със заплахи обръщат все по-малко внимание.

Европейските компании четат документите и ако дейността им може да попадне под забрана, те отправят запитване в OFAC (Управление за контрол на чуждестранните активи), което им изпраща подробни инструкции какво може да правят или да не правят.

САЩ изграждат коалиция срещу "Северен поток 2"

Вашингтон изгражда коалиция, за да предотврати завършването на "Северен поток 2". Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, съ...

Сега САЩ се канят да разгледат законопроект за нови санкции против СП-2. Те ще засягат експлоатацията, сертификацията и други дейности от тоя род. За германците има скрита опасност, защото за строителството отговаря „Газпром”, а въвеждането в експлоатация и сертификацията ще са дело на Германия.

Получава се така, че ако „Газпром” все пак дострои „Северен поток-2”, събере всички необходими по европейските норми документи и ги връчи на германския регулатор, то регулаторът ще бъде изправен пред капан: ако изпълни своите закони и издаде разрешение за работа, ще наруши американските санкции; ако пък изпълни американските санкции, ще наруши германските закони. Това е крайно неприятната ситуация, пред която може да се изправи Германия.

В Германия с чуват протестни гласове, че фактически САЩ въвеждат екстериториални закони, подменяйки международното право. Излиза, че всички хора са длъжни да живеят по американски закони – законите на силния, твърдят леви германски политици.

Все още се помни как Америка глоби с няколко милиарда долара френската банка Paribas затова, че взаимодейства с Иран.

Раздразнението се натрупва и води до деградация на ролята на САЩ като световен политически лидер. Вместо да лидерстват при решаване на световните проблеми, те създават допълнителни, като пример са търговските войни. САЩ имат с европейците недопустими отношения за съюзници, с Китай се очаква втората вълна на икономическата война.

„Ди Цайт“: Германия е предложила на САЩ сделка по „Северен поток-2“

Германското министерство на финансите е предложило на САЩ през август да финансира изграждането на терминали за доставка на втечнен при...

Всички в света гледат все повече на своите интереси и стават все по-самостоятелни. От тази гледна точка светът наистина става многополярен. Всички обаче гледат няма ли да се появи нов политически лидер. Това стратегически не е изгодно за САЩ, но те вече не могат да водят своята външна политика.

Авторизиран превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари