Ще има ли турски военни в Донбас?

4456
Ще има ли турски военни в Донбас?
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция, която преди не беше обявила желание да се присъедини към въоръжения конфликт в Донбас, изглежда е променила гледната си точка. Сега Анкара активно подкрепя позицията на официалния Киев по отношение на ЛНР/ДНР (Луганска и Донецка народни републики), констатира руското издание svpressa.ru.

Всички видове помощ, включително финансова и дори военна, текат от Турция към Украйна. Освен това Ердоган и компания не споделят гледната точка на Кремъл относно настоящата юрисдикция на Крим и активно покровителстват настоящия украински управляващ елит по пътя му към НАТО.

Колкото и да е странно, виетнамската информационна агенция Soha неуморно говори за това от началото на миналата седмица. Вярно е, че това се прави по много особен начин. Първо, виетнамският портал говори за благодарствената реч на главнокомандващия Сухопътните войски на Украйна Александър Сирски към министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар за последователната политическа подкрепа на Турция за Украйна, включително признаването на факта на предполагаемото анексиране на Кримския полуостров и предоставянето на материална, техническа и финансова помощ на украинските въоръжени сили, както и украинските планове за НАТО. "Ние сме заинтересовани от по-пълна подкрепа на Турция в нашата стратегическа пътна карта за присъединяване към Северноатлантическия алианс" – цитира изданието Сирски с позоваване на не уточнени украински медии.

Виетнамското издание заявява, че най-малко 6 турски разузнавателни безпилотни самолета Bayraktar TB2, доставени по неизвестен начин, са били съсредоточени на полигона „Ягорлик" само на няколко километра от границата с Крим. В същото време, позовавайки се отново не назовани експерти, се предполага, че това се дължи на намерението на украинските въоръжени сили да нанасят удари по Донбас от две различни посоки, като същевременно се допуска вероятността от удари по руските военни на полуострова. Не назованите украински медии също фигурират като основен източник на информация.

Въз основа на тези доклади агенция Soha заключава, че такава намеса на Турция в конфликта в Донбас може да завърши с разпадането на ДНР и ЛНР, а Русия ще бъде принудена да използва своите военни сили в региона.

Възникват редица въпроси. Първо, защо виетнамският вестник се интересува толкова от състоянието на нещата в далечния Донбас? Второ, осъзнава ли агенция Soha последиците, от публикуването на подобни съобщения и че това може да има отзвук и на международната сцена? В крайна сметка под логото „Турция ще помогне на Украйна да завземе Донбас” те вече са цитирани от някои съвсем официални руски информационни агенции, макар и не от първия ешелон. Трето, тъй като няма дим без огън, доколко реалистично е разположението, очертано от агенцията около ДНР и ЛНР, и до какво може да доведе?

Коя „единствена нишка” сдържа Русия бързо да реши „въпроса за Донбас”?

Ръководителят на Украинския институт за политика (UIP) Руслан Бортник назова основната причина, заради която Москва се въздържа от бърз...

Защо именно виетнамската агенция, а не, да речем, „новинарите” на Република Вануату, пое ангажимент да отразява ситуацията около ДНР и ЛНР?

Въпреки това, експертът по Близкоизточните конфликти, историкът и публицист Станислав Хатунцев признава, че в този конкретен случай, самата Украйна може да плати за такава дезинформация.

„Това може да бъде направено, за да създаде впечатлението, че цялата световна общност не може да чака Турция, извинявам се за жаргона, за да вкара „буталото” на руските агресори, обясни експертът. -Защото, ако тази идея звучи изключително от украинските мундщуци, това е една история, но се оказва, че не само Югоизточна Азия, но дори и проруският Виетнам издига „гласа на истината".

Според експерта, Турция няма пряко да участва в бойните действия в Донбас в никакъв случай, освен само като обслужващ персонал за безпилотни летателни апарати. Той е сигурен, че не може да става дума за друго военно оборудване, камо ли за ракетни оръжия или жива сила. Дори в конфликта в Карабах турците не застанаха директно на страната на Азербайджан, който е близък по манталитет и култура, а само „се очертаваше зад гърба им”. А ако това се случи в Донбас, тогава Русия вече няма да може да го преглътне и да се ограничи с общи думи, както беше например в случая с руския хеликоптер, свален в Нагорни Карабах или след убийството на руския посланик в Анкара.

Според Станислав Хатунцев, Турция няма да изостави опитите по един или друг начин, тук или там, да отслаби Русия. Тя винаги се интересувала от отслабване на Русия и не се отказва от надеждата да я върне в границите на Московското княжество. Призивите на Ердоган за пантюркизъм и създаването на „Велик Туран” на територията от Балканите до източните граници на Якутия са твърде силни. Така че експертът предполага, че Анкара ще продължи опитите си да отслаби Москва, където е възможно, като по всякакъв начин избягва преки военни сблъсъци, като се възползва от факта, че Кремъл, въпреки периодично възникващите „точки на напрежение”, напълно необяснимо демонстрира лоялност в отношението към Турция. Той напомня, че само благодарение на намесата на руските специални служби Ердоган не само оцеля след неуспешен опит за преврат, но и запази властта си.

Зеленски изпрати танкове в Донбас, ДНР отговори с артилерия

Военните действия в Донбас заплашват да се превърнат в мащабна война. Местните жители записват на видео прехвърлянето на подкрепления, ...

Въпреки това поведение на Турция, вероятността Русия да бъде въвлечена в пряк военен конфликт на територията на Донбас е много голяма, казва на свой ред Андрей Манойло, професор в Московския държавен университет.

„Западните куратори на цялото въоръжено украинско братство - подчертава експертът, - полагат големи усилия, за да ги подтикнат към някакви провокации с надеждата руският военен контингент да понесе загуби в навечерието на важните парламентарни избори.”

Доколкото знам, самите украински въоръжени сили също обсъждат активно варианти за възобновяване на военните действия в близост до границите на ДНР и ЛНР и възнамеряват да повторят „сценария на Карабах” и да направят ключов залог върху безпилотните самолети.

На този фон целият офицерски състав на въоръжените сили на Украйна реалистично разсъждава, че ако в резултат на някаква провокация нещо се случи с руски граждани в Донбас, чийто брой обещава да достигне почти милион души до края на 2021 г., то тогава руската военна машина ще започне да се движи. Няма гаранции, че в този случай тя ще спре поне на границата на Западна Украйна, много по-вероятно е това да се случи вече на границата с Полша, докато малко от украинските ултранационалисти ще могат да избягат, въпреки че самолетите летят, влаковете се движат и корабите плават.

Превод със съкращения: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари