САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си (ВИДЕО)

8376
САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Американското издание The Washington Post разкри най-дълбоко пазената тайна за военната помощ на САЩ за Украйна - по-голямата част от парите се изразходват в Щатите. Точно така, средствата, които законодателите одобряват за въоръжаване на Киев, не отиват директно в украинската страна, а се използват в САЩ за създаване на нови оръжия или за подмяна на такива, изпратени в Киев от американските складове.

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е одобрил, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., почти 90% отиват при американците, сочи анализ.

Още: Новият голям враг на Украйна: Умората на Запада

Между войната в Украйна и работните места в САЩ

Има и противоречия - републикански конгресмени например не искаха да има помощ за завода в Лима (Охайо), които произвеждат танкове "Ейбрамс" и бойни машини "Страйкър" за Украйна благодарение на одобрената от Конгреса военна помощ.

Гласоподавателите от Охайо може би са очаквали избраните от тях лидери да настояват пред администрацията на Байдън да предостави на Украйна повече танкове и превозни средства, произведени в Лима. Вместо това двама републиканци - Джей Ди Ванс и Джим Джордан - пречат на Украйна да получи повече помощ от единствения американски танков завод. Не са само те. Общо 31 сенатори и членове на Камарата на представителите, чиито щати или райони се възползват от финансирането за Украйна, са гласували "за" ограничаване на тази помощ. Сред тях са някои от най-изявените антиукраински гласове в Конгреса.

В момент, когато и двете основни партии се състезават за спечелване на гласовете на работническата класа и за укрепване на производствената база на САЩ, военната помощ за Украйна прави точно това - осигурява голямо вливане на парични средства в заводите в цялата страна, от което пряко се възползват американските работници. Тя също така създава работни места и възможности за местните доставчици, магазини, ресторанти и други предприятия, които подпомагат фабриките, произвеждащи оръжия.

Още: Блинкен: Ако се питате дали САЩ ще продължи да подкрепя Украйна, ето отговорът

Къде какво се произвежда?

Досега никой не беше определил къде точно отиват тези средства за военна помощ от САЩ. Двама изследователи от American Enterprise Institute и журналистът от The Washington Post Марк Тийсен съставиха каталог на оръжейните системи, които се произвеждат в Съединените щати за Украйна.

Идентифицирали са 117 производствени линии в поне 31 щата и 71 града в САЩ, където американски работници произвеждат основни оръжейни системи за Украйна. Например помощта, която Конгресът вече одобри, отива в Калифорния, Масачузетс и Пенсилвания за производство на безпилотни системи Switchblade, радарни системи и тактически превозни средства.

В Пенсилвания и Алабама се изграждат бойни машини на пехотата Bradley, в Южна Каролина, Оклахома, Мичиган, Ню Йорк и Минеаполис се правят гаубици, в Илинойс, Флорида, Тексас и Ню Джърси - системи HIMARS. В Алабама и Арканзас се произвеждат части за ракетите Hydra-70. В щата Ню Йорк и в Алабама се произвеждат противотанкови ракети Javelin и т.н. В списъка влизат и много други оръжейни системи за Украйна.

Още: Кулеба: Европа не може да се защитава без Украйна, защото имаме най-силната европейска армия

Снимка: Getty Images

Помощта за Украйна съживява отбранителната база на САЩ

"Нашата помощ за Украйна не само създава американски работни места, но и съживява опасно атрофиралата ни отбранителна индустриална база", смята журналистът Марк Тийсен от The Washington Post.

Например от 2005 г. насам Съединените щати не са произвели нито една нова зенитна ракета "Стингър". "Терористите, с които се сражавахме през последните десетилетия, не разполагаха с реактивни изтребители, така че производството се забави. Сега, благодарение на помощта за Украйна, Пентагонът подписа миналата година договор на стойност 624,6 млн. долара за производство на ракети "Стингър" в Тусон, които да заменят около 1400 ракети, изпратени в Украйна. Без нашите усилия за снабдяване на Украйна производствената линия на "Стингър" вероятно щеше да остане неактивна - може би докато не започнат да падат бомби в конфликта за Тайван", пише той.

И дава пример още с 600-те милиона долара, които се използват за изграждането на две оръжейни системи за Украйна в Сейнт Чарлз. Едната е JDAM ER - въздушно изстрелвано оръжие с GPS управление, което превръща бомбите в прецизно управляеми с обсег над 70 км, тройно по-голям от обсега на оригиналното оръжие. Другата е GLSDB - оръжейна система, разработена специално за Украйна, която може да се изстрелва от HIMARS и да измине 150 км, което е почти два пъти повече от сегашните системи за прецизни боеприпаси с наземно насочване.

Още: САЩ: Мир в Украйна няма да има до края на 2024, Путин чака победа на Тръмп

Работниците в Уест Плейнс, Мисури използват помощта за Украйна за изграждане на радара MIM-104 за ракетната система Patriot, която шокира света тази година, като свали описваната от руснаците за "непобедима" хиперзвукова ракета "Кинжал".

"Ако не помагахме на Украйна, Съединените щати нямаше да произвеждат нито едно от тези оръжия. Финансирането, което Конгресът осигури за производството на двете системи, вкарва много милиони долари в икономиката на Мисури и задвижва производствените линии за тези модерни способности. Сега тези системи ще бъдат на разположение на Съединените щати и Тайван, ако избухне конфликт с Китай, както и на Израел", добавя журналистът и съавтор на изследването.

"Сред най-шокиращите примери за упадъка на нашата отбранителна индустриална база е борбата ни за производство на сравнително прости боеприпаси", добавя Тийсен. Той дава пример със 155-милиметровите артилерийски снаряди, които биха били много търсени във всеки конфликт, в който САЩ участват. Украйна изстрелва по 6000-8000 такива снаряда на ден, а Израел ги поръчва с десетки хиляди. Но преди Русия да нахлуе в Украйна миналата година Щатите произвеждаха по-малко от 15 000 снаряда на месец. Затова Пентагонът отпусна 1,5 млрд. долара за увеличаване на производството с 500% и е на път да достигне 100 000 снаряда на месец.

Още: Голямата заблуда за западната военна помощ за Украйна: В числа за снарядите (ВИДЕО)

Снарядите се сглобяват в щата Пенсилвания и в нов завод в Камдън, щата Арканзас, като се използват компоненти (включително експлозиви, ракетно гориво, капсул-детонатори, взриватели и корпуси на снаряди), произвеждани в градове и селища в САЩ като Кингспорт и Кордова в щата Тенеси, Бристол в щата Пенсилвания, Мидълтаун в щата Айова, Коачела в щата Калифорния. Фабриката, която се изгражда в Мескит, Тексас, се очаква да произвежда около 20 000 снаряда месечно и да осигурява работа на поне 125 работници, след като заработи в началото на следващата година.

Председателят на Търговската камара в Мескит заяви пред The New York Times, че законодателите, които се противопоставят на помощта за Украйна, "гласуват срещу своите избиратели". "Вие буквално казвате "не" на хората, които представлявате", добави той. И все пак републиканецът Ланс Гуден, който представлява Мескит, гласува против помощта, която помага за финансирането на новия завод в неговия район.

Триъгълни сделки и продажба на изтребители

Водените от САЩ усилия за въоръжаване на Украйна съживяват отбранителния производствен капацитет на Щатите и по други начини. Създават се стимули за съюзниците от НАТО да дарят на Украйна старите си оръжейни системи, произведени в САЩ или от съветската епоха, а в замяна на това Вашингтон им дава по-модерни, нови системи. Това са така наречените триъгълни сделки.

Още: Защо и досега Украйна не е използвала десетките предадени й танкове Abrams?

Усилията за въоръжаване на Украйна също така значително увеличиха продажбите на произведените в САЩ изтребители F-35. От това се възползват работниците в производствените предприятия в Палмдейл (Калифорния), Източен Хартфорд (Кънектикът), Мидълтаун (Айова) и др.

Финландия, която финализира сделката за закупуване на 64 броя F-35 на стойност 9,4 млрд. долара, заяви, че новите самолети ще ѝ позволят да дари старите си изтребители F/A-18 Hornet на Украйна. Норвегия, която е дарила стари изтребители F-16 на Украйна, купува 52 броя F-35, като харчи и 293 млн. долара за въоръжаването им с 580 малки диаметрални бомби StormBreaker, произведени в Тусон, Аризона. Дания и Нидерландия даряват на Украйна 61 изтребителя F-16 и ги заменят с допълнителни самолети F-35.

Още: Все повече украинци се местят в Киев - в безопасност са заради западната ПВО (ВИДЕО)

Изготвеният от WP анализ установява, че в 10 щата и 11 града на САЩ има поне 13 производствени линии, които произвеждат нови американски оръжия за съюзниците от НАТО, за да заменят оборудването, което те са изпратили на Украйна.

"В жизненоважен интерес на САЩ е да въоръжат Украйна в борбата ѝ за победа над руската агресия. Подкрепата ни за Украйна унищожава руската военна заплаха за НАТО, възстановява възпирането с Китай, възпира други ядрени сили да започват агресивни войни и подобрява американската военна готовност за други противници", заключава Тийсен от The Washington Post.

Още: Пентагонът опроверга информацията, че доставките на снаряди за Украйна са намалели с 30%

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари