САЩ ще накаже Турция заради С-400, въпреки съпротивата на Тръмп

13022
САЩ ще накаже Турция заради С-400, въпреки съпротивата на Тръмп
Снимка: Russian Ministry of Defense

Администрацията на Доналд Тръмп все още планира да наложи санкции на Турция и да я извади от програмата си за обучение на пилоти на бойни самолети F-35, ако страната, която е член на НАТО, закупи от Русия спорните ракетни системи С-400. Това обявиха представители на американските власти, въпреки уверенията на президента на САЩ в противното.

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна през уикенда в Япония с турския си колега Реджеп Ердоган, Анкара заяви, че ще бъде "пощадена" от тежките американски санкции, след пристигането на първите пратки с руски отбранителни системи през следващите дни.

Турция мисли да се откаже от F-35 заради технически проблеми и висока цена

Турция може да преосмисли решението си за закупуване на американски изтребители F-35 заради технически проблеми и високи разходи. Инфо...

Тръмп изглеждаше благоразположен към Ердоган по време на разговорите и с доста голяма неохота не пожела публично да обяви налагането на санкции – въпреки че многократно репортери му задаваха този въпрос.

Американски правителствени източници обаче заявиха пред агенция Reuters, че поне за момента, Белият дом възнамерява да наложи санкции на Турция и да я извади от програмата си за изтребители F-35, ако страната приеме доставките на руски ракетни установки С-400, както се очаква.

"САЩ нееднократно и ясно са заявявали, че Турция ще бъде изправена пред изключително реални и негативни последствия, ако продължи с покупката на С-400. Анкара е заплашена и от прекратяване на участието си в програмата на F-35 и ще бъде подложена на санкции", заяви говорителка на Държавния департамент.

В Пентагона, говорителят на военновъздушните сили подполковник Майк Андрюс заяви: "Покупката на Турция на руски отбранителни системи и ракети С-400 е несъвместима с програмата на изтребителите F-35. Турция не може да има и двете системи", подчерта Андрюс.

Турция отговори, че няма да се откаже от покупката на руските ракетни системи, а придобиването им е въпрос на национална сигурност. Ердоган предупреди, че програмата за F-35 е обречена на провал, ако страната му бъде извадена от нея, а турският външен министър Чавушоглу обеща Анкара да отговори на американските санкции

Турция гледа към руски изтребители, складира американско военно оборудване и оръжие

Турция ще разгледа възможностите за покупка на руски изтребители, ако не получи американските F-35, съобщи агенция Bloomberg, като се п...

Ако САЩ извадят Анкара от обучителната програма на пилотите на F-35, и наложат санкции на страната, членка на НАТО, това ще бъде един от най-големите и тежки разриви в отношенията между двете държави в най-новата история.

Тръмп, който демонстрира доста близки отношения с Ердоган, все още може да се опита да промени курса, като потърси компромис и отложи санкциите. Подобен ход ще умилостиви Анкара, но ще ядоса някои от близките поддръжници на Тръмп в Конгреса. Американският президент влезе в остри противоречия със своите съветници и за други решения, касаещи външната политика.

Държавният глава обяви плановете си за изтеглянето на американските военни от Сирия миналия декември след друг разговор с Ердоган, въпреки силните възражения на американските военни съветници и съюзниците на Вашингтон. По-късно той леко промени решението си като позволи на част от американския контингент военнослужещи да остане в Сирия.

По време на разговорите на срещата на Г-20 в японския град Осака миналата седмица, Тръмп обвини своя предшественик – президента Барак Обама и администрацията му, за провала при преговорите за закупуването от Турция на американската алтернатива на руските С-400 – ракетните установки "Пейтриът". Той заяви, че в случая Ердоган няма вина. "С него се отнесоха доста нечестно", категоричен беше Тръмп. Турският лидер заяви, че страната му е избрала руските ракети, тъй като Вашингтон е предложил значително по-неизгодни условия за "Пейтриът", отколкото Москва за С-400.

Дори минимални американски санкции могат да предизвикат нов рязък спад в цената на турската лира. 30-процентното поевтиняване на валутата доведе икономиката на страната на ръба на рецесия миналата година, а лирата загуби нови 10-процента от стойността си от началото на тази година.

Как Турция постави САЩ в шах

Анкара иска да купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Вашингтон е разгневен и оказва огромен натиск над турците, за да ги откаже о...

Но решението на Тръмп да не наложи или да забави санкциите ще бъде доста по-лесно за вземане от заплаха за изваждането нa Турция от програмата за F-35, твърдят експерти. САЩ обявиха, че С-400 не са съвместими с натовската отбранителна система и могат да компрометират произведените от Lockheed Martin бойни изтребители със стелт технология F-35 – машини, в чието производство участва и Анкара, като произвежда ключови компоненти.

Републиканците и демократите в Конгреса се противопоставят открито на идеята да бъде позволено на Турция да се сдобие и с двете системи.

За да покаже сериозността на намеренията си Вашингтон вече спря доставките на части за F-35 за Турция и започна процеса по отстраняване на Турция от програмата за супер изтребителите. САЩ прекратиха обучението на турски пилоти в страната за летене с F-35 и отказват да приемат нови попълнения за тренировки.

Според експерти Тръмп може да се опита да промени политическия курс, като в последния момент договори сделка за американските ракетни системи "Пейтриът" в опит да спаси отношенията си с Ердоган.

"Това може да даде отсрочка от 180 дни за постигането на сделка за "Пейтриът", докато бъде изпълнена поръчката за руските С-400 и Турция бъде извадена от консорциума за F-35. Крайният резултат ще бъде, в най-добрия случай за Турция – избягване на санкциите, гневен Конгрес и бъдеще без самолети за Анкара, за които тя вече е платила милиарди долари", твърдят експерти.

Турция има три варианта в кризата с ракетите С-400

Турция има три различни варианта в кризата с доставката на зенитно-ракетни системи С-400, твърди турският професор Ахмет Касъм Хан. В ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари